Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Deze tijd vraagt om dialoog

Netwerk Wetenschap in Dialoog

Het Netwerk Wetenschap in Dialoog is een nieuw universiteitsbreed initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam en richt zich op het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en samenleving.

In een wereld die steeds complexer wordt, staan zowel wetenschappers als burgers voor uitdagende vraagstukken die niet door één discipline of benadering kunnen worden opgelost. Er is meer dan ooit behoefte aan een open, inclusieve uitwisseling van kennis, ideeën en perspectieven. Bij de VU geloven we dat wetenschappelijke kennis pas echt tot zijn recht komt wanneer deze wordt gedeeld en besproken in een breder maatschappelijk kader - juist de dialoog biedt ruimte om gezamenlijk te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe manieren te vinden om met onzekerheid, polarisatie en conflict om te gaan.

Het netwerk is opgezet om onderzoekers te ondersteunen in dit proces. Door middel van advies, training en concrete ondersteuning helpen we wetenschappers om dialoog te integreren in onderzoekspraktijken, waardoor wetenschappelijke werk beter afgestemd wordt op maatschappelijke vragen en behoeften. Of het nu gaat om fundamenteel onderzoek, toegepast onderzoek of multidisciplinaire samenwerkingen, dialoog biedt een methode om perspectieven te verbreden en bruggen te slaan tussen wetenschap en samenleving.

Rollen binnen het netwerk

Het Netwerk Wetenschap in Dialoog werkt vanuit verschillende rollen om de dialoogcultuur op de VU te versterken:

  • Adviseur: Mobiliseert kennis op de campus en helpt onderzoekers om samen te werken en te reflecteren.
  • Ondersteuner: Biedt training en coaching voor onderzoekers en ondersteuners.
  • Facilitator: Ontwerpt en begeleidt interactieve processen rondom onderzoek.
  • Verbinder: Brengt relevante stakeholders van binnen en buiten de VU samen.
  • Pleitbezorger: Zet zich in voor de erkenning van dialoog als volwaardig onderdeel van wetenschappelijk werk.

Wat is dialoog?

Wat is dialoog? 

Dialoog begint met een manier van denken en communiceren die gekenmerkt wordt door nieuwsgierigheid, openheid en reflexiviteit. In de basis is dialoog een gespreksvorm zonder winnaars of verliezers, waarbij de betrokkenen zich richten op het onderzoeken van de opvattingen en het perspectief van de ander, maar ook van zichzelf, ook al is dat ingewikkeld. Dialoog bevordert de interactie en samenwerking met maatschappelijke partners en burgers in de onderzoekspraktijk, gedurende het gehele onderzoeksproces. Ook maakt dialoog een maatschappelijk betrokken universiteit mogelijk, gericht op de afstemming van onderzoek met maatschappelijke waarden en behoeften. Een universiteit die haar medewerkers ruimte biedt om samen te komen voor uitwisseling en reflectie. 

Voorbeelden van dialoog in de onderzoekspraktijk

Dialoog kan een bijdrage leveren aan elke fase van het onderzoeksproces. Zo kan dialoog helpen bij het identficeren en prioriteren van onderzoeksvragen vanuit maatschappelijke perspectief. Tijdens de uitvoering van onderzoek kan dialoog helpen bij de interpretatie en discussie van bevindingen. In de disseminatie van onderzoek is dialoog nuttig om de uitkomsten betekenisvol te maken voor de praktijk en nieuwe vragen te formuleren. Tot slot kan dialoog in de evaluatie van onderzoek helpen om toekomstige projecten beter af te stemmen op waarden en behoeften in de praktijk. 

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam