Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Grote groepen betrekken en uitdagen - deel 2

Terug naar het overzicht van alle didactische tips
Laatst gewijzigd op 13 mei 2025
Het geven van onderwijs van hoge kwaliteit is uitdagend als je grote studentenaantallen hebt - dat geldt ook voor het beoordelen van toetsen en het geven van feedback. Maar het is zeker mogelijk! In deel een gaven we tools en inzichten om een rijke leeromegeving te creëren tijdens grote (hoor)colleges. Maar hoe kun je feedback en toetsing voor je studenten op een goede en efficiënte manier aanpakken? Dat leer je hieronder.

Nieuwsgierig naar deel 1? Lees de eerste vijf tips hier

6. Begin met een grote schoonmaak 
Veel docenten toetsen meer dan nodig. Ga daarom na, samen met je opleidingsdirecteur, welke leerdoelen je echt formeel moet toetsen en of je eisen helder en overzichtelijk zijn. Neem het voorbeeld van een deeltijdopleiding aan de School of Business and Economics (SBE) die het formele toetsmoment voor het leerdoel ‘Social and Professional Skills’ heeft herzien. Ze hielden hierbij in gedachten dat alle studenten al enige werkervaring hebben en daarom al over wat basisvaardigheden beschikken. 

Bekijk of je het aantal toetsmomenten kunt beperken. In veel SBE-vakken volstaan bijvoorbeeld twee toetsmomenten: studenten werken in teams aan een praktijkproject voor een externe organisatie (bedrijf, NGO, start-up of overheidsinstelling). Ze doen onderzoek (Academic and Research Skills), passen theorie toe en formuleren aanbevelingen (Bridging Theory and Practice), en presenteren hun resultaten schriftelijk en mondeling (Social Professional Skills). Daarna levert iedere student een korte reflectie in over het proces, de groepsdynamiek, vaardigheden en persoonlijke groei (Broadening Your Horizon en Self Awareness). Zo creëer je ruimte voor oefening en formatieve feedback. 

Overweeg ook om het leerproces mee te beoordelen in plaats van alleen het eindproduct. Gebruik waar mogelijk de contactmomenten voor feedback of toetsing. 

7. Standaardiseer je beoordeling en feedback 
Beoordelen en feedback geven kost tijd. Gelukkig zijn er manieren om dit proces gemakkelijker te maken. Rubrics helpen je bijvoorbeeld om toetsen transparanter en efficiënter te beoordelen. Ze geven criteria en prestatieniveaus weer, waardoor het duidelijk is waar je op moet letten. Heb je nog geen rubrics? Bekijk dan onze tip over het ontwikkelen van rubrics

Een andere handige tool is AnnotatePRO. Hiermee bouw je een eigen feedbackbibliotheek op die je met één klik kunt hergebruiken, zodat je je feedback maar één keer hoeft te schrijven en daarna kunt hergebruiken. Je kunt deze ook delen met collega’s.

8. Deel vooraf en achteraf wat je verwacht 
Geef studenten vooraf duidelijke verwachtingen mee. Laat zien welk niveau en welke kwaliteit je verwacht, bijvoorbeeld met oefenopdrachten, voorbeeldantwoorden of oude tentamens met toelichting. Hoewel Canvascursussen vaak oude examens bevatten, hebben deze er niet altijd  uitleg bij die je studenten helpt om te begrijpen waarop ze moeten focussen.

Na de toets kun je een zogeheten pattern report delen: een samenvatting van veelvoorkomende fouten, sterke punten, onduidelijkheden en uitdagingen en concrete verbetersuggesties. Dit voorkomt extra inzageverzoeken en helpt je studenten vooruit.

9. Zet peerfeedback in
Het is niet altijd noodzakelijk dat jij als docent alle feedback zelf geeft. Sterker nog, studenten leren juist meer van de feedback van hun medestudenten. Dat komt omdat jouw feedback van de expert komt, studenten nemen dit aan als waarheid. Maar als de feedback van een gelijke komt, trekken ze de feedback in twijfel en gaan ze kritisch nadenken of ze de feedback vertrouwen en willen gebruiken. Dit stimuleert dieper leren. Hou er wel rekening mee dat studenten wel eerst moeten leren om goede peerfeedback te geven. Deel deze kennisclips met je studenten, waarin ze leren wat goede peerfeedback is, waarom peerfeedback geven belangrijk is en hoe je feedback goed communiceert. Bekijk ook de do’s en don’ts voor effectieve peerfeedback

10. Laat AI een deel van het werk doen
Er zijn inmiddels veel tools die je werk makkelijker maken. Generatieve AI kan veel repetitieve of saaie taken overnemen, zodat jij tijd overhoudt voor het leuke deel van je werk. VU CTL ontwikkelde een AI-tool die je helpt bij zes veelvoorkomende onderwijstaken, zoals het opstellen van een syllabus, lesplan, tentamen of rubric. Probeer de tool hier uit.

Deze didactische tip is geschreven in samenwerking met  SBE Center for Teaching and Learning 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam