Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Los actuele vragen op met innovatieve techniek

Ben jij een praktische probleemoplosser? Haal jij graag voorwerpen uit elkaar om te zien hoe deze in elkaar zitten? Of zou je graag de wereld beter maken door duurzame oplossingen te bedenken? Dan is de studie Mechanical Engineering iets voor jou.

Het diploma die je bij afronding van deze bachelor ontvangt, is hetzelfde diploma als het reguliere Werktuigbouwkunde diploma van Universiteit Twente (UT). 

Hieronder vind je de toelatingseisen voor de bachelor.

Ieder jaar organiseert Mechanical Engineering meerdere proefstudeerdagen met een workshop, presentatie, Q&A en rondleiding op de campus van de VU. Nieuwe data komen in september 2023 weer online. Je kan ook zelf een datum afspreken met een eerstejaars student om een keer mee te gaan naar een college op de VU campus. Meld je hier aan! 

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

  • Toelatingseisen

    Vwo-diploma
    Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Mechanical Engineering studeren: 

    • Natuur en Gezondheid, aangevuld met Natuurkunde en Wiskunde B
    • Natuur en Techniek
    • Economie en Maatschappij, aangevuld met Natuurkunde en Wiskunde B
    • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Natuurkunde en Wiskunde B


    Hbo propedeuse
    Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Natuurkunde en Wiskunde B.


    Hbo bachelor
    Heb je een hbo bachelor, dan gelden er aanvullende eisen op vwo-niveau: Natuurkunde en Wiskunde B. Afhankelijk van de aanpalende HBO-bachelor wordt een pre-master programma toebedeeld.

    Ouder dan 21?
    Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om op grond van het toelatingsonderzoek te kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Raadpleeg de toelatingsonderzoek pagina voor meer informatie over de aanmelddeadline en de kosten.

    De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

    • Natuurkunde
    • Wiskunde B


    Meer weten?
    Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

    Deficiënties wegwerken?
     
    Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

    Hoe behaal je een vwo-deelcertificaat?
    Wil je je voorbereiden op het behalen vwo- deelcertificaten? Dan kun je aanvullend onderwijs volgen op een avondschool of ROC bij jou in de buurt of bij andere instellingen die onderwijs op vwo-niveau geven. Een deelcertificaat is een onderdeel van het staatsexamen.

    Ja, ga je ervoor?
    Mooi, meld je dan vandaag nog aan. Let op: voor scholieren die zich inschrijven voor Mechanical Engineering zijn matchingsactiviteiten verplicht. Je moet je voor 1 mei aanmelden voor de opleiding (ingevulde aanvraag met alle benodigde uploads ingediend via Osiris). Deze deadline geldt voor alle studenten, Nederlands en internationaal. Studenten die zich aanmelden na 1 mei worden niet toegelaten tot de opleiding.

  • Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding

    Buitenlands diploma
    Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

    • Natuurkunde
    • Wiskunde B


    Meer weten?
    Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

    Deficiënties wegwerken? 
    Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

    Hoe behaal je een vwo-deelcertificaat?
    Wil je je voorbereiden op het behalen van de vwo-deelcertificaten? Dan kun je aanvullend onderwijs volgen op een avondschool of ROC bij jou in de buurt of bij andere instellingen die onderwijs op vwo-niveau geven. Een deelcertificaat is een onderdeel van het staatsexamen.

    Ja, ga je ervoor?
    Mooi, meld je dan vandaag nog aan. Let op: voor scholieren die zich inschrijven voor Mechanical Engineering zijn matchingsactiviteiten verplicht. Je moet je voor 1 mei aanmelden voor de opleiding (ingevulde aanvraag met alle benodigde uploads ingediend via Osiris). Deze deadline geldt voor alle studenten, Nederlands en internationaal. Studenten die zich aanmelden na 1 mei worden niet toegelaten tot de opleiding.

