Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wijzigen arbeidsovereenkomst

Direct regelen
Laatst gewijzigd op 1 oktober 2024
Als je met je leidinggevende een wijziging van je arbeidsovereenkomst hebt afgesproken, dan regel je met de self service dat deze wijziging administratief wordt verwerkt.

Let op, overleg eerst met je leidinggevende of jouw positie in het personeelsinformatiesysteem moet worden aangepast voordat je verder kunt. 

Als je ruim 4 weken voor de ingangsdatum de wijziging via deze self service regelt, dan wordt een tijdige verwerking en uitbetaling in principe gegarandeerd. Wijzigingen die je korter dan 4 weken voor de ingangsdatum regelt, worden doorgaans later verwerkt en uitbetaald.

Je kunt je arbeidsovereenkomst wijzigen of inzien via de blauwe 'Direct regelen' knop op deze pagina. In principe voer je zelf de wijzigingen door via de self service. Als het nodig is, dan kan jouw leidinggevende dit ook namens jou doen.

Hieronder vind je informatie over de wijzigingsvarianten die in deze self service voorkomen.

Wijzigen arbeidsovereenkomst

  • Tijdelijke arbeidsovereenkomst: verlengen of omzetten naar onbepaalde tijd

    Als je een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft en die loopt af, dan zijn er twee mogelijkheden:

    1. Verlenging arbeidsovereenkomst
      Jouw leidinggevende biedt je een verlenging aan. Op basis van de cao-aanstellingsgronden moet er echter eerst onderzocht worden of een verlenging mogelijk is. Deze gronden zijn op de pagina Nieuwe interne medewerker uitgewerkt. Als de cao nog een verlenging toestaat, dan komen jij en jouw leidinggevende vervolgens een verlenging overeen.
    2. Omzetten naar onbepaalde tijd
      Jouw leidinggevende biedt je een vast dienstverband aan. 
  • Wijziging werktijd/rooster

    Wanneer je werktijd wijzigt, verandert daarmee ook je rooster. Het rooster is echter bepalend voor de juiste aanpassing van je vakantietegoed. Wanneer je je werktijdswijziging met je leidinggevende bespreekt, stel je daarbij ook samen het nieuwe corresponderende rooster vast. De flexibele werkduur speelt bij een werktijdswijziging ook een rol. Je huidige keuze moet je in je nieuwe werktijd verdisconteren of je komt een nieuwe keuze flexibele werkduur met je leidinggevende overeen.

    Als jouw werktijd/rooster structureel wijzigt en daarbij jouw reispatroon structureel verandert, pas dan ook je reisverklaring aan. 

    Wil je alleen een wijziging doorvoeren van je keuze Flexibele werkduur zonder dat daarbij je werktijdsfactor wijzigt, dan pas je enkel jouw rooster aan.

    Tijdelijke wijziging

    Je werktijd kan ook tijdelijk wijzigen. Daarbij is het van belang dat je in een vroeg stadium met je leidinggevende de ingangsdatum en einddatum vaststelt van je tijdelijke uitbreiding of vermindering van je werktijd. Heb je akkoord gekregen van je leidinggevende, dan voer je via de self service twee wijzigingen door. 

    Eerste wijziging

    In de eerste wijziging voer je de volgende gegevens in:

    • de ingangsdatum (dat is de afgesproken startdatum van de uitbreiding of vermindering van je werktijd)
    • je nieuwe werktijd
    • het nieuwe aantal werkdagen
    • het rooster behorende bij je nieuwe werktijd

    Jouw leidinggevende ontvangt vervolgens een taak om deze wijziging goed te keuren.

    Tweede wijziging

    De tweede wijziging (de terugkeer naar je oude werktijd en rooster) kun je pas indienen nadat je leidinggevende de taak voor de eerste wijziging heeft goedgekeurd. De tweede wijziging is noodzakelijk: je wilt immers voorkomen dat je na afloop van een tijdelijke uitbreiding anders teveel salaris blijft ontvangen dat je uiteindelijk moet terugbetalen of dat je bij de afloop van een tijdelijke vermindering juist te weinig salaris ontvangt.

    Regel daarom dat je leidinggevende je laat weten wanneer deze de goedkeuring voor de eerste wijziging via de taak heeft uitgevoerd, zodat je meteen daarna de tweede wijziging kunt invoeren. De begindatum van deze tweede wijziging is de datum waarop je oude werktijd herleeft. Je zet dan je werktijd, het aantal werkdagen en je rooster terug naar de oude situatie. Deze tweede wijziging wordt ook goedgekeurd door je leidinggevende via een nieuwe taak.

