Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Ontdek het Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Het Zij-instroomprogramma Geneeskunde (Zigma) bestaat uit een premasterjaar gevolgd door een driejarige masteropleiding; het Masterprogramma Zij-Instroom: de master geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.

Premasterjaar Zigma

In het premasterjaar stomen we je in één jaar klaar voor het Masterprogramma Zij-Instroom: de master geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.
Het premasterjaar is een Nederlandstalig programma van een jaar met fulltime onderwijs. In het premasterjaar is er veel kleinschalig onderwijs met groepen van maximaal 12 studenten. Je volgt cursussen uit jaar 2 en jaar 3 van de geneeskunde bacheloropleiding. Zie onder “vakken” de lijst (met verwijzingen naar de studiegids) van vakken die je uit bachelor jaar 2 en 3 volgt tijdens het premasterjaar. Daarnaast krijg je Zigma-specifiek onderwijs, wat bestaat uit: extra communicatietrainingen, anatomiepractica, Eerste Hulp Onderwijs en verschillende praktijkstagedagen. Ook leg je een persoonlijk portfolio aan en word je beoordeeld op professioneel gedrag. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en maak je een keuze voor het onderwerp van je wetenschappelijke stage die je na de premaster start. Als je het premasterjaar met voldoende resultaten en binnen het studiejaar afsluit, krijg je een certificaat. Dit certificaat geeft je toegang tot het Masterprogramma Zij-Instroom van de VU Amsterdam; dit is de reguliere masteropleiding geneeskunde aangevuld met een research profiel.

Het programma en de regelgeving voor dit premasterjaar staan jaarlijks beschreven in de digitale studiegids en in het Onderwijs- en Examenreglement van de master Geneeskunde.

Masteropleiding geneeskunde met aanvullend research profiel

Na de premaster start je met de masteropleiding geneeskunde met aanvullend research profiel. Je begint de master met een verlengde wetenschappelijke stage. Tijdens dit onderzoekstraject krijg je ook extra onderwijs aangeboden om je verder te ontwikkelen als arts-onderzoeker (trainingen voor specifieke onderzoekvaardigheden). Daarna start je de coschappen in de academie en in topklinische partner-ziekenhuizen. Er is ook een mogelijkheid om coschappen in het buitenland te lopen. Gedurende de coschappen volg je de verdiepende Zigma onderwijsavonden en kun je kiezen voor ander aanvullend onderwijs en trainingen. Vier jaar na de start van de premaster ben je een afgestudeerd basisarts met extra ervaring in wetenschappelijk onderzoek. Je kunt doorstromen in alle medische vervolgopleidingen. In de toekomst kan jij de medische wetenschap vooruit brengen met jouw wetenschappelijke onderzoek en een brug vormen tussen de wetenschap en de geneeskunde.

Informatieavonden

Op 10 oktober en 10 november 2022 zullen de Zigma informatieavonden in de Medische Faculteit plaatsvinden en op 06 december 2022 vindt het online VU Masterevent plaats.

Indien je vragen hebt kun je, na het doornemen van alle informatie op deze site, ons mailen: zigma@amsterdamumc.nl

Wil je op 10 oktober of 10 november een informatieavond bijwonen? Meld je dan aan via deze link: aanmelding Zigma informatieavond. Deze informatieavonden specifiek voor Zigma vinden plaats in collegezaal FG 2, in de Medische Faculteit, aan de van der Boechorststraat 7 te Amsterdam. Je bent welkom vanaf 19.15 uur, we starten met het programma om 19.30 uur.

Wil je het online VU masterevent volgen op 6 december en daar meer te weten komen over vele VU (pre)masters waaronder ook Zigma? Ga dan voor je aanmelding naar: VU Masterevent

De kosten

Tijdens dit premasterjaar word je ingeschreven als premasterstudent aan de VU Amsterdam. Dat betekent dat je een bedrag gelijk aan het wettelijk collegegeld betaalt en recht hebt op gebruikmaking van het studentenleenstelsel en de bijbehorende studenten OV-producten. Voor 2022-2023 is het collegegeld € 2.209,00. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor studieboeken en materialen.

Instellingscollegegeld
Heb je al een masteropleiding in het domein gezondheidszorg (volgens het CROHO register) afgerond voor je aan het Masterprogramma Zij-Instroom begint? Dan moet je waarschijnlijk instellingscollegegeld betalen. Het instellingscollegegeld is per september 2022 aan Vrije Universiteit Amsterdam voor geneeskunde € 21.900,00 per collegejaar. Op de website van DUO (of in het CROHO register) kun je zien of jouw opleiding in het domein gezondheidszorg valt. Daar kun je ook meer informatie vinden over het instellingscollegegeld.

Aan deze informatie over Zigma op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Wil je je aanmelden voor het Zij-Instroomprogramma Geneeskunde?

Bekijk hier de toelating