  • Verplichte matching

    Waarom verplichte matching?
    Bij Mechanical Engineering vinden we het belangrijk dat je een opleiding kiest die voldoet aan je verwachtingen en die goed aansluit bij je interesses en je talenten. Een goede match tussen jou en de opleiding die je kiest, vergroot je kansen om de opleiding succesvol af te ronden en een diploma te behalen. Om deze match te verbeteren, maken we gebruik van ‘Verplichte Matching'. Dat betekent dat al onze toekomstig studenten moeten deelnemen aan een aantal verplichte matchingsactiviteiten. Met deze activiteiten willen we samen onderzoeken of jouw verwachtingen, talenten en intenties 'matchen' met de inhoud en opzet van de opleiding. Het doel van de matchingsdag is dat je een indruk krijgt van wat je kunt verwachten en dat je een advies krijgt of onze opleiding bij je past.

    Wat is een matchingsdag?
    Als je je hebt aangemeld voor Mechanical Engineering ontvang je een uitnodiging voor een matchingsdag. Dit is een mooie gelegenheid om te zien wat de opleiding inhoudt en om potentiële medestudenten te ontmoeten. Tijdens deze halve dag volg je korte voorbeeldcolleges en neem je deel aan een groepsopdracht die je een overzicht geeft van de opleiding en de verschillende vakgebieden van Mechanical Engineering (mechanica, vloeistofmechanica, warmteoverdracht, energie, systemen en besturing, dynamische systemen, ontwerp en constructie). De matchingsdag is een goede manier om de sfeer te proeven en kennis te maken met de studenten en medewerkers van de opleiding Mechanical Engineering. Ook is het mogelijk om tijdens of na deze dag een (online) gesprek te hebben met een medewerker in geval van verdere vragen. Naast aandacht voor de studiekeuze willen we jou (en ons) ook zo goed mogelijk voorbereiden op het komende studiejaar.

    Hoe werkt matching?
    De verplichte matching bestaat uit verschillende stappen:

    1. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding Mechanical Engineering, ontvang je een vragenlijst over je verwachtingen, vaardigheden en interesses.
    2. Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een uitnodiging voor een matchingsdag. De matchingsdag vindt een aantal keer per jaar plaats op de campus (VU of UT). Voor studenten die niet naar de campus kunnen komen worden 2 online opties aangeboden. De data staan hieronder vermeld. Het is verplicht om aan een van deze matchingsdagen deel te nemen om toegelaten te worden tot de opleiding.
    3. Tijdens de matchingsdag neem je deel aan verschillende activiteiten (proefcollege, groepsopdracht, etc.) en ontmoet je medewerkers en studenten.
    4. Afhankelijk van de uitkomsten van de vragenlijst en de resultaten van de matchingsdag word je mogelijk benaderd voor een gesprek met een staflid of senior student. Je kunt ook zelf om een extra gesprek vragen.
    5. Als je de hele matchingsprocedure hebt doorlopen, krijg je van ons een advies. In dit advies staat of we denken dat je bij onze opleiding past. Het advies dat je krijgt naar aanleiding van de matchingprocedure is niet bindend - je kunt er zelf voor kiezen om wel of niet door te gaan met je aanmelding voor Mechanical Engineering. Studenten die de matchingprocedure niet afronden, worden echter niet toegelaten tot de opleiding. Het Admission Office laat je weten of je al dan niet toelaatbaar bent. Deze matching is ook verplicht voor studenten die al eerder zijn ingeschreven voor onze bacheloropleiding en zich opnieuw inschrijven voor het komende academiejaar.

    Let op: als je je niet voor 1 mei inschrijft voor Mechanical Engineering en niet deelneemt aan de matching, word je niet toegelaten tot de opleiding.

    Contact
    Heb je vragen over de verplichte matching? Neem dan contact op via matching-me@utwente.nl.

    Data matchingsdagen 2023
    Wij geven er de voorkeur aan onze toekomstige studenten persoonlijk te ontmoeten. Voor degenen die niet naar een van de matchingsdagen op de campus van VU of UT kunnen komen, zijn er online matchingsdagen mogelijk. Je kunt jouw voorkeur aangeven in de vragenlijst die je ontvangt.

    Op de campus (VU, Amsterdam):

    Online(deze data zijn nog onder voorbehoud van wijzigingen):

    • 4 april 2025
    • 2 mei 2025
    • 12 juni 2025
    • 19 Juni 2025
  • Bindend Studie Advies (BSA)

    Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 45 EC hebben behaald aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

    Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Heb je een vraag over de toelatingseisen?

Neem voor specifieke vragen over Mechanical Engineering contact op via me.studyadvice.beta@vu.nl

Of stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam