Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Beter eten: zorgen voor je lichaam én de planeet

De manier waarop we in het Westen voedsel consumeren tast ons milieu aan én is een belangrijke oorzaak van voeding gerelateerde chronische ziekten. Maar hoe doe je dat, gezond eten? En betekent gezond voor het lichaam ook gezond voor onze planeet? Gezondheidswetenschapper Alessandra Grasso zocht het uit in haar onderzoek naar de milieu-impact van gezondheidsgericht voedingsadvies.

Milieurisico’s

Weinig groente, fruit en granen, veel koolhydraten en vetten en grote hoeveelheden vlees zijn kenmerkend voor het eetgedrag van veel Europeanen. ‘Slechte voeding vormt een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid’, beschrijft Dr. Grasso. Deze slechte eetgewoontes staan in verband met ziektes als obesitas. Niet alleen ons lichaam, maar ook de planeet moet het ontgelden: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van natuurlijke bronnen zijn het resultaat van slechte voeding in het Westen, aldus Alessandra Grasso. Dat we beter moeten eten is duidelijk, maar een one size fits all oplossing ontbreekt. Hoe kunnen voedingsadviezen ook milieugericht zijn?

De voedingsbehoeften van specifieke groepen

Een van de resultaten van Grasso’s onderzoek was dat extra consumptie van aanbevolen producten zoals groenten, fruit en granen kan leiden tot een toename van de milieu-impact van voeding als de vleesconsumptie niet minder wordt. Hoewel we weten dat dierlijke producten zowel voor de gezondheid als voor de planeet een bedreiging vormen is er geen pasklare oplossing voor iedereen. Dr. Grasso betoogt dat er meer informatie nodig is over de verschillende voedingsbehoeften en gezondheidsoverwegingen van specifieke groepen mensen in de samenleving. Zo krijgen ouderen vaak het dieetadvies om meer eiwitrijk te eten, met een voorkeur voor dierlijke proteïnen die het milieu schaden. 

Toch meer eiwitten

Het onderzoek laat zien dat zelfs bij voeding waarin grote hoeveelheden eiwitten nodig zijn, het nog steeds mogelijk is om de hoeveelheid broeikasgassen te verminderen. Zo kunnen ouderen minder vlees eten, vaker vleesvervangers kiezen en rund en lam vervangen door kip. Andere groepen Nederlanders kunnen gemakkelijker hun vleesconsumptie verminderen om daarmee de broeikasuitstoot te verlagen. Om beter inzicht te krijgen in de voedingskeuzes van mensen is volgens gezondheidswetenschapper Grasso meer inzicht nodig in de drijfveren van mensen om hen te kunnen stimuleren om gezonder en diervriendelijker te eten. Voedingsdeskundigen kunnen dan een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzamere voeding. 

De resultaten van dit onderzoek hebben bijgedragen aan ecologisch duurzame voedselstrategieën voor twee Europese projecten: MooDFOOD en PROMISS. Deze aanbevelingen zijn beschikbaar voor diëtisten, gezondheidszorgmedewerkers en wetenschappers. 

Als een vervolg hierop doet junior onderzoeker Rosalie Bakker van de afdeling Gezondheidswetenschappen in samenwerking met het Wereld Natuurfonds onderzoek naar de effecten van voeding op gezondheid en duurzaamheid. Zij richt zich met name op het behoud van biodiversiteit.

Bekijk ook