Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

23 januari: Lancering Yoda – de nieuwe tool voor research data management  

19 januari 2023
Na verschillende succesvolle pilots wordt Yoda op 23 januari VU-breed gelanceerd. Yoda is een SURF-applicatie die het beheer van onderzoeksgegevens tijdens alle fasen van een onderzoeksproject ondersteunt. Het biedt één oplossing voor opslag, delen, archiveren en publiceren. VU-onderzoekers kunnen vanaf heden gebruik maken van de nieuwe software. 

Een nieuw alternatief voor data management  

Yoda biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere data management software. Zo ondersteunt het o.a. het gehele onderzoeksproces, is het geschikt voor gevoelige gegevens en biedt het overzichtelijke mappenstructuren om data in te groeperen. Ook biedt het mogelijkheden om met behulp van metadataschema’s de vindbaarheid van datasets te optimaliseren. Dankzij de beschikbaarheid van ruwe data kan onderzoek eenvoudiger gerepliceerd worden en kan de accuraatheid bij herhaalstudies toenemen. Het nieuwe systeem biedt niet enkel technische voordelen, het is bovenal toegankelijk en gebruiksvriendelijk.  

De impact van onderzoek vergroten met FAIR-principes 

Yoda draagt direct bij aan het vergroten van de impact van onderzoeksresultaten door de opgeslagen data FAIR (findable, accessible, interoperable en reusable) te maken. Hiermee voldoet het aan internationale RDM-eisen van financieringsinstanties en uitgevers.  

Meer weten? Bezoek de informatiebijeenkomst! 

Ben je geĂ¯nteresseerd in Yoda en wil je weten wat de ervaringen zijn van de eerste VU onderzoekers die gebruik maakten van Yoda? Kom naar de feestelijke lancering van Yoda tijdens de Data Conversation op 2 februari. Hier worden de voordelen van de applicatie geschetst, en vertellen VU-onderzoekers je over hun ervaringen met Yoda. In het Yoda-portal vind je alle informatie over het gebruik, de kosten en het verkrijgen van toegang.