Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie P. Ignjačević 27 oktober 2023 13:45 - 15:15

Calming the waves: A local scale benefits assessment of global climate change mitigation

Waarom het beoordelen van mondiale klimaatverandering op lokale schaal zo belangrijk is

Klimaatwetenschapper Predrag Ignjačević toont in zijn onderzoek de omvang aan van de voordelen van maatregelen bedoeld om de omvang of snelheid van opwarming van de Aarde te beperken (klimaatmitigatie) in verschillende regio’s in de wereld. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs na te leven bij het voorkomen van toekomstige fysieke risico-effecten, vooral in stedelijke omgevingen waar de temperaturen hoger kunnen zijn (hittegolven) en kustgebieden een risico kunnen lopen op zeespiegelstijging.

Ignjačević onderzocht het sociaaleconomische risico van klimaatverandering onder verschillende scenario's voor klimaatmitigatie en economische ontwikkeling. Om antwoord te vinden op  drie vragen: 1. In welke mate vertegenwoordigt de klimaatverandering een ongekende sociaal-economische impact op de mensheid in de 21e eeuw? 2. Hoe kunnen rivieroverstromingen worden opgenomen in geïntegreerde beoordelingsmodellen van klimaatverandering en hoe dragen deze bij aan de totale gevolgen van klimaatverandering? 3. Hoe kan hittegerelateerde sterfte worden opgenomen in geïntegreerde beoordelingsmodellen van klimaatverandering en hoe draagt dit bij aan de totale gevolgen van klimaatverandering?

De implicaties van Ignjačevićs werk zijn relevant voor collega-wetenschappers maar ook voor beleidsmakers. Voor de academische gemeenschap is het belangrijk om te begrijpen hoe rekening kan worden gehouden met fysieke risicokanalen in een geïntegreerd beoordelingsmodel, omdat onze modellen rekening houden met een groeiend aantal risico's die verband houden met klimaatverandering. Voor beleidsmakers is het begrijpen van de potentiële voordelen van verschillende klimaatbeleidsscenario’s (en hoe dergelijke voordelen in de loop van de tijd toenemen) relevant voor effectief beleidsontwerp.

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door P. Ignjačević

Promotie Faculteit der Bètawetenschappen

Promotor:

  • prof.dr. W.J.W. Botzen

Copromotoren:

  • dr.ir. O.J. Kuik
  • dr. F. Estrada Porrua

De promotie is tevens online te volgen.

Over Promotie P. Ignjačević

Startdatum

  • 27 oktober 2023

Tijd

  • 13:45 - 15:15

Locatie

  • VU Aula

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream
Predrag Ignjacevic