Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De ethiek achter juridische systemen

Kom tot de kern van moderne juridische systemen

Filosofie is de kern van alle moderne juridische systemen, en tijdens deze opleiding leer je hoe je deze juridische systemen kunt beoordelen op basis van de ethische normen zoals die al eeuwenlang het onderwerp van gesprek zijn van filosofen. Je leert over de filosofie van de wetenschap, normatieve ethiek, klassieke en middeleeuwse filosofie, moderne filosofie, en hoe je filosofische teksten moet lezen.

Dit is een zeer interdisciplinaire opleiding die bestaat uit inleidende filosofievakken, vakken over filosofie en recht, en je eigen keuze aan rechtenvakken die je kunt kiezen op basis van je eigen interesses. Daarnaast schrijf je een masterscriptie over een juridische kwestie die je zelf kunt kiezen, bijvoorbeeld over een onderwerp dat aansluit bij je onderzoek voor je masterdiploma Rechten.

Dit is een kleinschalige opleiding, waardoor je veel in groepjes werkt en veel aandacht krijgt van de docenten. Maar je zult ook profiteren van de samenwerking met studenten en docenten met heel andere disciplinaire achtergronden. Alle studenten die een specialisatie in Filosofie volgen nemen eerst deel aan de inleidende kernvakken in filosofie. Dit betekent dat je ook mensen leert kennen die zich specialiseren in neurowetenschappen of bio-ethiek en geneeskunde.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Jaar 1

In het eerste jaar volg je vier rechtenvakken naar eigen keuze, vier introductievakken in filosofie en twee vakken over de filosofie van rechten.

Naast basiskennis over de geschiedenis van de filosofie, van de oudheid tot nu, leer je ook over normatieve ethiek. Hierbij stel je jezelf vragen zoals hoe we als mensen naast elkaar kunnen bestaan als we verschillende ethische theorieën volgen, zoals deugdethiek, utilitarisme, kantiaanse ethiek enzovoort. Daarnaast leer je alles over de wetenschappelijke methode, waarbij we ingaan op wat kennis eigenlijk wetenschappelijk maakt, en op de vraag of objectieve kennis mogelijk is.

Tijdens je rechtenfilosofievakken lees je een volledige filosofische verhandeling over de filosofie van het recht, waarin onder andere Thomas Hobbes en Jean-Jacques Rousseau aan bod komen. Daarnaast bekijk je de uitdagingen die volgen uit migratie en hoe deze worden beïnvloed door internationale wetgeving.

Vakken

  • Philosophy of Science: Disciplines and Themes
  • Normative Ethics
  • Philosophy of Law. Classic Texts
  • Political and Social Philosophy
  • History of Philosophy
  • Philosophy of International Law and Migration

Het volledige studieprogramma kun je vinden in de studiegids.

Jaar 2

Je tweede jaar bestaat uit verschillende rechten- en filosofievakken, maar ook uit het schrijven van je masterscriptie. Een aantal van de vakken die je volgt helpen je bij het formuleren van je onderzoeksvraag en bereiden je voor op het schrijven van een filosofische scriptie. Veel studenten kiezen een onderwerp dat aansluit bij hun masterscriptie Rechten.

Daarnaast maak je tijdens de vakken Bioethics, Technology en Law kennis met maatschappelijk relevante ethische vraagstukken met betrekking tot zorg in de geneeskunde, zoals abortus, euthanasie en orgaanhandel. Verder lees en bespreek je een klassieke verhandeling, bijvoorbeeld de ‘Rechtslehre’, het eerste deel van de Metafysica van de zeden van Kant.

Vakken

  • Master Thesis (2 year program)
  • Bioethics, Technology and Law
  • Philosophy. Modern Classics
  • Philosophical Text Reading
  • Seminar Philosophy of Law
  • Philosophy of Responsibility
  • Tutorial Philosophy of Law

Het volledige studieprogramma kun je vinden in de studiegids.

Rein Tijm

Rein Tijm

“Na mijn bachelorstudie Rechten, die bijna geheel betrekking had op de toepassing van bestaande wet- en regelgeving, wilde ik meer weten over de mechanismes en oorzaken die op de achtergrond een rol spelen bij het tot stand komen van die wet- en regelgeving. Deze masteropleiding biedt hiervoor de uitgelezen mogelijkheid. Omdat je deze master doorgaans combineert met een rechtenmaster kun je in twee jaar twee aanvullende diploma’s halen!”

Bepaal zelf je toekomst met de masteropleiding Philosophy of Law and Governance

Bepaal zelf je toekomst met de masteropleiding Philosophy of Law and Governance

Na het afronden van je masteropleiding in Philosophy of Law and Governance kan je carrière veel verschillende richtingen op gaan, zowel juridische als in filosofische. Nadat je bent afgestudeerd in zowel Rechten als Filosofie kun je je academische loopbaan voortzetten of een juridische carrière nastreven, bijvoorbeeld als rechter of advocaat. Je zou zelfs de politiek kunnen ingaan, of beleidsmaker bij een overheidsinstelling worden.

Bekijk je toekomstmogelijkheden
Demonstrerende menigte

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over de vakken en het studieprogramma

Stuur een email naar dr. A.J. Wolthuis via a.j.wolthuis@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam