Dat blijkt uit het onderzoek door het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers keken naar de impact van vier klimaatscenario’s op het eiland: een wereldwijde opwarming van 1.4, 2.7 en 4.4 graden én een scenario dat uitgaat van een opwarming van 4.4 graden en rekening houdt met onzekere factoren, zoals het smelten van de ijskappen in Groenland en Antarctica. Als de wereldwijde opwarming tot 1.5 graden wordt beperkt, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, zijn de gevolgen aanzienlijk kleiner dan wanneer de wereldwijde opwarming oploopt tot 2.7 graden of zelfs 4.4 graden.
Mogelijke impact klimaatverandering
In het onderzoek is gekeken naar de mogelijke impact van klimaatverandering op onder meer de economie, gezondheid, infrastructuur en het cultureel erfgoed van Bonaire. In elk van de onderzochte klimaatscenario's kan in 2050 het zuidelijk deel van het eiland gedeeltelijk overstromen en zullen wegen, andere belangrijke infrastructuur en cultureel erfgoed schade oplopen. Uit interviews met medische experts blijkt bovendien dat klimaatverandering kan leiden tot meer sterfgevallen en ziektes, bijvoorbeeld door toenemende hittegolven.
Ook minder toerisme
Zonder gezond koraal wordt de kans op overstromingen groter omdat de koraalriffen werken als golfbrekers. Alleen in het meest optimistische klimaatscenario van 1.4 graden opwarming, net onder de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs, zullen er in 2050 nog geen aanzienlijke gevolgen zijn voor het koraal door verhoogde temperaturen. Maar in het meest extreme klimaatscenario loopt het aantal duikplekken de komende 30 jaar terug van 86 naar 13 omdat het koraal dan van een dusdanig slechte kwaliteit is, dat er op veel plekken naar verwachting niet meer gedoken zal worden. Dat heeft grote gevolgen voor het duiktoerisme en daarmee de economie van Bonaire.
Het onderzoek is gefinancierd door Greenpeace en uitgevoerd in samenwerking met consultancybureau Wolfs Company.