Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie K. Vertessen 8 november 2023 11:45 - 13:15

From research to clinical care: optimizing medication strategies for ADHD

Slimmer medicatie voorschrijven bij kinderen met ADHD helpt overbehandeling te verminderen 

Er bestaan veel zorgen over het gebruik van medicatie bij kinderen met ADHD, en met name over methylfenidaat, dat onder verschillende merknamen wordt verkocht zoals Ritalin®. In Nederland concludeerde de Gezondheidsraad in 2014 dat er sprake is van overbehandeling met medicatie. Kinder- en jeugdpsychiater Karen Vertessen onderzocht in een landelijke studie hoe medicamenteuze behandeling van kinderen met ADHD beter kan worden afgestemd op individuele behoeften. 

Vertessen vergeleek twee manieren om te bepalen of kinderen met ADHD baat hebben bij het gebruik van methylfenidaat en – indien dat het geval is – welke dosering de beste resultaten oplevert met minimale bijwerkingen: (1) de gebruikelijke manier waarop gestart wordt met een lage dosering die geleidelijk wordt verhoogd en (2) een methode waarbij verschillende doseringen en een placebo (een “neppil” zonder de werkzame stof) worden voorgeschreven. 

Uit haar promotieonderzoek blijkt dat de, ongeveer 30%, van de kinderen die geen voordeel heeft bij de behandeling met methylfenidaat beter gedetecteerd worden met de methode waarbij een placebo wordt ingezet. Verder blijkt in tegenstelling tor de heersende gedachte, een hogere dosering methylfenidaat niet voor elk kind te leiden tot een beter effect. Ook blijkt er een aanzienlijk ‘placebo-effect’ te zijn, waarbij ouders, en in mindere mate leerkrachten, positieve effecten van de ADHD medicatie rapporteren terwijl kinderen met een placebo worden behandeld.

Het is dus belangrijk dat artsen bij het starten van een behandeling met methylfenidaat alle mogelijk geschikte doseringen uittesten, de effecten bij voorkeur vergelijken met placebo, en zowel ouders als leerkrachten betrekken bij het evalueren van de effecten. Op deze manier kan voorkomen worden dat kinderen onnodig met medicatie worden behandeld en dat als medicatie gunstige effecten heeft, de juiste effectieve dosering wordt voorgeschreven.

Vertessen pleit ervoor dat beleidsmakers voldoende middelen vrijmaken voor een brede implementatie van deze methode in de huidige klinische zorg en dat de farmaceutische bedrijven het mogelijk maken om deze systematische proefbehandeling eenvoudig uit te voeren met alle vormen methylfenidaat (zowel kort als langwerkende) die op de markt zijn. 

Meer informatie over het proefschrift

Programma

Verdediging van de dissertatie door K. Vertessen

Promotie Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Promotoren:

  • prof.dr. J. Oosterlaan
  • dr. M. Luman

De promotie is tevens online te volgen.

Over Promotie K. Vertessen

Startdatum

  • 8 november 2023

Tijd

  • 11:45 - 13:15

Locatie

  • Auditorium

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Volg de promotie online

Ga naar de livestream