Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Ontdek het Zij‑Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Het Zij‑Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma) bestaat uit een premasterjaar gevolgd door een driejarige masteropleiding; het Masterprogramma Zij‑Instroom, dit is de master Geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.

Premasterjaar Zigma

In het premasterjaar stomen we je in één jaar klaar voor het masterprogramma Zij‑Instroom: de master Geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.
Het premasterjaar is een Nederlandstalig programma van een jaar met fulltime onderwijs. In het premasterjaar is er veel kleinschalig onderwijs met groepen van 12 studenten. Het premasterjaar begint halverwege augustus met een startcursus om je in specifieke vaardigheden van de opleiding Geneeskunde bij te spijkeren, zoals communicatie, lichamelijk onderzoek, klinisch redeneren enz. Je vervolgt het premasterjaar vanaf september met cursussen uit jaar 2 en jaar 3 van de Geneeskunde bacheloropleiding. Zie onder 'vakken' de lijst van vakken (met verwijzingen naar de studiegids) van vakken die je uit bachelor jaar 2 en 3 volgt tijdens het premasterjaar. Daarnaast krijg je Zigma-specifiek onderwijs, wat bestaat uit Zigma onderwijsavonden, anatomiepractica, Eerste Hulp Onderwijs en verschillende praktijkstagedagen. Ook leg je een persoonlijk portfolio aan en word je beoordeeld op professioneel gedrag. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en maak je een keuze voor het onderwerp van je wetenschappelijke stage die je na de premaster start. Als je het premasterjaar met voldoende resultaten en binnen het studiejaar afsluit, krijg je een certificaat. Dit certificaat geeft je toegang tot het masterprogramma Zij‑Instroom van de VU Amsterdam; dit is de reguliere masteropleiding Geneeskunde aangevuld met een research profiel (zie onder).

In het premasterjaar en de masterjaren zijn er geen vrijstellingen mogelijk; Zigma studenten doorlopen gezamenlijk alle studie onderdelen. Het programma en de regelgeving voor dit premasterjaar en de masterjaren staan jaarlijks beschreven in de digitale studiegids en (in een bijlage van) het Onderwijs- en Examenreglement van de master Geneeskunde.

Masteropleiding Geneeskunde met aanvullend research profiel

Na de premaster start je met de masteropleiding Geneeskunde met aanvullend research profiel. Je begint de master met een verlengde wetenschappelijke stage. Tijdens dit onderzoekstraject krijg je ook extra onderwijs aangeboden om je verder te ontwikkelen als arts‑onderzoeker (trainingen voor specifieke onderzoekvaardigheden). Daarna start je de coschappen in de academie en in topklinische partner‑ziekenhuizen. Er is ook een mogelijkheid om coschappen in het buitenland te lopen. Gedurende de coschappen volg je de verdiepende Zigma onderwijsavonden en kun je kiezen voor ander aanvullend onderwijs en trainingen. Ongeveer vier jaar na de start van de premaster ben je een afgestudeerd basisarts met extra ervaring in wetenschappelijk onderzoek. Je kunt doorstromen in alle medische vervolgopleidingen. In de toekomst kan jij de medische wetenschap vooruit brengen met jouw wetenschappelijke onderzoek en een brug vormen tussen de wetenschap en de geneeskunde.

Informatieavonden

Op woensdag 30 oktober en op maandag 18 november 2024 vinden de Zigma informatieavonden in de Medische Faculteit plaats. Op donderdag 10 oktober 2024 vindt het online VU Masterevent plaats.

Wil je op 30 oktober of op 18 november 2024 een Zigma informatieavond bijwonen? Meld je dan HIER aan. Deze informatieavonden specifiek voor Zigma vinden plaats in de Medische Faculteit, aan de Van der Boechorststraat 7 te Amsterdam. De avond in oktober is inhoudelijk identiek aan die in november.

Wil je het online VU masterevent volgen op 10 oktober, en daar meer te weten komen over vele VU (pre)masters waaronder ook Zigma? Ga dan voor je aanmelding naar: VU Masterevent

Indien je na het doornemen van alle informatie op deze site vragen hebt, kun je ons mailen: zigma.vu@amsterdamumc.nl

De kosten

Tijdens dit premasterjaar word je ingeschreven als premasterstudent aan de VU Amsterdam. Dat betekent dat je een bedrag gelijk aan het wettelijk collegegeld betaalt en beroep kunt doen op studiefinanciering en de bijbehorende OV‑producten.

Voor 2024-2025 is het collegegeld €2.530,00. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor studieboeken en materialen.

Instellingscollegegeld
Heb je al een masteropleiding in het domein gezondheidszorg (volgens het RIO-register) afgerond voor je aan het masterprogramma Zij‑Instroom begint? Dan moet je waarschijnlijk instellingscollegegeld betalen. Het instellingscollegegeld is per september 2024 aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor Geneeskunde €23.380,00 per collegejaar. Op de website van DUO (of in het RIO-register) kun je zien of jouw opleiding in het domein gezondheidszorg valt. Daar kun je ook meer informatie vinden over het instellingscollegegeld.

Op de pagina VU Tarieven studiejaar 2024-2025 vind je naast de tarieven voor het studiejaar 2024-25 ook belangrijke informatie over o.a. de kosten van het volgen van een tweede studie en andere uitzonderingen. De master Geneeskunde is een opleiding met een maximumcapaciteit.

Er kunnen geen individuele uitzonderingen gemaakt worden t.a.v. het instellingscollegegeld. Ook zijn er geen beurzen beschikbaar.

Aan deze informatie over Zigma op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Wil je je aanmelden voor het Zij-Instroomprogramma Geneeskunde?

Bekijk de toelatingseisen

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam