Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Pride Library

Onderzoek naar LHBTI+ (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender-, intersekse personen en meer) onderwerpen is jarenlang taboe geweest. De Pride Library draagt bij aan een 'inhaalslag' op het gebied van deze onderwerpen door (wetenschappelijke) literatuur over LGBTQIA+ onderwerpen toegankelijker en zichtbaarder te maken.

De Pride Library heeft een maatschappelijke waarde, door de queer gemeenschap te steunen en de vrijheid van informatie en meningsuiting te stimuleren; een historische waarde, door het archiveren van queer geschiedenis en cultuur; en wetenschappelijke waarde als onderzoeksinstrument voor het ontsluiten van informatie over LGBTQIA+ onderwerpen.

Locatie

Je vindt de Pride Library in het hoofdgebouw op de 11e verdieping achter de liftgroep in de B-vleugel. Dit is een groepswerk gedeelte van de bibliotheek, wat betekent dat praten, rusten en samenwerken wordt aangemoedigd in deze ruimte, terwijl je natuurlijk respectvol blijft voor de mensen om je heen.

Onze catalogus

Je kunt de boeken lenen via het uitleensysteem van de Universiteitsbibliotheek of er in de ruimte zelf van gebruik van maken. Boeken kunnen alleen worden geleend met een lidmaatschapspas. Studenten kunnen hun studentenpas als lenerspas activeren bij de Bibliotheek Servicebalie.

Oprichting van de Pride Library

De Pride Library is een samenwerking tussen VU Pride en de Universiteitsbibliotheek. VU Pride wilde een catalogus van queer literatuur samenstellen, evenals een community en academische ruimte voor LGBTQIA+ mensen aan de VU Amsterdam. Tegelijkertijd ontwikkelde de universiteitsbibliotheek het concept van bibliotheken binnen de bibliotheek, om mensen te helpen meer "verborgen" onderwerpen te belichten, en om deze secties uit te bouwen tot gemeenschapsruimtes. Zo werd de Pride Library-samenwerking geboren. Uiteindelijk werd de Pride Library op Paarse Vrijdag 2021 officieel geopend met een prachtige openingsceremonie, waarbij Writer in Residence en spoken word artieste Babs Gons en de (toen aanstaande) Rector Magnificus Jeroen Geurts aanwezig waren, evenals veel VU Pride leden.

Wil je je bij ons aansluiten? Of zelf iets organiseren?

Voel je vrij om te studeren of rond te hangen in de Pride Library op elk moment! We hebben ook een wekelijkse studiekring op dinsdag tussen 12 en 17 uur (je hoeft je niet aan te melden, kom gewoon!

Ook als je een geweldig initiatief hebt wat je graag zou willen doen in de Pride Library, neem dan contact met ons op: pride@vu.nl. We helpen je graag met het organiseren van te gekke evenementen, zoals een poetry slam, spoken word evenement, boekenclub, een informele bijeenkomst om wat rond te hangen of iets anders!  

Nieuws & Evenementen

Je kunt op de hoogte blijven van alle VU Pride nieuws en evenementen door je aan te melden voor onze nieuwsbrief, naar onze website gaan, ons te volgen op instagram, of door onze linktree! te bekijken!

Omboeken

De Pride Library is een onderdeel van het UB project Omboeken. Het hoofddoel van Omboeken: de boeken van de VU beter zichtbaar en vindbaar maken, op een manier die ervoor zorgt dat ze echt meer worden geraadpleegd en gebruikt. 

Pride Bibliotheek Poëzie

The librarian

By Shuai Wang

I’m not a singer or writer

I read papers and books

Over and over

All-day long

If I were a singer or writer

I’d write songs and books

Over and over

Love is the genre

If I were to write you a song

Would you care to sing along?

If I were to write you a book

Would you dare to read it out loud?

Some think I’m a day-dreamer

Oh. Whoever is listening or reading

I hope to find that someone

Who can see the rainbow in this library

Doelen van de Pride Library

  • 1. Het creëren van een plek om te leren over LGBTQIA+ onderwerpen.

    De Pride Library heeft een uitgebreide collectie informatieve literatuur over LGBTQIA+ onderwerpen die zowel academisch gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek, als persoonlijk om zichzelf te onderwijzen.

  • 2. Het creëren van een plek om elkaar te ontmoeten en rond te hangen.

    De Pride Library wil een gemeenschapsruimte zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en een omgeving voor samenwerking en coalitievorming te bevorderen. De ruimte heeft zowel banken als grote groepswerktafels, waardoor het een geweldige ruimte is om te ontspannen of om anderen te ontmoeten en samen te werken. We houden ook regelmatig gemeenschapsevenementen in de bibliotheek, waar iedereen welkom is om aan deel te nemen!

  • 3. Het creëren van een veilige(re) ruimte voor LGBTQIA+ mensen.

    Hoewel VU Amsterdam ernaar streeft om overal inclusief te zijn, kan het voor gemarginaliseerde mensen belangrijk zijn om een ruimte te hebben die specifiek voor hen bestemd is. We hopen dat de Pride Library een gevoel van verbondenheid creëert, waardoor het veilig(er) voelt voor LGBTQIA+ mensen, en vragen iedereen om zich respectvol te gedragen naar de mensen om hen heen wanneer ze de ruimte gebruiken.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! En meld je aan via het formulier als je VU Pride supporter wilt worden en onze nieuwsbrief wilt ontvangen.

Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven, en via Youtube kan je eerdere evenementen opnieuw beleven