Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Keuzevakken faculteit BETA

Toestemming vragen invulling keuzeruimte
Laatst gewijzigd op 15 maart 2024
Studenten van de BETA-faculteit kunnen keuzevakken volgen binnen de eigen opleiding/faculteit, een andere VU faculteit, of een andere universiteit.

Het eerste semester van het derde bachelorjaar is de keuzeruimte. Een half jaar lang (oftewel dertig studiepunten) kun je jouw studie naar eigen inzicht inrichten. Hoe je je profileert is dus aan jou. Je kunt studeren in Barcelona, stage lopen bij een multinational of je verdiepen in bijvoorbeeld psychologie, geschiedenis of economie. Op deze pagina lees je hoe je je keuzeruimte invult met keuzevakken. Dit zijn de opties:

  • Zelf een pakket aan keuzevakken samenstellen
  • Keuzevakken binnen de opleiding 
  • Keuzevakken binnen de faculteit
  • Keuzevakken aan een andere VU-faculteit
  • Keuzevakken aan een andere universiteit

Controleer altijd de eisen die worden gesteld aan de keuzeruimte, en controleer of je van tevoren toestemming nodig hebt van de examencommissie. 

Overzicht keuzevakken

  • Keuzevakken binnen je BETA-opleiding

    Je kunt keuzevakken volgen binnen je eigen opleiding. Bekijk het volledige overzicht aan keuzevakken van je opleiding via de Studiegids. In de studiegids vind je ook de eventuele ingangseisen die gesteld worden per vak. Voor keuzevakken binnen je eigen opleiding heb je geen toestemming nodig van de examencommissie. Controleer echter wel de eisen die gesteld worden aan de keuzeruimte.

  • Keuzevakken binnen de BETA-faculteit

    Je kunt keuzevakken volgen buiten je eigen opleiding maar binnen dezelfde faculteit. Bekijk voor een overzicht van mogelijke vakken en omschrijvingen de Studiegids.

    Voor keuzevakken binnen je eigen faculteit die niet in de OER genoemd worden, heb je toestemming nodig van de examencommissie. Controleer ook altijd de eisen die gesteld worden aan de keuzeruimte.

  • Keuzevakken bij een andere VU Amsterdam faculteit

    Wil je vakken volgen aan een andere faculteit binnen VU Amsterdam? Kijk dan voor een overzicht van mogelijke vakken en omschrijvingen in de Studiegids.

    Voor keuzevakken bij een andere faculteit binnen VU Amsterdam heb je vooraf toestemming nodig van de examencommissie. Controleer ook altijd de eisen die gesteld worden aan de keuzeruimte.

  • Keuzevakken aan een andere universiteit

    Ga na bij de desbetreffende universiteit of je aan het keuzevak kan deelnemen en vraag bij die universiteit na hoe je je er voor kunt intekenen. Vraag vooraf goedkeuring aan de examencommissie van de Faculteit der Bètawetenschappen om het vak in je keuzeruimte te mogen gebruiken en controleer de eisen die gesteld worden aan de keuzeruimte.

    Schrijf je in bij de andere universiteit als bijvakstudent. Hiervoor heb je een Bewijs Betaald Collegegeld nodig van VU Amsterdam.

    • Wanneer je het vak hebt behaald lever je je gewaarmerkte cijferlijst in via Extern behaald resultaat indienen. Op deze beoordeling staat je naam, de vakcode van het onderdeel, de beoordeling en het aantal studiepunten.
    • Zorg ook voor een Engelse vertaling van de naam van het vak ten behoeve van het Engelstalige diplomasupplement.

    Vraag vooraf goedkeuring aan de examencommissie van de Faculteit der Bètawetenschappen om de vakken in je keuzeruimte te mogen gebruiken en controleer de eisen. 

  • Zelf een pakket aan keuzevakken samenstellen

    Stel zelf een pakket aan keuzevakken samen. Dit kan binnen je eigen vakgebied aan je faculteit, een ander vakgebied binnen VU Amsterdam, of aan een andere universiteit in binnen of buitenland (exchange). Houd rekening met de niveaus van de vakken die je selecteert en let op dat er geen overlap zit tussen je reeds gevolgde of nog te volgen vakken. Als je zelf een pakket samenstelt, dien je altijd vooraf goedkeuring te vragen van de examencommissie

    Extracurriculaire vakken

    Extracurriculair gevolgde vakken maken geen deel uit van jouw opleidingsprogramma en tellen niet mee voor je diploma. Per 1 september 2019 gelden de volgende regels voor studenten van de Bètafaculteit:

    • Extracurriculaire vakken behaald binnen de VU komen standaard onder het kopje “extracurriculaire vakken” op het Diploma Supplement. Hiervoor is geen toestemming van de Examencommissie nodig. Indien je een extracurriculair vak toch onderdeel wilt laten uitmaken van jouw opleidingsprogramma, dan kun je daarvoor een verzoek indienen bij de Examencommissie van jouw opleiding.
    • Als je een binnen de VU behaald extracurriculair vak toch onderdeel wilt laten uitmaken van jouw opleidingsprogramma, dan kun je daarvoor een verzoek indienen bij de Examencommissie van jouw opleiding.
    • Extracurriculaire vakken behaald buiten de VU (die dus niet vallen binnen de 180 EC voor de BSc of 60 of 120 EC voor de MSc) worden niet op het Diploma Supplement vermeld onder het kopje “extracurriculaire vakken”. Hiervoor kan geen toestemming worden aangevraagd bij de Examencommissie. Ge-uploade cijferlijsten met extern behaalde resultaten worden niet verwerkt door het Onderwijsbureau.
    • Extracurriculaire vakken behaald buiten de VU die je wil opnemen in je bachelor- of masterprogramma (en dus vallen binnen de 180 resp. 60 of 120 EC) worden alleen verwerkt door het Onderwijsbureau en vermeld op het Diploma Supplement als je goedkeuring van de Examencommissie hebt gekregen. Een verzoek hiervoor kun je aanvragen met dit formulier op VU.nl. Als je toestemming hebt gekregen kun je de gewaarmerkte cijferlijst uploaden op VU.nl.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)