Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Klimaatonderzoek in Dialoog

Het Athena Instituut ontwikkelt een nieuwe, dialogische vorm van wetenschapscommunicatie met betrekking tot de klimaatcrisis. Wij onderzoeken of wij met burgerberaden de relatie tussen wetenschap en maatschappij beter kunnen vormgeven door (klimaat)onderzoek beter aan te laten sluiten bij de perspectieven en ervaringen van burgers. Deze nieuwe benadering van wetenschapscommunicatie moet de gespannen relatie tussen wetenschap en maatschappij versterken en polarisatie verminderen.

Terwijl de urgentie van de klimaatcrisis toeneemt, stellen burgers steeds meer de relevantie en betrouwbaarheid van de wetenschap ter discussie. Ze vinden misschien dat de academische wereld te ver van hun dagelijkse leven afstaat, of vinden het moeilijk om te zien hoe wetenschap oplossingen kan bieden voor hun problemen.

We hebben gezien dat het traditionele idee van de wetenschap als producent van objectieve kennis niet goed werkt bij het omgaan met complexe sociaalwetenschappelijke crises, zoals de COVID-19-pandemie of de klimaatcrisis. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende, traditionele vorm van wetenschapscommunicatie, die er vaak van uitgaat dat het publiek het probleem niet begrijpt en daarom beter geïnformeerd moet worden door wetenschap. Deze benadering schiet tekort in het herstellen van vertrouwen en het verminderen van polarisatie en bereikt soms zelfs het tegenovergestelde.

Wij geloven dat nieuwe vormen van wetenschapscommunicatie de potentie hebben om de gespannen verhoudingen tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren in de context van de klimaatcrisis. Burgerberaden in de context van klimaatonderzoek richt zich op het afstemmen van wetenschappelijke kennis op de perspectieven en (levens)ervaringen van burgers. We moeten ervoor zorgen dat alle stemmen gehoord en gewaardeerd worden.

Een nieuwe vorm van wetenschapscommunicatie
Het wetenschapscommunicatieteam van Athena streeft ernaar een nieuwe vorm van wetenschapscommunicatie te ontwikkelen voor klimaatcrisisgerelateerde wetenschap. Een vorm die de relatie tussen wetenschap en maatschappij kan versterken.

Het project heeft het volgende opgelevert:

  • inzicht in de percepties en ervaringen van burgers met betrekking tot de klimaatcrisis;
  • een democratisch geïnformeerde index van klimaatonderzoeksvragen;
  • een democratisch geïnformeerde onderzoeksagenda;
  • een interactieve en dialogische methode voor burgers en wetenschappers om te spreken over complexe problemen;
  • een evaluatie van burgervergaderingen als een vorm van wetenschapscommunicatie.

Maatschappelijk responsieve klimaatwetenschap
Twee opeenvolgende projecten zullen naar deze resultaten toewerken. Het eerste project, Science on the Fray, draagt ​​bij aan het maatschappelijk responsiever maken van klimaatwetenschap. Het onderzoekt of, hoe en waarom klimaatwetenschappers maatschappelijke actoren betrekken bij publieke debatten, en hoe zij dit ervaren. We interviewden 35 wetenschappers die werken aan klimaatgerelateerde kwesties. Tijdens de Proeverij reflecteerden we op de bevindingen, samen met de betrokken onderzoekers en andere geïnteresseerden. Ook testen we hier hoe burgervergaderingen kunnen werken als methode voor wetenschapscommunicatie.

Burgervergaderingen
In het tweede project, Science in/and Crisis, bouwen we voort op het eerste project door de methode van burgervergaderingen te bestuderen als een nieuwe dialogische vorm van wetenschapscommunicatie over klimaatgerelateerde kwesties. Samen met onze partner, G1000, organiseerden we vier burgervergaderingen, elk in een andere regio van Nederland (Roermond, Wormer, Assen een Zutphen). Zo krijgen diverse burgers en klimaatgerelateerde experts de kans om met elkaar in dialoog te gaan. Samen gaan ze met elkaar in gesprek over wat de klimaatcrisis voor hen betekent, en welke kennis en onderzoek zij nodig achten om de klimaatcrisis aan te pakken.

Elke burgervergadering bestaat uit twee bijeenkomsten: de eerste is puur bedoeld voor burgers om te praten over hun percepties en ervaringen van de klimaatcrisis en hun gerelateerde onderzoeksprioriteiten. Tijdens de tweede bijeenkomst bouwen burgers en experts voort op de bevindingen van de eerste vergadering om gezamenlijk een nieuwe onderzoeksagenda te ontwikkelen om de klimaatcrisis aan te pakken.

De Nationale Klimaattop

Op vrijdag 24 mei 2024 kwamen deelnemers uit alle vier de regionale burgerberaden samen met de verschillende wetenschappers die eerder meededen om onze onderzoeksresultaten te valideren en vervolg te geven aan de resultaten. In deze video kun je meer zien over deze dag en ons onderzoeksproject.

Inkijkje in een burgerberaad

Wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een bijeenkomst waarin burgers, organisaties, overheid en deskundigen samen praten, leren en besluiten nemen over belangrijke kwesties in hun buurt, stad of land. Een burgerberaad draait om dialoog, niet om debat. Het is daarom belangrijk dat alle stemmen worden gehoord en gewaardeerd.

Het doel is om de stem van burgers te versterken in politieke keuzes. Burgerberaden zorgen er dus voor dat burgers meer invloed en inzicht krijgen in onderwerpen die belangrijk zijn voor hun gemeenschap en voor de maatschappij als geheel.

Waarom een burgerberaad voor klimaatonderzoek?
De overheid baseert klimaatbeleid voor een groot deel op wetenschappelijk onderzoek. Maar een grote groep mensen voelt zich niet echt betrokken bij wetenschap en twijfelt soms aan de betrouwbaarheid. Het is vaak lastig voor wetenschappers om duidelijk te maken hoe en waarom hun onderzoek kan helpen om maatschappelijke problemen op te lossen. Daarom zou het goed zijn als burgers en onderzoekers samen bedenken welke onderwerpen rondom het klimaat probleem meer aandacht zouden moeten krijgen. Zo zal ook de relatie tussen wetenschap en samenleving verbeteren.

Wat doen we met de uitkomsten?
We zullen een ‘onderzoeksplan’ maken waarin de belangrijkste onderwerpen, vragen en wensen voor klimaatonderzoek staan. Het doel van een onderzoeksplan is om de richting van onderzoek te sturen. Hierdoor kunnen onderzoekers, beleidsmakers en financiers beter samenwerken en bijvoorbeeld geld toewijzen aan onderzoeksprojecten die als het meest belangrijk worden beschouwd. 

Daarnaast willen we leren of burgerberaden een succesvolle nieuwe manier van communiceren vormen tussen (klimaat)onderzoek en de samenleving. 

Willemine en Esther over de burgerberaden in Roermond

"Klimaatproblemen zijn ingewikkeld en hebben grote gevolgen voor het leven op aarde. Maar ook de oplossingen voor klimaatproblemen beïnvloeden ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat iedereen kan meepraten, en dat we met elkaar in gesprek gaan over klimaatonderzoek."

Bij Roermond NieuwsTV vertellen Willemine en Esther hoe burgerberaden dat gesprek mogelijk maken.

Meer informatie

Heb je vragen?

Neem contact met ons op

VU Amsterdam, Faculteit der Bètawetenschappen
W&N gebouw, 5e verdieping, vleugel C
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam, Nederland

Volg ons op social media

Contactpersoon

  • Dr. Willemine Willems
  • Universitair docent wetenschapscommunicatie
  • w.l.willems@vu.nl
  • Dr. Esther de Weger
  • Postdoctoraal onderzoeker wetenschapscommunicatie
  • e.j.de.weger@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam