Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Sabien Dobbelaere over de SKO-opleiding

Sabien Dobbelaere is coördinator werd van de bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie (EBE BSc) en vertelt over haar ervaringen met de SKO-opleiding van het Centre for Teaching & Learning.

"De rol van onderwijsgevenden is veranderd in het digitale tijdperk. De Covid-19 pandemie hielp de digitale transformatie te versnellen. In de vroege pandemie verzamelden docenten zich om academische continuïteit te bieden in een onstabiele omgeving. Dat leidde tot onderwijsinnovaties, waarvan sommige het waard zijn om te behouden, te verbeteren en op te schalen. Kort nadat ik op 1 januari 2021 (te midden van de pandemie) coördinator werd van de bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie (EBE BSc), besloot ik te profiteren van het momentum en te starten met het SKO-programma te beginnen en me te richten op een van die innovaties die er toe doen. In mijn SKO-project hebben mijn “canon”-team en ik een digitale kenniscanon van Economie ontwikkeld, een bibliotheek van kennisclips die concepten vertegenwoordigen die als fundamenteel worden beschouwd voor het vakgebied Economie, waarnaar ik verwijs als de canon pilot. Een dergelijk bottom-up initiatief dient als middel om active blended learning (ABL) op vakoverstijgend niveau te stimuleren en sluit naadloos aan bij de prioriteitsgebieden, strategische ambities van onze universiteit en het ABL-ontwerpkader van de School of Business and Economics. 

Het ontwerpen van een toekomstbestendige canon pilot met een hoog opschalingspotentieel vereiste het volgen van een systemische aanpak en het bouwen van duurzame teams. Het omgaan met deze uitdagingen, samen met het intensief samenwerken met academisch personeel van verschillende faculteiten en zelfs een andere universiteit, motiveerde mij om deel te nemen aan het SKO-programma. De omvang, logistiek en betrokken partijen van de canon pilot maakten het niet alleen uitdagend maar ook complex. Tijdens de SKO-periode, die ongeveer 11 maanden duurde, hebben we het volgende bereikt:

  • Het creëren van een stevig draagvlak en het maximaliseren van het delen van informatie door het organiseren van twee evenementen: een educatieve sessie op afdelingsniveau (Economie) aan het begin en een ABL-workshop op het niveau van het EBE BSc-programma aan het eind.
  • Het opstellen van duidelijke richtlijnen voor inhoud en ontwerp om effectieve kennisverspreiding te garanderen. 
  • Het ontwikkelen van een implementatieplan en ervoor zorgen dat de benodigde infrastructuur aanwezig was voor het vastleggen van de kennisclips.

Door dit te doen, hebben mijn team en ik met succes cumulatief leren geactiveerd over cursussen heen, docenten verbonden die deel uitmaken van een reeks cursussen en gezorgd voor een zekere mate van consistentie waarin ABL-instrumenten (kennisclips) kunnen worden gebruikt voor het activeren van zelfstandig en eigengestuurd leren van studenten langs het “kennis”-leerpad binnen de specialisatie Economie in het EBE BSc-programma. We beschouwden de afsluiting van de SKO-periode niet als een eindpunt, maar als het begin van een nieuwe fase. Met trots kan ik melden dat we de digitale canon pilot nu succesvol hebben afgerond, met als resultaat de creatie van 76 kennisclips op het gebied van Economie. En ik ben erg blij te kunnen delen dat we vanaf begin juli 2024 zijn begonnen met de uitrol en uitbreiding van de canon pilot naar de andere drie BSc-specialisaties van EBE (Accounting, Marketing en Finance).

De SKO-reis is een geweldige leerervaring geweest en een kans om professioneel en persoonlijk te groeien. Dit alles werd gefaciliteerd door de uitstekende opzet onder leiding van onze twee enthousiaste SKO-trainers: een combinatie van grote plenaire sessies, kleine peerfeedbacksessies en één-op-één coachingsessies. Sommige momenten waren bijzonder impactvol en leverden waardevolle inzichten op. Ik zal een paar van deze krachtige momenten beschrijven. 

De grote plenaire sessies hadden de vorm van masterclasses over onderwerpen variërend van leiderschap, communicatievaardigheden tot stakeholderanalyse. Ik leerde hoe ik ontwrichters actief kan managen en ontdekte dat wat op het eerste gezicht non-believers lijken, misschien wel docenten zijn die worstelen met hun veranderende rol als docenten op het gebied van digitale transformatie.

De kleine peer-feedbacksessies boden een uitstekende gelegenheid om zorgen en problemen te delen en ideeën met elkaar uit te wisselen. Tijdens een waardevolle rondetafelbijeenkomst met mijn collega's leerde ik hoe ik de kracht van actief luisteren kan gebruiken om inzicht te krijgen in de sterke punten van een team en hoe ik de teamrollen en -verantwoordelijkheden dienovereenkomstig kan definiëren.

Tijdens de krachtige één-op-één sessies met mijn coach leerde ik dat het stellen van projectgrenzen, het managen van verwachtingen door doelstellingen duidelijk te communiceren, het opsplitsen van een complex project in beheersbare subprojecten en het inbedden van bottom-up initiatieven binnen een hoger kader cruciaal is om een brede groep belanghebbenden te enthousiasmeren en te betrekken.  

Bovenal heeft het SKO-traject aanzienlijk bijgedragen aan het aanscherpen van mijn persoonlijke visie op doceren en leren, die draait om het opbouwen van duurzame netwerken die uiteenlopende actoren, kennis en perspectieven met elkaar verbinden. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat het verspreiden van een positieve houding ten opzichte van onderwijsinvesteringen, het enthousiasmeren van iedereen, in het bijzonder academisch personeel dat erg gericht is op onderzoek en onderwijs misschien niet als prioriteit heeft, en het verenigen van iedereen voor een gemeenschappelijk doel, de sleutel is. 

Ik kan een inspirerende en reflectieve reis als de SKO-reis van harte aanbevelen aan iedereen die actief bijdraagt aan onderwijs. Samen vormen we de motor van ons onderwijssysteem."

Lees meer over de SKO-opleiding bij het Centre for Teaching & Learning.

"Ik kan een inspirerend en reflecterend programma als de SKO van harte aanbevelen aan iedereen die actief bijdraagt aan onderwijs."

Snelle navigatie VU Centre for Teaching & Learning

Ga hier direct terug naar de homepage van het CTL.
Veelbezochte cursussen: BKOSKOLeergang Onderwijskundig Leiderschap
Cursussen per doelgroep: junior docentendocenten met een BKOonderwijsleidersPhDs met onderwijstaken

Wil je een vraag aan een van onze medewerkers stellen? Neem dan contact op met Carin Weitering, medewerker studentzaken, ctl@vu.nl.
Of bel ons op: 020 598 4263. (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00). 

Contactpersoon

Carin Weitering

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam