Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Ontdek het Zij-Instroomprogramma Geneeskunde (Zigma)

Het Zij-instroomprogramma Geneeskunde (Zigma) bestaat uit een pre-masterjaar gevolgd door een driejarige masteropleiding; het Masterprogramma Zij-Instroom: de master geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.

Pre-masterjaar Zigma

In het pre-masterjaar stomen we je in één jaar klaar voor het Masterprogramma Zij-Instroom: de master geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek.
Het pre-masterjaar is een Nederlandstalig programma van een jaar met fulltime onderwijs. In het pre-masterjaar is er veel kleinschalig onderwijs met groepen van maximaal 12 studenten. Je volgt cursussen uit jaar 2 en jaar 3 van de geneeskunde bacheloropleiding. Zie onder “vakken” de lijst (met verwijzingen naar de studiegids) van vakken die je uit bachelor jaar 2 en 3 volgt tijdens het pre-masterjaar. Daarnaast krijg je Zigma-specifiek onderwijs, wat bestaat uit: extra communicatietrainingen, anatomiepractica, Eerste Hulp Onderwijs en verschillende praktijkstagedagen. Ook leg je een persoonlijk portfolio aan en word je beoordeeld op professioneel gedrag. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en maak je een keuze voor het onderwerp van je wetenschappelijke stage die je na de pre-master start. Als je het pre-masterjaar met voldoende resultaten en binnen het studiejaar afsluit, krijg je een certificaat. Dit certificaat geeft je toegang tot het Masterprogramma Zij-Instroom van de VU Amsterdam; dit is de reguliere masteropleiding geneeskunde aangevuld met een research profiel.

Het programma en de regelgeving voor dit pre-masterjaar staan jaarlijks beschreven in de digitale studiegids en in het Onderwijs- en Examenreglement van de master Geneeskunde.

Masteropleiding geneeskunde met aanvullend research profiel

Na de pre-master start je met de masteropleiding geneeskunde met aanvullend research profiel. Je begint de master met een verlengde wetenschappelijke stage. Tijdens dit onderzoekstraject krijg je ook extra onderwijs aangeboden om je verder te ontwikkelen als arts-onderzoeker (trainingen voor specifieke onderzoekvaardigheden). Daarna start je de coschappen in de academie en in topklinische partner-ziekenhuizen. Er is ook een mogelijkheid om coschappen in het buitenland te lopen. Gedurende de coschappen volg je de verdiepende Zigma onderwijsavonden en kun je kiezen voor ander aanvullend onderwijs en trainingen. Vier jaar na de start van de pre-master ben je een afgestudeerd basisarts met extra ervaring in wetenschappelijk onderzoek. Je kunt doorstromen in alle medische vervolgopleidingen. In de toekomst kan jij de medische wetenschap vooruit brengen met jouw wetenschappelijke onderzoek en een brug vormen tussen de wetenschap en de geneeskunde.

Informatieavonden

Op 10 oktober en 10 november 2022 hebben de Zigma informatieavonden in de Medische Faculteit plaatsgevonden en op 06 december 2022 vond het online VU Masterevent plaats.

Indien je vragen hebt kun je, na het doornemen van alle informatie op deze site, ons mailen: zigma.vu@amsterdamumc.nl

De kosten

Tijdens dit pre-masterjaar word je ingeschreven als pre-masterstudent aan de VU Amsterdam. Dat betekent dat je een bedrag gelijk aan het wettelijk collegegeld betaalt en recht hebt op gebruikmaking van het studentenleenstelsel en de bijbehorende studenten OV-producten. Voor 2023-2024 is het collegegeld € 2.314,00. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor studieboeken en materialen.

Instellingscollegegeld
Heb je al een masteropleiding in het domein gezondheidszorg (volgens het CROHO register) afgerond voor je aan het Masterprogramma Zij-Instroom begint? Dan moet je waarschijnlijk instellingscollegegeld betalen. Het instellingscollegegeld (tweede graad) is per september 2023 aan Vrije Universiteit Amsterdam voor de master geneeskunde € 22.320,00 per collegejaar. Op de website van DUO (of in het CROHO register) kun je zien of jouw opleiding in het domein gezondheidszorg valt. Daar kun je ook meer informatie vinden over het instellingscollegegeld.

Er kunnen geen individuele uitzonderingen gemaakt worden t.a.v. het instellingscollegegeld. Ook zijn er geen beurzen beschikbaar.

Aan deze informatie over Zigma op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Wil je je aanmelden voor het Zij-Instroomprogramma Geneeskunde?

Bekijk hier de toelating