    Let op dat een tijdelijke wijziging van je werktijd meestal ook een tijdelijke aanpassing vergt van je reisverklaring en daarmee ook van invloed is op je thuiswerkvergoeding. Controleer dus ook je reisverklaring en pas die indien nodig aan voor de periode van je tijdelijke werktijdswijziging. Vergeet daarna niet je reisverklaring terug te zetten naar de oude situatie.

    Een tijdelijke wijziging van je werktijd heeft ook gevolgen voor de opbouw van je vakantietegoed. Dit gebeurt automatisch en zie je terug op je vakantiekaart.

  • Functiewijziging

    De functie die je uitoefent is vastgesteld volgens het universitair systeem van functieordening en -waardering, Universitair Functieordenen (UFO) genaamd. Wanneer je takenpakket in de loop van de tijd wordt aangepast of uitgebreid, kan het zijn dat hierdoor je functie wijzigt. Het kan ook zijn dat je een volledig nieuwe functie krijgt.

  • Wijziging salaris

    Onderstaande informatie is in de regel de werkwijze binnen de organisatie hoe met salariswijzigingen wordt omgegaan, maar je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Het bepalen van je salaris is namelijk afhankelijk van je persoonlijk functioneren en van afspraken die je hebt gemaakt met je leidinggevende. Er bestaat derhalve geen formeel uitvoeringsbeleid.

    Een wijziging van salaris gaat over het algemeen gepaard met een functiewijziging. Daarbij geldt normaliter dat je in de salarisschaal wordt ingepast die correspondeert met je nieuwe functie. Bij het kiezen van de nieuwe salaristrede wordt rekening gehouden met je ervaringsjaren. De periodiekdatum wijzigt daarbij automatisch: gerekend vanaf de ingangsdatum van de salariswijziging krijgt je automatisch 12 maanden later jouw jaarlijkse periodieke verhoging (tenzij je aan het einde van de salarisschaal komt). Deze automatische verschuiving van de periodiekdatum kan niet handmatig worden aangepast, ook niet door de HRM Servicedesk.

    Aanloopschaal

    Zit je in een aanloopschaal van je functie en heb je een positieve beoordeling op de volledige functievervulling, dan ga je over naar de salarisschaal die hoort bij jouw functie (eindschaal). In de regel ga je op gelijke salarishoogte naar je eindschaal en krijg je daar een salaristrede erbij. Jouw functie zelf wijzigt niet. 

  • Eenmalige toelage, vaste toelage, extra periodiek

    Jouw leidinggevende kan je belonen wanneer er sprake is van bijzondere prestaties, uitstekende vervulling van de functie of wanneer er sprake is van een andere reden waardoor een aanvullende beloning rechtvaardig is. 

    Jouw leidinggevende heeft daarbij de keuze uit diverse instrumenten, zoals een eenmalige toelage, een vaste toelage en een extra periodiek. Zie verder de pagina Beloningsmaatregelen in verband met functioneren.

  • Wijziging standplaats

    Standaard standplaatsen

    Er bestaan drie standaard standplaatsen:

    • VU-campus (voor VU- en ACTA-medewerkers)
    • Amsterdam Science Park (alleen voor VU-medewerkers)
    • AMC Meibergdreef (alleen voor ACTA-medewerkers)

    Bij indiensttreding kiest jouw leidinggevende welke van deze drie standaard standplaatsen van toepassing is. Deze standplaats wordt vervolgens geregistreerd op jouw positie.

    Als je later van standaard standplaats wijzigt, dan voert jouw leidinggevende deze wijziging door op jouw positie.

    Voorbeeld: een VU-medewerker werkt standaard op de VU-campus, maar de werkzaamheden worden structureel overgeheveld naar het Science Park. Het Science Park wordt dan de nieuwe standaard standplaats.

    Afwijkende standplaats

    Als er ten opzichte van de drie standaard standplaatsen met instemming van jouw leidinggevende al dan niet tijdelijk een afwijkende standplaats van toepassing is, dan wordt die niet op de positie gewijzigd, maar voer je deze afwijkende standplaats zelf in via de self service Mijn gegevens inzien en wijzigen (bij Adressen > Adressen toevoegen > Afwijkende standplaats worden de adresgegevens ingevoerd). Jouw leidinggevende geeft vervolgens in de workflow akkoord.

    Voorbeeld: een VU-medewerker werkt standaard op het Science Park en doet een half jaar onderzoek op de TU Delft. Het adres van de TU Delft wordt dan tijdelijk de afwijkende standplaats.   

    Reiskostenvergoeding

    De vergoeding reiskosten woon-werkverkeer is gebaseerd op de afstand tussen jouw standaard standplaats (of de afwijkende standplaats) en je woonadres.

Contact VU - HRM Servicedesk

servicedesk.hrm@vu.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.

020 59 82882
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam