Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Heb je interesse in de geneeskunde in combinatie met wetenschappelijk onderzoek?

Dan is de premaster Zij‑Instroomprogramma Geneeskunde iets voor jou.

We zoeken gemotiveerde kandidaten die al een universitaire biomedisch georiënteerde bachelor (en/of masteropleiding) hebben afgerond en een brede interesse hebben.

Check de toelatingseisen en de selectieprocedure

  • Toelatingseisen

    Om deel te kunnen nemen aan de selectieprocedure van Zigma, het Zij‑Instroomprogramma Geneeskunde van de VU Amsterdam, moet de kandidaat aan alle onderstaande toelatingseisen voldoen:

    1. Je hebt een afgeronde universitaire bachelor- en/of masteropleiding.

    2. Deze bacheloropleiding, of indien van toepassing de daarop volgende masteropleiding of promotie traject (PhD), heb je op het moment van de start van Zigma, niet langer dan 5 jaar geleden afgerond.

    3. Je hebt, wanneer je geen voortgezet of hoger onderwijs in de Nederlandse taal hebt afgesloten, een certificaat NT2-II. Dit is nodig omdat de voertaal van de opleiding Nederlands is.

    4. Je hebt één van onderstaande universitaire bacheloropleidingen afgerond of rondt deze af vóór 15 augustus 2025:

    • Beta-gamma met major Biomedische wetenschappen
    • Biomedische wetenschappen
    • Biofarmaceutische wetenschappen
    • (Medische) Biologie
    • Diergeneeskunde
    • Farmacie
    • Gezondheidswetenschappen met major Biomedische wetenschappen
    • Gezondheid en leven
    • Klinische technologie van de TU Delft/UL/EUR
    • Liberal Arts & Sciences (pre-med)
    • Life sciences and Technology met major Biomedische wetenschappen
    • Medische natuurwetenschappen
    • Psychobiologie
    • Technische geneeskunde
    • Voeding en gezondheid van de WUR

    OF je hebt een aanverwante universitaire bacheloropleiding afgerond die beoordeeld en goedgekeurd is door de commissie in september 2024 of januari 2025 (zie onder: Je vooropleiding laten beoordelen).

    5. Je hebt niet meer dan één keer deelgenomen aan de selectieprocedure (maximaal 2 deelnamepogingen).

    6. Je hebt niet eerder al Geneeskunde aan een universiteit in Nederland of in het buitenland gestudeerd. 

    Heb je een ander diploma en wil je toch meedoen?
    Kandidaten die niet één van bovengenoemde opleidingen onder punt 4 hebben afgerond, kunnen in sommige gevallen toch deelnemen, mits jouw vooropleiding goedgekeurd wordt volgens de volgende twee criteria:

    •  jouw bacheloropleiding heeft in het curriculum verplichte biomedische vakken binnen één of meerdere van de basiskennisdomeinen zoals hieronder benoemd EN
    • in jouw pakket van verplichte vakken en keuzevakken zijn minimaal vier van onderstaande zeven basis kennisdomeinen voldoende aan bod gekomen in je opleiding.

    De zeven basiskennisdomeinen zijn: 

    • Fysiologie van hart, nieren en longen 
    • Moleculaire biologie (DNA/RNA/eiwitsynthese en genregulatie)
    • Biochemie van koolhydraten, eiwitten en vetten en stofwisseling
    • Anatomie en embryologie
    • Histologie (van cellen en weefsels)
    • Infectie en afweersysteem
    • Hormonale regelsystemen

    Om te beoordelen of je aan bovenstaande criteria voldoet laat je je vooropleiding beoordelen, zie onder het kopje ‘Je vooropleiding laten beoordelen’ voor de link naar het formulier.

    Zij-Instroom voor tandartsen 
    Het Tandarts Zij-Instroomprogramma Geneeskunde VU Amsterdam wordt niet meer aangeboden. Tandartsen die geïnteresseerd zijn in de kaakchirurgie verwijzen wij naar het zij-instroomprogramma Geneeskunde voor tandartsen van de Universiteit van Amsterdam.

  • Je vooropleiding laten beoordelen

    Je kunt twee maal per jaar een aanvraag indienen bij de Zij‑Instroom selectiecommissie om te laten beoordelen of jouw vooropleiding voldoet voor deelname aan de selectieprocedure. Ook als je bij een vorige selectieprocedure je vooropleiding al een keer hebt laten beoordelen, dien je opnieuw een aanvraag in voor de selectieprocedure van 2025-2026.

    Dit zijn de twee momenten:

    1. In september 2024. De deadline voor het indienen van het online formulier "Aanvraag beoordeling vooropleiding Zigma 2025‑2026" is zondag 22 september 2024. In oktober ontvang je de beoordeling van de vooropleiding door de commissie over jouw toelating tot de selectieprocedure.
    2. In januari 2025. De deadline voor het tweede moment voor het indienen van het online formulier "Aanvraag beoordeling vooropleiding Zigma 2025‑2026" is woensdag 15 januari 2025. Je ontvangt vóór 1 februari bericht van de commissie over jouw toelating tot de selectieprocedure.

    Voor beide momenten geldt dat je het geheel ingevulde formulier (“Aanvraag beoordeling vooropleiding Zigma 2025‑2026”) via de link online kunt invullen en indienen. In dit online formulier wordt ook gevraagd om de volgende bestanden te uploaden: 

    • de cijferlijst behorend bij je bachelordiploma met studiepunten (ECs) en/of een overzicht van je studieresultaten uit het studieregistratiesysteem van jouw universiteit.
    • uitgebreide omschrijvingen van de studieonderdelen. 
    • een kopie van je diploma voor zover van toepassing.

    Bij de beoordeling door de selectiecommissie of de kennisdomeinen voldoende aan bod zijn gekomen tijdens jouw vooropleiding, worden getoetst:

    • het niveau en de studielast van de vakken per domein: minimaal niveau 100 (universitair bachelor jaar 1) en minimaal 6 EC
    • de gebruikte leerboeken en in hoeverre het domein in de volle breedte behandeld is in de beschreven vakken.

    Heb je een universitaire (voor)opleiding afgerond in het buitenland, dan moet de selectiecommissie jouw vooropleiding ook beoordelen. Vul dan bij je aanmelding het online formulier "Aanvraag beoordeling vooropleiding Zigma 2025‑2026" ook in.  

    Let op: als jouw vooropleiding hierboven is genoemd in de opsomming van de bacheloropleidingen die direct worden toegelaten tot de selectieprocedure onder de tekst “Toelatingseisen”, dan hoef je dit online formulier voor beoordeling van de vooropleiding, niet in te vullen.

    Zonder een ingediend aanmeldformulier wordt je aanmelding niet in behandeling genomen. Een aanmelding via het online aanmeldformulier is ook een vereiste indien je reeds een ‘Beoordeling Vooropleiding’ hebt aangevraagd in september of januari. Voor beide formulieren geldt dat je per mail automatisch een bevestiging van ontvangst krijgt na het verzenden van de formulieren. Als je deze bevestigingsmail(s) niet hebt ontvangen, vragen we je om contact met ons op te nemen per mail via zigma.vu@amsterdamumc.nl

    Bekijk de aanmeldprocedure van Zigma

  • Selectieprocedure

    Voor studiejaar 2025‑2026 zijn 24 Zij‑Instroom plekken beschikbaar. Voor deze 24 plekken selecteren we in drie rondes de meest talentvolle studenten, waarvan wij verwachten dat zij het uitdagende programma met succes kunnen doorlopen. Kandidaten kunnen maximaal twee keer deelnemen aan de selectieprocedure.

    De eerste selectieronde
    Als je je op tijd aangemeld hebt (vanaf 12 november 2024 en tot en met 15 januari 2025) via onze aanmeldprocedure (dit verloopt dus niet via Studielink) en je voldoet aan de toelatingseisen, word je uiterlijk begin februari 2025 door de selectiecommissie Zij‑Instroomprogramma Geneeskunde uitgenodigd voor de eerste selectieronde, een kennistoets. De commissie vraagt je in de uitnodigingsbrief voor de toets om ook een uitgebreid online persoonlijk dossier in te vullen voor de tweede ronde. De toets zal in samenwerking met het LUMC worden afgenomen. De best scorende deelnemers gaan door naar de tweede selectieronde. Er zijn negentig tot honderd plaatsen in de tweede ronde.
    Een leeradvies ter voorbereiding op de kennistoets met enkele voorbeeldvragen wordt t.z.t op de website geplaatst. 

