Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Academic Language Programme

Het Academic Language Programme (ALP) ondersteunt de VU-gemeenschap bij het ontwikkelen en versterken van academische schrijf- en spreekvaardigheid in het Engels of Nederlands.

Studenten, PhD's, docenten, opleidingsdirecteuren en andere VU-medewerkers kunnen bij het ALP terecht voor groepscursussen, workshops, coaching, advies en individuele begeleiding. Kenmerkend voor de aanpak van het ALP is de persoonlijke en intensieve feedback die deelnemers krijgen van de ervaren docenten Engels en Nederlands. 

Internationale studenten en medewerkers kunnen Nederlands leren en we bieden ook uitgebreide ondersteuning bij het schrijven van een scriptie of proefschrift. Voor opleidingen en faculteiten verzorgen we maatwerktrajecten zoals een vak of module in een master, docententrainingen of scriptiebegeleiding voor studenten.

Met het ALP draagt de Faculteit der Geesteswetenschappen bij aan de invulling van het Taalbeleid van de VU. 

Cursussen, workshops, coaching, tutorials en het Schrijfcentrum

 • Voor studenten

  Het ALP biedt cursussen, workshops en coaching aan voor academisch Engels en Nederlands, zoals schrijven op academisch niveau, een scriptie schrijven, grammatica, uitspraak en mondeling presenteren. Van remedial tot vergevorderd, met veel aandacht voor individuele feedback. Voor internationale studenten zijn er groepscursussen om Nederlands te leren. Ook biedt het ALP een redigeerservice voor scripties. 

  ALP taalaanbod voor studenten

 • Voor promovendi / PhD's

  Het ALP biedt cursussen academisch Engels en Nederlands voor promovendi, zoals schrijven op academisch niveau, een proefschrift schrijven, grammatica, uitspraak en mondeling presenteren. Van remedial tot vergevorderd, met veel aandacht voor individuele feedback. Voor internationale promovendi zijn er groepscursussen om Nederlands te leren

  ALP taalaanbod voor promovendi/PhD's

 • Voor docenten

  Het ALP biedt workshops en tutorials Engels voor docenten die Engels gebruiken in hun onderwijs en cursussen Nederlands voor internationale VU-medewerkers.

  ALP aanbod voor docenten

 • Voor opleidingen en faculteiten

  ALP Advies over uitvoering taalbeleid
  Op een tweetalige campus is goede communicatie in het Nederlands en het Engels essentieel. Bij veel organisatorische beslissingen, bijvoorbeeld over de voertaal in opleidingen of over de tweetalige bedrijfsvoering, zijn er onverwachte hindernissen, niet zelden met een talig karakter. Het ALP kan op verschillende vlakken deskundig advies leveren met het doel om de uitvoering van het taalbeleid te ondersteunen. 

  Voor opleidingen en faculteiten biedt het ALP advies over de opzet van succesvolle leerlijnen in talige communicatieve vaardigheden. De structuur van elke opleiding vormt daarbij het uitgangspunt.

  Kijk op ALP advies voor meer informatie.

  Modules Academisch Nederlands of Engels
  Docenten van het ALP verzorgen ook zelf modules Academic English en Academisch Nederlands voor opleidingen, in verschillende formats, verweven in het curriculum van de opleiding. Kijk op ALP onderwijs voor opleidingen voor meer informatie en voorbeelden van trajecten voor bachelors, masters, pre-masters en promovendi/PhD-kandidaten. 

  Scriptie-atelier op maat voor faculteiten of opleidingen
  In het ALP Scriptieatelier op maat per opleiding of faculteit, helpen medestudenten, door het ALP getraind als schrijfcoach, studenten op weg met hun scriptie. Lees hier meer over het scriptie-atelier voor FSW-studenten.

 • Voor internationale VU-medewerkers

  Het ALP biedt taalcursussen om Nederlands te leren, op verschillende niveaus: van beginner tot vergevorderd. Deze cursussen worden aangeboden via VU-NT2.

Waarmee kunnen we je helpen?

Voor VU-medewerkers: neem contact met ons op voor informatie over het ALP-aanbod of over taalbeleidskwesties binnen de opleiding of faculteit.

Dr. Gea Dreschler, wetenschappelijk directeur ALP

Dr. Nel de Jong, coördinator ALP Nederlands (NT1, NT2)

Voor studenten: neem voor vragen over een cursus, workshop of coaching contact op met de ALP cursusadministratie.