Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Creëer de basis voor de uitvindingen van morgen

Ben je klaar met je bachelor Natuur- en Sterrenkunde? 

Dan kies je er misschien net als de meeste studenten voor om verder te gaan met een masteropleiding. Eenmaal afgestudeerd als fysicus of astronoom, ben je aantrekkelijk voor veel organisaties, omdat je goed getraind bent in het doorzien van complexe problemen. Je kunt ook verder gaan in onderzoek en promoveren.

Door je studie ga je de wereld op een andere manier zien. Je hebt geleerd om dingen in hun perspectief te plaatsen en problemen diepgaand te begrijpen en aan te pakken. Die manier van denken en werken weet je snel toe te passen in een nieuw werkveld. Je kunt ervoor kiezen om te gaan promoveren bij een onderzoeksinstituut, of om te gaan werken bij een organisatie in het (internationale) bedrijfsleven, het onderwijs of de overheid.

Wat kun je doen na je opleiding

Je gaat door met studeren

De meeste studenten volgen nog een masteropleiding na hun bachelor Natuur- en Sterrenkunde, zoals de veel gekozen master Physics and Astronomy (ook een VU-UvA joint degree) of de master Biomedical Technology and Physics.

Als je passie ligt in het onderzoek, wil je na je master waarschijnlijk gaan promoveren. Je doet dan nog vier jaar onderzoek en geeft onderwijs aan de universiteit. Dit kan bij een natuur- of sterrenkundig onderzoeksinstituut, of bij een instituut waarmee de UvA of de VU samenwerkt, zoals het Nationaal instituut voor subatomair onderzoek Nikhef, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO of het Amsterdam UMC. Je kunt ook promoveren aan een andere universiteit of bij onderzoekscentra in binnen- en buitenland.

Je gaat werken

Voel jij meer voor een loopbaan buiten de wetenschap? Er is een grote vraag naar afgestudeerde fysici en astronomen, omdat je complexe problemen goed kunt doorzien. Met je analytisch en probleemoplossend denkvermogen, je ervaring met programmeren en het maken van rapportages, je uitstekende beheersing van het Engels en je kennis van natuur- en sterrenkundige verschijnselen ben je erg aantrekkelijk voor werkgevers. Daardoor vind je al snel werk bij technologische multinationals, banken, overheden, in het onderwijs, of de journalistiek. Je komt terecht in een onderzoeks-, management- of adviesfunctie, of wordt wetenschappelijk journalist of voorlichter.