    De tweede selectieronde
    In maart 2025 is de tweede selectieronde. In deze ronde kijkt de selectiecommissie naar je persoonlijk dossier en bijgevoegde bewijsstukken. De commissie zal daarbij selecteren op:

    • Je cijfers (met name van jaar 2 en het eerste semester van jaar 3)
    • Of je op tijd je bacheloropleiding kunt afronden
    • Extra vakken die je eventueel hebt gevolgd
    • Je eventuele andere vooropleidingen
    • Je affiniteit en ervaring met wetenschappelijk onderzoek
    • Je affiniteit met de gezondheidszorg
    • Diverse relevante prestaties of ervaringen op maatschappelijk, bestuurlijk en academisch vlak.
    • Jouw bijdrage aan de gezondheidszorg met aandacht voor diversiteit en inclusiviteit

    Aan het einde van de tweede ronde ontvangen de 48 best scorende deelnemers van deze beide rondes (toets en persoonlijk dossier), bericht dat zij door gaan naar de derde selectieronde. Wanneer je niet bij de best scorende deelnemers hoort, krijg je een bericht over jouw plaats op de wachtlijst, of een brief dat je helaas niet voor de laatste ronde wordt uitgenodigd.

    De laatste selectieronde
    Tijdens de derde en laatste selectieronde, die plaatsvindt in april 2025, zul je deelnemen aan zes korte interviews. Tijdens deze MMIs (multiple mini interviews) wordt bekeken wie op dat moment het beste aansluit bij de eisen van het programma waarin we je willen opleiden tot een goede Zigma-student, een goede arts én een goede onderzoeker. De interviewers letten onder meer op communicatie, zelfstandigheid, inlevend vermogen, reflecterend vermogen, oog voor inclusiviteit en diversiteit, studievaardigheden, motivatie, en interesse in wetenschappelijk onderzoek.

    Op basis van deze gesprekken krijg je van de selectiecommissie een beoordeling. De kandidaten met de hoogste scores van deze drie selectierondes gezamenlijk, worden toegelaten tot Zigma, op voorwaarde dat zij vóór 15 augustus 2025 hun bachelor (en alle andere voor toelating benodigde vakken) halen. 

     

    Overzicht procedure voor Zigma studiejaar 2025-2026

    22 september 2024Deadline voor 1e mogelijkheid aanvraag beoordeling vooropleiding 2025‑2026
    Oktober 2024De uitslag over de beoordeling van de vooropleiding (eerste mogelijkheid) wordt verzonden.
    10 oktober 2024VU Masterevent. Meld je aan via de website van VU Amsterdam.
    30 oktober 2024Zigma Informatieavond. Kijk hier voor meer informatie onder de paragraaf 'informatieavond'
    12 november 2024Start AANMELDPERIODE voor de selectieprocedure Zigma 2025-2026
    18 november 2024Zigma Informatieavond. Kijk hier voor meer informatie onder de paragraaf 'informatieavond'
    15 januari 2025Deadline voor 2e mogelijkheid aanvraag beoordeling vooropleiding 2025-2026
    15 januari 2025Deadline voor AANMELDING voor de selectieprocedure Zigma 2025-2026
    Uiterlijk 20 januari 2025Mail ter bevestiging van de aanmelding
    Voor februari 2025De uitslag over de beoordeling van de vooropleiding wordt verzonden
    Begin februari 2025Uitnodiging kennistoets en je ontvangt de link naar het formulier voor het persoonlijke dossier
    Februari 2025Kennistoets wordt op de VU campus digitaal afgenomen.  
    Het persoonlijk dossier lever je, uiterlijk deze dag, digitaal in.
    Eind maart 2025Uitslag kennistoets en beoordeling persoonlijk dossier, plus uitnodiging voor de derde ronde
    April 2025Derde selectie ronde (MMIs)
    Eind april 2025Uitslag van de selectieprocedure wordt verstuurd
    12 mei 2025Datum waarop de eerste uitgenodigde kandidaten het contract ondertekend moeten hebben voor deelname aan Zigma

    Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op: 1 juli 2024

    Aan de inhoud van bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend. De Faculteit der Geneeskunde VU Amsterdam behoudt zich het recht voor om de hier beschreven procedure aan te passen naar aanleiding van calamiteiten.

    Bekijk de aanmeldprocedure van Zigma

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam