Wat bewoog je om deel te nemen aan deze workshopreeks?
"Toen ik de BKO-opleiding deed, was ik verplicht om een extra facultatieve cursus te volgen. Ik hoorde van onze docenten over de Mixed Classroom workshop, die me intrigeerde omdat ik zelf diverse situaties had meegemaakt waarin ik niet altijd wist wat de beste en meest eerlijke manier van handelen was. Bovendien komt diversiteit steeds vaker voor in subsidieaanvragen voor onderzoek, dus ik besloot deze kans te grijpen om me hierin te verdiepen.
Onlangs begeleidde ik een Chinese promovendus wiens promotieonderzoek we moesten stopzetten omdat het niet liep zoals verwacht; en ik wilde zien of ik iets kon leren waarmee ik een betere supervisor zou zijn geweest.
Ook had ik een algemene vraag over wat te doen als je met diversiteit te maken krijgt. Aan de ene kant wil ik iedereen gelijk behandelen. Aan de andere kant hebben sommige handicaps of culturele verschillen extra aandacht nodig en is het mogelijk beter om deze niet gelijk te behandelen. Dit maakte me bewust van een conflict; wanneer moet ik iedereen hetzelfde behandelen (en dus geen rekening houden met verschillen) en wanneer kan ik verschillen juist beter expliciteren, zodat we hier op een eerlijke manier mee om kunnen gaan? Soms stelde ik deze vraag een op een aan mensen, andere keren merkte ik dat we gewoon onze eigen ding deden of de vraag zelfs ontweken."
Wat sprak je het meeste aan?
"Het Mixed Classroom programma is opgebouwd uit een reeks bijeenkomsten die zich richten op uiteenlopende onderwerpen, met veel tijd voor discussie en het uitwisselen van ideeën. Het begon met het bewust worden van onze eigen 'diversiteit' en mogelijke vooroordelen ten opzichte van anderen; ik vond dit een geweldige oefening. Het maakte me ervan bewust dat iedereen vooroordelen heeft en dat dit normaal is. We hoeven ons er niet voor te schamen dat we vooroordelen hebben, maar we moeten ons er bewust van zijn en er iets aan doen, zodat het onze communicatie- en leerstijlen niet in de weg staat. Soms schuilt het gevaar erin dat we ons niet bewust zijn van onze vooroordelen en het gesprek uit de weg gaan.
Tijdens onze laatste bijeenkomst legde een niet-binaire student uit hoe het is om als niet-binaire student op te groeien in een wereld en onderwijscultuur waar gender binair is ingedeeld. Dit maakte me ervan bewust dat je redenen voor diversiteit soms alleen begrijpt als je ze uit de eerste hand verneemt."
Zijn er dingen die je nu anders doet in je werk dan voorheen?
"Ik begin nu bijv. elke les met het benoemen van mijn eigen handicap; en als iemand anders een beperking of probleem heeft waar deze mij bewust van wil maken, dan kan men dat persoonlijk met mij bespreken. Mijn eigen handicap is dat ik een beetje doof ben en door dit te zeggen begrijpen studenten het beter wanneer ik ze vraag om hun antwoorden te herhalen. Tegelijkertijd is het een uitgelezen kans om te zeggen dat iedereen zich veilig zou moeten kunnen voelen in de groep en dat ik graag help wanneer dit om welke reden dan ook niet het geval is."
Aan wie zou je deze workshopreeks aanbevelen en waarom?
"Ik raad deze workshop aan iedereen aan, ook aan wie geen les geeft. Ik denk namelijk dat iedereen baat heeft bij dit onderwerp, zeker in deze tijd waarin diversiteitsbesef (gelukkig!) deel uitmaakt van de maatschappij."
Ga hier naar de Mixed Classroom workshops
Henk-Jan Mutsaerts over de workshop Mixed Classroom in practice
Henk-Jan Mutsaerts is universitair docent en arts met een passie voor image processing aan het Amsterdam UMC. In dit interview deelt hij zijn ervaringen met de workshop Mixed Classroom in practice van het Centre for Teaching & Learning.

Andere deelnemers over de Mixed Classroom workshops
“Citaat.”
Snelle navigatie VU Centre for Teaching & Learning
Contactpersoon