Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Van molecuul tot maatschappij

Ontleed gezondheid, ziekte en leven, in samenhang met ecologische duurzaamheid

Hoe kan een uitbraak van mazelen voorkomen worden? Hoe kan het dat meer mensen in Amsterdam diabetes krijgen? Hoe kunnen dier-op-mens infecties worden voorkomen? Hoe leveren we goede ouderenzorg ten tijde van dubbele vergrijzing? Hoe zorgen we dat zorg betaalbaar blijft bij steeds uitgebreidere medisch-technische mogelijkheden? Tijdens de bachelor Gezondheid en Leven leer je alles over gezondheid, ziekte en leven.

In een wereld waar gezondheid en ziekte aan de orde van de dag zijn, bekijk jij deze onderwerpen vanuit een totaalblik. Je gaat aan de slag met (internationale) vraagstukken, benadert zaken op zowel maatschappelijk als celniveau en kijkt ernaar vanuit een duurzaamheidsperspectief.

De bachelor Gezondheid en Leven is uniek in Nederland. De studie is breed en biedt veel keuzevrijheid, maar bevat wel veel structuur en begeleiding. Na een breed eerste jaar maak je in het tweede jaar een keuze voor een van de drie specialisaties: Biomedische wetenschappen, Duurzame Gezondheid en Zorg of Klinische wetenschappen. De VU werkt nauw samen met organisaties en bedrijven zodat je kennis en vaardigheden gelijk kunt toepassen in de echte wereld. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen bij de GGD, in een universitair medisch centrum of een onderzoeksinstituut.

Vanwege de beperkte capaciteit van de specialisaties, is het noodzakelijk om per specialisatie een maximum aantal studenten vast te stellen. Plaatsing bij de specialisatie van je eerste keuze is dus niet vanzelfsprekend.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Vakkenoverzicht en Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Kies een afstudeerrichting

Biomedische wetenschappen

Je leert hoe het lichaam van een gezond mens functioneert, hoe ziektes ontstaan en hoe deze voorkomen kunnen worden. Dit leer je op het niveau van het molecuul, de cel, het orgaan en het hele organisme.

Duurzame Gezondheid en Zorg

Je leert vanuit een duurzaamheidsperspectief kijken naar uitdagingen in de zorg, zoals de toename van het aantal ouderen en zieken, gezondheidsverschillen tussen sociaal-economische groepen, en de relatie tussen ongezond gedrag, klimaatverandering en gezondheid.

Klinische wetenschappen

Je krijgt inzicht in de wijze waarop gezondheid en gezondheidsproblemen worden benaderd in klinisch onderzoek en maakt daarbij de verbinding met vraagstukken uit de kliniek.

Maak kennis met onze studenten

Verander je toekomst met de studie Gezondheid en Leven

Verander je toekomst met de studie Gezondheid en Leven

Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. 

Na het afronden van je master kun je aan de slag als onderzoeker, beleidsmedewerker, docent of epidemioloog bij de GGD, de overheid, universiteit, ziekenhuis, milieuorganisatie of farmaceutisch bedrijf.

Ontdek je toekomstperspectief
Laborante laat twee petrischaaltjes zien met verschillende bacteriekweken