Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Van molecuul tot maatschappij

Ontleed gezondheid, ziekte en leven, in samenhang met ecologische duurzaamheid

Hoe kan een uitbraak van mazelen voorkomen worden? Hoe kan het dat meer mensen in Amsterdam diabetes krijgen? Hoe kunnen dier-op-mens infecties worden voorkomen? Hoe leveren we goede ouderenzorg ten tijde van dubbele vergrijzing? Hoe zorgen we dat zorg betaalbaar blijft bij steeds uitgebreidere medisch-technische mogelijkheden? Tijdens de bachelor Gezondheid en Leven leer je alles over gezondheid, ziekte en leven.

In een wereld waar gezondheid en ziekte aan de orde van de dag zijn, bekijk jij deze onderwerpen vanuit een totaalblik. Je gaat aan de slag met (internationale) vraagstukken, benadert zaken op zowel maatschappelijk als celniveau en kijkt ernaar vanuit een duurzaamheidsperspectief. Je wordt de schakel tussen arts en patiƫnt en/of tussen wetenschap en beleid.

De bachelor Gezondheid en Leven is uniek in Nederland. De studie is breed en biedt veel keuzevrijheid, maar bevat wel veel structuur en begeleiding. Na een breed eerste jaar maak je in het tweede jaar een keuze voor een van de drie specialisaties: Biomedische wetenschappen, Duurzame Gezondheid en Zorg of Klinische wetenschappen. De VU werkt nauw samen met organisaties en bedrijven zodat je kennis en vaardigheden gelijk kunt toepassen in de echte wereld. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen bij de GGD, in een universitair medisch centrum of een onderzoeksinstituut.

Voor toelating tot de verschillende specialisaties kan selectie aan het einde van het eerste studiejaar vereist zijn. De selectie zal in dat geval gebaseerd zijn op het aantal behaalde studiepunten en het gemiddelde cijfer van cursussen in het eerste jaar.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Vakkenoverzicht en Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Kies een afstudeerrichting

Biomedische wetenschappen

Je leert hoe het lichaam van een gezond mens functioneert, hoe ziektes ontstaan en hoe deze voorkomen kunnen worden. Dit leer je op het niveau van het molecuul, de cel, het orgaan en het hele organisme.

Duurzame Gezondheid en Zorg

Je leert vanuit een duurzaamheidsperspectief kijken naar uitdagingen in de zorg, zoals de toename van het aantal ouderen en zieken, gezondheidsverschillen tussen sociaal-economische groepen, en de relatie tussen ongezond gedrag, klimaatverandering en gezondheid.

Klinische wetenschappen

De focus ligt op patiëntgebonden onderzoek. Jij bent de verbinder tussen wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk in de kliniek en je leert de taal van de arts én de onderzoeker.

Verander je toekomst met de studie Gezondheid en Leven

Verander je toekomst met de studie Gezondheid en Leven

Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. 

Na het afronden van je master kun je aan de slag als onderzoeker, beleidsmedewerker, docent of epidemioloog bij de GGD, de overheid, universiteit, ziekenhuis, milieuorganisatie of farmaceutisch bedrijf.

Ontdek je toekomstperspectief
Student op plein met op de achtergrond andere mensen