Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Klimaatonderzoek in Dialoog

Om klimaatonderzoek aan te laten sluiten op onderwerpen die iedereen belangrijk vindt, willen we graag weten wat de klimaatcrisis betekent voor burgers. Om daarachter te komen organiseren we burgerberaden door heel Nederland, waar burgers in gesprek gaan met elkaar en met onderzoekers. Zo brengen we wetenschap en samenleving dichter bij elkaar. Doe je mee?

Waar en wanneer?

We houden vier burgerberaden door heel Nederland. Het is belangrijk dat deelnemers meedoen aan beide bijeenkomsten in de stad:

  • Roermond: 1 & 15 november, 17:00 - 21:00 (inloop vanaf 16:30)
  • Wormer: 11 & 25 november, 10:00 - 14:00 (inloop vanaf 9:30)
  • Assen: 7 & 28 februari 2024, 17:00 - 21:00 (inloop vanaf 16:30)
  • Zutphen: 10 februari & 2 maart 2024, 10:00 - 14:00 (inloop vanaf 9:30

 We sluiten af met een slotbijeenkomst, meer informatie daarover vind je later op deze pagina.

Wie kan meedoen?

Iedereen vanaf 16 jaar is welkom om mee te doen aan de burgerberaden. Specifiek nodigen we de volgende groepen hartelijk uit:

Burgers van verschillende achtergronden | We vinden het belangrijk dat er niet alleen mensen meedoen die veel over klimaat weten of het belangrijk vinden. Wij hebben ook de mensen die een afstand voelen tot (klimaat)onderzoek nodig. Want wij willen een brug bouwen tussen klimaatonderzoek en het dagelijkse leven van zoveel mogelijk verschillende burgers.

Klimaatonderzoekers | Dit kunnen mensen zijn die onderzoek doen naar de opwarming van de aarde, maar ook mensen die bijvoorbeeld kijken naar de gezondheid van bomen en mensen in steden, of naar hoe de politiek eerlijke keuzes kan maken als het gaat om klimaatbeleid.

Beleidsmedewerkers en onderzoeksfinancierders | Het gaat hierbij om professionals die zich richten op klimaat-gerelateerde vraagstukken. Zij doen mee zodat de resultaten van de uitkomsten van burgerberaden daadwerkelijk aankomen bij de mensen die daar actie op kunnen ondernemen.

Wat kan ik verwachten?

Bijeenkomst 1: voor burgers
Tijdens deze dag gaan we praten over wat de klimaatcrisis voor jou betekent in het dagelijks leven en hoe klimaatonderzoek daarbij aan kan sluiten.

Bijeenkomst 2: voor burgers, onderzoekers, beleidsmedewerkers, financierders
Tijdens deze dag gaan we het hebben over hoe klimaatonderzoek zo goed mogelijk kan aansluiten bij onze samenleving. Met welke onderwerpen moeten klimaatonderzoekers zich (ook) bezig gaan houden?

Eindbijeenkomst: voor aanwezigen van eerdere bijeenkomsten
Nadat we alle burgerberaden hebben gehouden in Roermond, Wormer, Assen en Zutphen nodigen we sommige deelnemers uit voor een afsluitende bijeenkomst. Hier bespreken we wat er is besloten in de verschillende burgerberaden. Ook zullen we samen werken aan een plan voor klimaatonderzoekers, beleidsmedewerkers en voor burgerinitiatieven.

Willemine en Esther over de burgerberaden in Roermond

"Klimaatproblemen zijn ingewikkeld en hebben grote gevolgen voor het leven op aarde. Maar ook de oplossingen voor klimaatproblemen beïnvloeden ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat iedereen kan meepraten, en dat we met elkaar in gesprek gaan over klimaatonderzoek."

Bij Roermond NieuwsTV vertellen Willemine en Esther hoe burgerberaden dat gesprek mogelijk maken.

Inkijkje in een burgerberaad

Wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een bijeenkomst waarin burgers, organisaties, overheid en deskundigen samen praten, leren en besluiten nemen over belangrijke kwesties in hun buurt, stad of land. Een burgerberaad draait om dialoog, niet om debat. Het is daarom belangrijk dat alle stemmen worden gehoord en gewaardeerd.

Het doel is om de stem van burgers te versterken in politieke keuzes. Burgerberaden zorgen er dus voor dat burgers meer invloed en inzicht krijgen in onderwerpen die belangrijk zijn voor hun gemeenschap en voor de maatschappij als geheel.

Waarom een burgerberaad voor klimaatonderzoek?
De overheid baseert klimaatbeleid voor een groot deel op wetenschappelijk onderzoek. Maar een grote groep mensen voelt zich niet echt betrokken bij wetenschap en twijfelt soms aan de betrouwbaarheid. Het is vaak lastig voor wetenschappers om duidelijk te maken hoe en waarom hun onderzoek kan helpen om maatschappelijke problemen op te lossen. Daarom zou het goed zijn als burgers en onderzoekers samen bedenken welke onderwerpen rondom het klimaat probleem meer aandacht zouden moeten krijgen. Zo zal ook de relatie tussen wetenschap en samenleving verbeteren.

Wat doen we met de uitkomsten?
We zullen een ‘onderzoeksplan’ maken waarin de belangrijkste onderwerpen, vragen en wensen voor klimaatonderzoek staan. Het doel van een onderzoeksplan is om de richting van onderzoek te sturen. Hierdoor kunnen onderzoekers, beleidsmakers en financiers beter samenwerken en bijvoorbeeld geld toewijzen aan onderzoeksprojecten die als het meest belangrijk worden beschouwd. 

Daarnaast willen we leren of burgerberaden een succesvolle nieuwe manier van communiceren vormen tussen (klimaat)onderzoek en de samenleving. 

Meer informatie

Heb je vragen?

Neem contact met ons op

VU Amsterdam, Faculteit der Bètawetenschappen
W&N gebouw, 5e verdieping, vleugel C
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam, Nederland

Volg ons op social media

Contactpersoon

  • Dr. Willemine Willems
  • Universitair docent wetenschapscommunicatie
  • w.l.willems@vu.nl
  • Dr. Esther de Weger
  • Postdoctoraal onderzoeker wetenschapscommunicatie
  • e.j.de.weger@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam