Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kaartenverzameling

De UB beheert een omvangrijke collectie kaarten en atlassen. Met ca. 50.000 kaartenbladen en 5.000 atlassen behoort de VU-collectie tot een van de grotere kaartencollecties van Nederland. De collectie wordt gebruikt in onderzoek en onderwijs en alle oude kaarten zijn gedigitaliseerd en te downloaden.

De kaartencollectie van de VU is vooral een onderwijscollectie: een collectie die is ontstaan door kaarten voor specifieke onderzoeksgebieden zoals geologie. Nederland neemt een centrale plaats in, evenals de voormalige Nederlandse koloniën. Andere Europese landen zijn vertegenwoordigd alsook gebieden buiten Europa. Het zwaartepunt ligt in de 19e- en de 20e eeuw. Veel oudere kaarten zijn als reproductie beschikbaar. Door schenkingen en aankopen zijn ook originele oude kaarten en atlassen beschikbaar. Hieronder bevinden zich enkele unieke exemplaren, zoals de kaart van het Heilige land van Cranach.  

Gedigitaliseerde kaarten 

Alle ca. 3.500 oude kaarten van voor 1900 zijn gescand en opgenomen in de VU Beeldbank. De kaarten kunnen hier worden gedownload en mogen worden gebruikt voor publicaties. De makkelijkste manier om naar gedigitaliseerde oude kaarten te zoeken, is via de viewer op Geoplaza. Zoom in op de gewenste locatie en er wordt automatisch een lijst gegenereerd van de kaarten die overlappen met het ingezoomde gebied. Lees meer over het zoeken naar kaarten en ze gebruiken in de Libguide

Raadplegen van kaarten 

Alle losse kaarten zijn beschreven en te vinden via de bibliotheekcatalogus Libsearch. De kaarten en atlassen worden in het principe niet uitgeleend, maar je bent van harte welkom om ze in te komen zien in de Leeszaal van de Bijzondere Collecties (hoofdgebouw VU, zaal 1C-02a; zie ook openingstijden). Via Libsearch kun je het materiaal reserveren; kaarten vóór 15.00 uur aangevraagd, staan de volgende werkdag om 9.00 voor je klaar.  

Meer weten over de collectie Kaarten & atlassen?

Neem contact op met Michiel Cock, Hoofd Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek.

m.p.cock@vu.nl

Heb je een vraag over Geoplaza?

geoplaza.ub@vu.nl