Het Zij‑Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma) bestaat uit een premasterjaar gevolgd door een driejarige masteropleiding; het Masterprogramma Zij‑Instroom, dit is de master Geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.
Premasterjaar Zigma
In het premasterjaar stomen we je in één jaar klaar voor het masterprogramma Zij‑Instroom: de master Geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.
Het premasterjaar is een Nederlandstalig programma van een jaar met fulltime onderwijs. In het premasterjaar is er veel kleinschalig onderwijs met groepen van 12 studenten. Het premasterjaar begint halverwege augustus met een startcursus om je in specifieke vaardigheden van de opleiding Geneeskunde bij te spijkeren, zoals communicatie, lichamelijk onderzoek, klinisch redeneren enz. Je vervolgt het premasterjaar vanaf september met cursussen uit jaar 2 en jaar 3 van de Geneeskunde bacheloropleiding. Zie onder 'vakken' de lijst van vakken (met verwijzingen naar de studiegids) van vakken die je uit bachelor jaar 2 en 3 volgt tijdens het premasterjaar. Daarnaast krijg je Zigma-specifiek onderwijs, wat bestaat uit Zigma onderwijsavonden, anatomiepractica, Eerste Hulp Onderwijs en verschillende praktijkstagedagen. Ook leg je een persoonlijk portfolio aan en word je beoordeeld op professioneel gedrag. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en maak je een keuze voor het onderwerp van je wetenschappelijke stage die je na de premaster start. Als je het premasterjaar met voldoende resultaten en binnen het studiejaar afsluit, krijg je een certificaat. Dit certificaat geeft je toegang tot het masterprogramma Zij‑Instroom van de VU Amsterdam; dit is de reguliere masteropleiding Geneeskunde aangevuld met een research profiel (zie onder).
In het premasterjaar en de masterjaren zijn er geen vrijstellingen mogelijk; Zigma studenten doorlopen gezamenlijk alle studie onderdelen. Het programma en de regelgeving voor dit premasterjaar en de masterjaren staan jaarlijks beschreven in de digitale studiegids en (in een bijlage van) het Onderwijs- en Examenreglement van de master Geneeskunde.