Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Drie NWO Vidi-beurzen voor bètawetenschappers

1 juli 2022
Neurowetenschappers Natalia Goriounova, Rik van der Kant en Priyanka Rao-Ruiz van de Faculteit der Bètawetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een Vidi-beurs gekregen van 800.000 euro per persoon. Met deze beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

In totaal hebben zes wetenschappers van de VU en Amsterdam UMC – locatie VUmc, een Vidi-beurs toegekend gekregen. De drie wetenschappers van de Faculteit der Bètawetenschappen doen onderzoek naar de volgende onderwerpen:

Hoe werken snelle neuronen in onze cognitie?
Ons vermogen om te denken, redeneren en problemen op te lossen, hangt af van de activiteit van neuronen in onze hersenen. Neuronen van mensen met hogere IQ zijn in staat snellere signalen te genereren om beter informatie te verwerken, maar de mechanismen erachter zijn onbekend. Neurofysioloog Natalia Goriounova gaat onderzoeken hoe gespecialiseerde typen menselijke neuronen snelle signalen genereren en behouden. Hierbij zal zij kijken naar de genexpressie in deze neuronen om erachter te komen welke genen deze signalen beïnvloeden.

Relatie tussen vetophoping in ons brein en Alzheimer
Genetische risicofactoren die de kans op Alzheimer vergroten spelen een belangrijke rol in de vethuishouding van het brein. Neurobioloog Rik van der Kant (verbonden aan de VU en Amsterdam UMC) gaat onderzoeken hoe vetophoping in de immuun cellen van patiënten met Alzheimer kan leiden tot dementie. Op basis van deze inzichten hoopt hij uiteindelijk nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen die vetophopingen verwijderen en de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen of genezen.

Het ontrafelen van de synaptische code van het geheugen
Het vormen en opslaan van een herinnering gebeurt door het versterken van synaptische verbindingen tussen zenuwcellen die actief worden tijdens leren. Neurobioloog Priyanka Rao-Ruiz gaat de moleculaire en cellulaire processen die ten grondslag liggen aan deze verandering in synaptische plasticiteit bestuderen. Zo hoopt zij te definiëren hoe herinneringen zijn gestructureerd in zenuwcellen. Op basis van deze bevindingen wil zij samen met haar onderzoeksgroep de synaptische code van succesvolle geheugenvorming ontrafelen.

Vidi-financiering
In totaal heeft de NWO 101 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering toegekend. Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). In totaal dienden in deze Vidi-ronde 625 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering.