Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Waar mens en technologie elkaar ontmoeten

Artificial Intelligence gaat over technologie en over mensen: programmeren, wiskunde, informatica én menselijke interactie, herkenning en gedrag.

In 2015 was AlphaGo het eerste computerprogramma dat een professionele Go-speler versloeg. Dit is een voorbeeld uit een serie spraakmakende gevallen waarin een machine geleerd heeft om een spel beter te spelen dan een menselijke speler, door de combinatie van systematisch zoeken, leerstrategieën, neurale netwerken en patroonherkenning. Natuurlijk heeft AI ook veel belangrijkere toepassingen: het zorgt voor een revolutie in de gezondheidszorg en heeft de macht om de auto-industrie compleet te transformeren. AI wordt zelfs gebruikt om zelfdoding te voorkomen: speciale algoritmes worden ingezet om suïcidale berichten op social-media op te sporen.

Al deze mogelijkheden brengen ook bepaalde risico’s en uitdagingen met zich mee. Denk aan veiligheid, ethiek en privacy. 

De bacheloropleiding Artificial Intelligence is uniek omdat het twee richtingen biedt die zich specialiseren in verschillende facetten van AI. Of je nu voor Intelligent Systems of Socially Aware Computing kiest, je krijgt grondige kennis van alle mogelijke toepassingen van AI. Je duikt niet alleen in programmeertalen en algoritmes, je kijkt ook naar de psychologische en maatschappelijke kant. Waar hebben individuele mensen behoefte aan? Waar bestaat menselijke interactie uit? Wat is de impact van de technologische toepassingen van AI op mens en maatschappij?

Het onderzoek aan de VU richt zich op Humane AI en Hybrid AI, met het idee dat menselijke en machinale intelligentie elkaar uitstekend aanvullen. Je begint met de sociale context die een technologisch systeem nodig heeft om te functioneren en daarna ga je algoritmes ontwikkelen die binnen deze context werken. Informatica en sociale wetenschap gaan hand in hand.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Kies een afstudeerrichting

Socially Aware Computing

Ben je geïnteresseerd in de manier waarop AI een verschil kan maken in het dagelijkse leven van mensen? Kies dan voor Socially Aware Computing.

Intelligent Systems

Ben je meer geïnteresseerd in de programmeerkant van AI? Kies dan voor de afstudeerrichting Intelligent Systems.

Verander je toekomst met de studie Artificial Intelligence

Verander je toekomst met de studie Artificial Intelligence

Na je bacheloropleiding kun je je specialiseren door een mastersopleiding te gaan volgen. Als afgestudeerd specialist in Artificial Intelligence , kun je aan de slag als data-wetenschapper, computerwetenschapper, consultant of analist in verschillende industrieën van gezondheidszorg tot software-industrie.

Ontdek je toekomstperspectief
Student staat binnen voor een raam, op de achtergrond de Zuidas