Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontdek de vakcollecties van de UB

Benieuwd waar je de naslagwerken en recente aanwinsten van jouw vakgebied kunt vinden? Geïnteresseerd in waar je de themacollecties kunt vinden, bijvoorbeeld over dekolonisatie, LGBTQIA+ onderwerpen of Environmental Humanities? Ontdek waar de verschillende open collecties van de Universiteitsbibliotheek zich bevinden.

Onze open collecties
Op een toenemend aantal locaties op de VU Campus vind je open collecties. Dit zijn deels vakcollecties voor onderwijs en onderzoek, en deels multidisciplinaire thematische collecties voor inspiratie. Je vindt de locaties van onze open collecties hieronder.

De locatie van een boek is eenvoudig op te zoeken in LibSearch. Als je het boek niet zelf wilt opzoeken, kun je het via LibSearch aanvragen. Uiteraard kun je ook via LibSearch toegang krijgen tot de ebooks, e-tijdschriften en andere e-bronnen.

Informatiespecialisten
Als je suggesties hebt met betrekking tot de collecties of vragen hebt over het vinden van literatuur of andere bibliotheekdiensten, neem dan contact op met een van de informatiespecialisten.

VU Hoofdgebouw

 • 14e verdieping: Vakcollecties | Oude geschiedenis, klassieke talen en archeologie

  De collecties Oude geschiedenis, Klassieken en Archeologie zijn te vinden op de 14e verdieping. De boeken kunnen alleen in de bibliotheek worden geraadpleegd en kunnen niet worden geleend. 

 • 13e verdieping: Themacollectie | Environmental Humanities en SDG 13: Klimaatactie

  Deze multidisciplinaire themacollectie over Environmental Humanities en SDG 13 (Klimaatactie) is te vinden in zaal 13B04 in de bibliotheek op de 13e verdieping. De collectie is samengesteld in samenwerking met het Environmental Humanities Center. Studenten en medewerkers van het EHC gebruiken deze ruimte regelmatig voor vergaderingen en evenementen. Wanneer de ruimte niet in gebruik is door het EHC, zijn alle studenten welkom om in deze ruimte te studeren, te vergaderen en de collectie te bekijken. 

  Bekijk de hele collectie hier. De boeken kunnen geleend worden via het zelfbedieningsstation op de 12e verdieping. 

 • 12e verdieping: Vakcollecties | Taal- en Letterkunde

  De collecties Taalwetenschap en Literatuur zijn te vinden op de 12e verdieping. De naslagwerken kunnen alleen in de bibliotheek worden geraadpleegd en niet worden geleend. Boeken uit de zelfbedieningscollecties kunnen geleend worden via het zelfbedieningsstation op de 12e verdieping. 

 • 12e verdieping: Themacollectie | Mindful Library

  In de Mindful Library vind je een fysieke boekencollectie die volledig is toegespitst op mindfulness en meditatie. Verdiep je bijvoorbeeld in het Boeddhisme, psychoanalyse en spiritualiteit. De boeken uit deze collectie kunnen eenvoudig worden geleend via het zelfservicestation dat zich naast de boekenkast bevindt. Liever online lezen? Bekijk dan hier de digitale collectie

  Wat is mindfulness? Hoe kunnen we de huidige 'mindfulness hausse' verklaren? En welke religieuze tradities maken gebruik van meditatie? Snuffel door deze boekencollectie op de 12e verdieping over mindfulness en persoonlijke groei en vind het antwoord op deze en andere vragen. De collectie is samengesteld in samenwerking met de Faculteit Religie en Theologie. De collectie heeft ook geprofiteerd van een schenking van boeken over boeddhisme door Het Nederlands Boeddhistisch Archief. 

  De boeken zijn te leen via het zelfbedieningsstation naast de boekenkasten. Duik in de fysieke boekencollectie. Liever online lezen? Bekijk dan de digitale collectie.

 • 11e verdieping: Themacollectie | Pride Library

  De Pride Library maakt wetenschappelijke literatuur over LGBTQIA+ onderwerpen toegankelijk en zichtbaar. Naast academisch werk vind je er honderden fictie en non-fictie regenboogboeken. Je kunt de boeken lenen via het zelfservicestation van de Universiteitsbibliotheek op de 12e verdieping of er in de ruimte zelf van gebruik van maken. Bekijk hier de gehele collectie

  Tevens dient deze ruimte in de bibliotheek als ontmoetingsplek voor de queer gemeenschap. Kijk voor nieuws en actuele evenementen op de website van VU Pride.

 • 11e verdieping: Themacollectie | Dekolonisatie Lab

  Op de 11e verdieping bevindt zich het Decolonisation Lab dat is opgericht en wordt gerund door de VU Diversity Office. In samenwerking met het Diversity Office, VU-medewerkers en studievereniging F.A.M. heeft de bibliotheek voor het lab een collectie samengesteld over kolonialisme en slavernij en het huidige debat over dekolonisatie van universiteiten. De boeken uit het Dekolonisatie LAB zijn te lenen via het zelfservicestation op de 12e verdieping. Bekijk de volledige collectie hier

  Hier vind je meer informatie over hoe de bibliotheek werkt aan een meer inclusieve bibliotheekomgeving.

 • 10e verdieping: Vakcollecties | Theologie en Religiewetenschappen en Filosofie

  De collecties voor Theologie en Religiewetenschappen en Filosofie zijn te vinden op de 10e verdieping (toegang via de 9e verdieping). Bij de ingang van de studiezaal is een speciale sectie gewijd aan recente aanwinsten (bekijk hier de recente aanwinsten). De naslagwerken kunnen alleen in de bibliotheek worden geraadpleegd en niet worden geleend. Boeken uit de recente aanwinsten en de zelfbedieningscollecties kunnen worden geleend via het zelfbedieningsstation op de 9e verdieping. 

 • 10e verdieping: Themacollectie | Oekraïne-collectie

  Op de 10e verdieping vind je een themacollectie van boeken over vele facetten van de Oekraïense literatuur, cultuur en geschiedenis (toegang via de 9e verdieping). Deze collectie is aangelegd in de loop van 2023. In dat jaar deed de Oekraïense ambassade in Nederland een oproep aan Nederlandse universiteiten om Oekraïense universiteitsbibliotheken te steunen die getroffen waren door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. In reactie op deze oproep schonk de VU-bibliotheek boeken op het gebied van Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde aan de Centrale Wetenschappelijke Bibliotheek in Kharkiv. De donatie bestond uit duplicaten uit de eigen collectie en boeken uit privécollecties van VU-onderzoekers. Verschillende andere Nederlandse universiteiten hebben ook hun steun verleend aan Oekraïense universiteiten. Om deze samenwerkingsverbanden te benadrukken heeft de VU-bibliotheek, met hulp van Oekraïense bibliothecarissen, deze collectie samengesteld. 

  De boeken kunnen geleend worden via het zelfbedieningsstation op de 9e verdieping. Bekijk hier de fysieke collectie of blader door onze ebooks over dit thema.

 • 9e verdieping: Vakcollecties: Cultuurwetenschappen, Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

  De collecties voor Cultuurwetenschappen, Geschiedenis en Kunstgeschiedenis zijn te vinden op de 9e verdieping. De naslagwerken kunnen alleen in de bibliotheek geraadpleegd worden en kunnen niet geleend worden. Boeken uit de zelfbedieningscollecties kunnen geleend worden via het zelfbedieningsstation op de 9e verdieping. 

 • 9e verdieping: tijdschriften voor Geesteswetenschappen en Theologie en Religiewetenschappen

  Op de 9e verdieping vind je de recente nummers van gedrukte tijdschriften voor Geesteswetenschappen en Theologie en Religiewetenschappen. Til de planken op om de meest recente nummers van het tijdschrift te vinden. Oudere nummers kunnen worden opgevraagd via LibSearch.

 • 7e verdieping: Bedrijfskunde & Bestuurskunde

  De collectie Bedrijfskunde & Bestuurskunde is te vinden op de 7e verdieping. Boeken uit deze collectie kunnen worden geleend via het zelfservicestation. 

 • 5e verdieping: Algemene naslagwerken

  De algemene naslagwerken zijn in te zien in de studie- en leeromgeving op de 5e verdieping, maar zijn niet beschikbaar voor uitleen. 

 • 4e verdieping: Philosophy, Politics and Economics (PPE)

  Voor het John Stuart Mill College is een tweetal collecties samengesteld: de Core Collection en Staff Picks. De eerste is een selectie werken van belangrijke denkers op het gebied van Filosofie, Politiek en Economie. In de tweede collectie is een verzameling boekaanbevelingen van PPE-docenten te vinden. De boeken uit deze collecties zijn beschikbaar voor uitleen. 

  Let op: de ruimte van het John Stuart Mill College is alleen toegankelijk voor studenten van deze studie. Wil je graag een boek uit de collectie lenen? Reserveer het via LibSearch, zodat je het op kunt halen in de ruimte op de eerste verdieping.

 • 1e verdieping: Themacollectie | Open Science

  Bij de VU geloven we dat de verspreiding van onze gedeelde kennis leidt tot grote positieve effecten en voordelen voor de maatschappij. Blader door de fysieke boekencollectie en ebooks voor meer informatie over de Open Science beweging.

 • 1e verdieping: Tentamenliteratuur, Boeken van Belang, Bijzondere Collecties, Sustainable Development Goals (SDG's)

  Hier staat de tentamenliteratuur voor alle vakgebieden behalve Medisch. Daarnaast vind je er Boeken van Belang, een selectie van de belangrijkste boeken uit verschillende wetenschapsgebieden.

  Ook de Bijzondere Collecties van de VU zijn gehuisvest in de Universiteitsbibliotheek. Ben je geïnteresseerd in oude drukke en handschriften of wil je graag de collectie kaarten en atlassen raadplegen? Reserveer de gewenste items dan via LibSearch. Het materiaal staat de volgende werkdag om 09:00 klaar voor inzage.

  De VU heeft zich gecommitteerd aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Aan de hand hiervan heeft de UB op de 1e etage een aantal collecties bijeengebracht waarin een thema vanuit verschillende invalshoeken en periodes wordt belicht. Hoe draagt jouw vakgebied bij aan SDG 3: Gezondheid en welzijn? Of aan SDG 5: Gendergelijkheid? Op de boekenplanken tegen de muren van deze studieruimte vind je zeven multidisciplinaire boekencollecties over de Sustainable Development Goals (SDG's) die het meest aansluiten bij de ambities van de VU. 

  SDG-2: Zero Hunger
  SDG-3: Good Health and Well-being
  SDG-4: Quality Education
  SDG-5: Gender Equality
  SDG-9: Industry, Innovation & Infrastructure
  SDG-10: Reduced Inequalities
  SDG-11: Sustainable Cities & Communities

Overige Locaties