Opsporingscriminologie
Hoe kan opsporing beter? Dat is de centrale vraag bij Opsporingscriminologie.
Deze vraag bestudeer je vanuit twee perspectieven.
Op welke manier kan kennis over criminele fenomenen worden gebruikt om effectiever op te sporen? Dit is het eerste perspectief dat in de vakken centraal staat. Wat moet je weten over vormen van misdaad om daarmee gerichter te kunnen opsporen en hoe vertaal je criminologische kennis en methoden naar de opsporingspraktijk? Op deze vragen zal allereerst een antwoord worden geformuleerd gedurende het jaar.
Het tweede perspectief ziet op de verschillende instanties die opsporen en handhaven. Hoe werken deze instanties precies, en hoe zijn deze instanties gebaat bij criminologische kennis? Vanuit dit perspectief kijk je naar de huidige opsporingspraktijk, reflecteer je daar kritisch op en zoek je naar de constructieve bijdrage die de opsporingscriminologie kan leveren om de opsporingspraktijk te versterken. Aan het eind van het jaar heb je zicht op alle relevante instanties die zich bezighouden met de opsporing.
Afgestudeerd in deze richting heb je zowel kennis over daders als over opsporing en preventie. Zo kun je aan de slag als strategisch analist bij de recherche, onderzoeker in de forensische accountancy, of veiligheidsadviseur.
Interventiecriminologie
“Crimineel begint carrière op latere leeftijd”
“Jongeren zwaarder straffen valt slecht bij deskundigen”
“Recidive onder zedendelinquenten is laag”
Interventiecriminologie is de afstudeerrichting waarbij je met deze thema’s aan de slag gaat. Je krijgt inzicht in de criminele loopbanen van verschillende soorten daders, zoals daders van huiselijk geweld, zedendelinquenten, jeugdige daders en daders met ernstige psychiatrische problematiek. Ook verdiep je je in de mogelijke interventies om deze loopbanen om te buigen. Daarnaast leer je wetenschappelijke kennis te vertalen naar beleidsaanbevelingen.
Bij Interventiecriminologie ligt de nadruk op desistance: hoe, wanneer en waarom beëindigen daders hun criminele loopbaan? Je koppelt kennis uit VU-onderzoek naar criminele carrières aan methoden om daders weer op het rechte pad te krijgen. Je krijgt dus niet alleen inzicht in de levensloop van verschillende soorten daders, maar leert ook de effectiviteit van straffen en maatregelen tegen crimineel gedrag te beoordelen.
Als afgestudeerde in de interventiecriminologie heb je zowel kennis over daders als kennis over effectieve (justitiële) reacties. Je bent dus breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij de overheid, de Reclassering, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), jeugdinrichtingen, Raad voor de Kinderbescherming en politie.
De startdatum van de masteropleiding Criminologie is 1 september.