Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De VU Campus peukenvrij

4 april 2024
Op woensdag 10 april houden we, samen met Peukenzee en Green Office VU weer een grote peukenopruimactie op de VU Campus. Strijd je mee tegen de peukenzee? We verzamelen om 09.45 uur bij de hoofdingang van het Hoofdgebouw.

Rookvrij, maar niet peukenvrij 

Sinds 31 mei 2020 mag er niet meer gerookt worden op terreinen van de VU Campus. Toch ruimen de schoonmakers regelmatig vuilniszakken vol met peuken op. Peuken zitten vol met plastic en schadelijke stoffen en verdwijnen nooit helemaal. Daarom houden we op woensdag 10 april weer een grote opruimactie. Het uiteindelijke doel is meer bewustwording creëren, waardoor het weggooien van peuken in de toekomst wordt voorkomen.  

Milieuvervuiling 

Sigarettenfilters bestaan grotendeels uit microplastic en giftige stoffen. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar en slecht voor de natuur en de dieren waarmee we ons Campusplein delen. Het merendeel van de peuken eindigt in de natuur. Dit maakt peuken tot het meest gevonden zwerfafval. Als het regent komen de chemicaliën uit de peuk in het grondwater terecht. Eén sigaret kan wel 1000 liter water vervuilen. In dit filmpje laat kunstenaar Thijs Biersteker het effect van een weggegooide sigaret op de natuur zien.  

Opruimactie 2023

Bij de vorige peukenopruimactie ruimden we ruim 15.500 peuken op en de maanden daarna nog eens meer dan 45.000! Hierdoor hebben we vervuiling van 486.400 liter water voorkomen.

Lees meer over de rookvrije campus