"De rol van onderwijsgevenden is veranderd in het digitale tijdperk. De Covid-19 pandemie hielp de digitale transformatie te versnellen. In de vroege pandemie verzamelden docenten zich om academische continuïteit te bieden in een onstabiele omgeving. Dat leidde tot onderwijsinnovaties, waarvan sommige het waard zijn om te behouden, te verbeteren en op te schalen. Kort nadat ik op 1 januari 2021 (te midden van de pandemie) coördinator werd van de bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie (EBE BSc), besloot ik te profiteren van het momentum en te starten met het SKO-programma te beginnen en me te richten op een van die innovaties die er toe doen. In mijn SKO-project hebben mijn “canon”-team en ik een digitale kenniscanon van Economie ontwikkeld, een bibliotheek van kennisclips die concepten vertegenwoordigen die als fundamenteel worden beschouwd voor het vakgebied Economie, waarnaar ik verwijs als de canon pilot. Een dergelijk bottom-up initiatief dient als middel om active blended learning (ABL) op vakoverstijgend niveau te stimuleren en sluit naadloos aan bij de prioriteitsgebieden, strategische ambities van onze universiteit en het ABL-ontwerpkader van de School of Business and Economics.
Het ontwerpen van een toekomstbestendige canon pilot met een hoog opschalingspotentieel vereiste het volgen van een systemische aanpak en het bouwen van duurzame teams. Het omgaan met deze uitdagingen, samen met het intensief samenwerken met academisch personeel van verschillende faculteiten en zelfs een andere universiteit, motiveerde mij om deel te nemen aan het SKO-programma. De omvang, logistiek en betrokken partijen van de canon pilot maakten het niet alleen uitdagend maar ook complex. Tijdens de SKO-periode, die ongeveer 11 maanden duurde, hebben we het volgende bereikt:
- Het creëren van een stevig draagvlak en het maximaliseren van het delen van informatie door het organiseren van twee evenementen: een educatieve sessie op afdelingsniveau (Economie) aan het begin en een ABL-workshop op het niveau van het EBE BSc-programma aan het eind.
- Het opstellen van duidelijke richtlijnen voor inhoud en ontwerp om effectieve kennisverspreiding te garanderen.
- Het ontwikkelen van een implementatieplan en ervoor zorgen dat de benodigde infrastructuur aanwezig was voor het vastleggen van de kennisclips.
Door dit te doen, hebben mijn team en ik met succes cumulatief leren geactiveerd over cursussen heen, docenten verbonden die deel uitmaken van een reeks cursussen en gezorgd voor een zekere mate van consistentie waarin ABL-instrumenten (kennisclips) kunnen worden gebruikt voor het activeren van zelfstandig en eigengestuurd leren van studenten langs het “kennis”-leerpad binnen de specialisatie Economie in het EBE BSc-programma. We beschouwden de afsluiting van de SKO-periode niet als een eindpunt, maar als het begin van een nieuwe fase. Met trots kan ik melden dat we de digitale canon pilot nu succesvol hebben afgerond, met als resultaat de creatie van 76 kennisclips op het gebied van Economie. En ik ben erg blij te kunnen delen dat we vanaf begin juli 2024 zijn begonnen met de uitrol en uitbreiding van de canon pilot naar de andere drie BSc-specialisaties van EBE (Accounting, Marketing en Finance).