Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Deze tijd vraagt om dialoog

Netwerk Wetenschap in Dialoog

Wat doet het Netwerk Wetenschap in Dialoog?

Pilot 1: Dialoogtrainingen en workshops voor afdelingen en medewerkers.

Binnen het netwerk ontwikkelen we een jaarprogramma waarin VU-medewerkers zich kunnen inschrijven voor maandelijkse trainingen. Deze trainingen richten zich op verschillende aspecten van dialoogvoering, zoals het vormgeven van een constructieve dialoog, en het omgaan met conflict en polarisatie. De inhoud van de trainingen wordt afgestemd op zowel de actuele expertise binnen de universiteit als op de relevante maatschappelijke thema's van dat moment. Hierdoor kunnen we de trainingen dynamisch en op maat vormgeven.

De trainingen zijn kosteloos voor medewerkers van de Vrije Universiteit. Als je interesse hebt om deel te nemen, kun je contact opnemen met de coördinator, Sem Barendse, via e-mail.

Pilot 2: Incubatortraject voor dialoog in lopend onderzoek.

In het incubatortraject kan je als onderzoeker met je team experimenteren met dialoog in de context van je eigen onderzoek. Je ontvangt begeleiding, training en een startkapitaal van 3000 euro om binnen een academisch jaar een concrete 'dialooginterventie' uit te voeren. Gedurende deze periode komen alle deelnemers regelmatig samen om van elkaar te leren. Op onze beurt leren wij als Netwerk voor Wetenschap in Dialoog van dit traject hoe we onderzoekers optimaal kunnen ondersteunen. Samen vormen we het begin van een community of practice voor dialoog rondom onderzoek op de Vrije Universiteit.

Door middel van vijf verschillende bijeenkomsten met andere deelnemers, één-op-één gesprekken en je eigen strategisch plan en reflectieportfolio, bouw je je eigen 'dialooginterventie'. Je leert onder andere over:

  • Dialoogprincipes
  • Het voeren van de dialoog
  • Het ontwerpen van de dialoog
  • Het begeleiden van de dialoog

In oktober 2024 zijn we begonnen met een nieuwe lichting van 10 universitair docenten van de verschillende faculteiten. 

Pilot 3: Dialoog als werkwijze in de ondersteuning van onderzoek

Om dialoog als werkwijze stevig te verankeren, sluit Wetenschap in Dialoog aan bij bestaande diensten en programma’s van de VU. Deze pilot wordt gestart met medewerkers van onder andere C&M, DURF, IXA-go, UB en CTL, die verkennen wat nodig is om onderzoekers te ondersteunen in het integreren van dialoog in hun werk. Deze groep formuleert een dienstverleningsmodel, waarna workshops worden georganiseerd om kennis te delen en de VU-gemeenschap in dialoogvaardigheden te trainen.

Pilot 4: Learning/convergence spaces rondom complexe vraagstukken

De Learning/Convergence Spaces op de VU zijn ontmoetingsplekken waar wetenschappers, burgers, NGO's en andere belanghebbenden samenkomen om complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals de klimaatcrisis, te bespreken. In interactieve bijeenkomsten werken zij samen aan het opstellen van een gezamenlijke agenda voor actie en onderzoek. Door dialoog te faciliteren, worden verschillende perspectieven samengebracht, met ruimte voor complexiteit, onzekerheid en het omgaan met het ongemak dat vaak gepaard gaat met maatschappelijke veranderingen.

Daarnaast worden in deze ruimtes creatieve dialoogprocessen ontworpen en getest, vaak met behulp van artistieke methoden. Door middel van participatieve technieken, zoals storytelling en kunstzinnige verbeelding, wordt geprobeerd om complexe wetenschappelijke concepten toegankelijker te maken voor het publiek. Dit bevordert niet alleen nieuwe manieren van denken, maar versterkt ook de verbinding tussen wetenschap, samenleving en creatieve disciplines.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam