In deze cursus wordt eerst ingegaan op de wijzigingen en hun betekenis. Veranderingen rond het regionale enquêterecht, de lokale rekenkamer en de begrotingscyclus. Met name worden de instrumenten van zienswijzen, de actieve informatieplicht, de raadsadviescommissie en de evaluatie besproken. Deze worden geplaatst in de rolverdeling tussen gemeenteraad, college en bestuur samenwerkingsverband. Rolvermenging moet immers worden voorkomen. En hoe verhoudt een verbeterde democratische legitimatie tot de effectiviteit van de samenwerking?
Voorts wordt ingegaan op inspraak door inwoners en belanghebbenden bij de samenwerkingsverbanden. Hoe hiermee om te gaan?
Tot slot komen de uittredingsregelingen onder de loep. Dat is een meer technische wijziging, maar daarmee niet minder belangrijk.
Bij de verschillende instrumenten wordt bekeken wat tot nu toe in het land zien (concrete artikelen uit gemeenschappelijke regelingen of wijzigingsbesluiten). U kunt daartoe ook zelf voorbeelden inzenden uit uw eigen gemeenschappelijke regelingen of uit een andere gemeenschappelijke regeling waarin u een interessante oplossing heeft gevonden.
Op die manier kunt u met Rob de Greef en uw collega’s discussiëren over mogelijke oplossingen.
Tot slot wordt er gekeken naar de besluitvormingsprocedures die vaak al in volle gang zijn. Hoe om te gaan met zienswijzen van raden? En hoe zit het met de toestemming? Wanneer kan een raad toestemming onthouden? En kunnen voorwaarden aan de toestemming worden verbonden?
Lees hier een blog van Rob de Greef (cursusleider actualiteiten WGR) over dit onderwerp, dat hij schreef voor Gemeente.nu.
Meer dan genoeg materie voor een interessante actuale cursus!
Reacties deelnemers
''Combinatie theorie en praktijkvoorbeelden.''
''Voldoende diepgang, heldere uitleg en presentatie.''
Meer informatie over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en contact