Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Reis van VU Amsterdam naar Japan

6 juni 2023
Van 22 tot 26 mei bracht de delegatie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) een zeer succesvol bezoek aan Japan, waarbij ze een blijvende indruk achterliet bij prestigieuze universiteiten en subsidieverstrekkers.

Onder leiding van dr. Andrea Bandelli, hoofd Internationale Betrekkingen, bestond de delegatie uit 24 academici van verschillende faculteiten en toegewijde stafleden. Tijdens hun reis voerde de delegatie zinvolle gesprekken en knoopte waardevolle contacten aan, waardoor de samenwerkingsbanden tussen de VU Amsterdam en haar Japanse tegenhangers verder werden versterkt.

Op 23 mei 2023 organiseerde VU Amsterdam met succes een Ronde Tafel Discussie over interdisciplinaire benaderingen van onderzoek en innovatie voor een mentaal gezonde en dynamische samenleving, in lijn met Japan's Society 5.0 visie en Moonshot programma's. De discussie werd vakkundig gemodereerd door Prof. Meike Bartels, leerstoelhoogleraar Genetica en Welzijn, in samenwerking met de heer Eric van Kooij, adviseur Wetenschap, Technologie & Innovatie, het Nederlands Innovatienetwerk en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Japan. Op dezelfde dag organiseerde VU Amsterdam een zeer succesvol VU Alumni Evenement in Tokyo onder leiding van mevrouw Delia de Vreeze, Directeur Universiteitsrelaties & Fondsenwerving. De avond begon met een receptie in de residentie van H.E. Mr. Peter van der Vliet, de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Japan, waar deelnemers en VU-alumni actief deelnamen aan stimulerende discussies. Het evenement liet niet alleen de levendige alumnigemeenschap van de VU in Japan zien, maar versterkte ook de toewijding aan vooruitstrevend leiderschap en samenwerkingsverbanden.

Het tweede deel van het bezoek bracht de delegatie naar de universiteiten van Kyoto, Kobe en Osaka, waar ze in contact kwamen met vooraanstaande personen die in hun instituten veranderingen in gang zetten. De eer om Prof. Yasuyuki Kono, Vice-President van Internationale Strategie aan de Universiteit van Kyoto, en Prof. Tamotsu Nakamura, Executive Vice President van de Universiteit van Kobe, te ontmoeten werd geëvenaard door inzichtelijke discussies met Prof. Manabu Tanaka, Executive Vice President van de Universiteit van Osaka, en Prof. Beverly Yamamoto, Executive Vice President voor Internationale Zaken.

Tijdens hun verblijf van een week, dat plaatsvond van 22 tot 26 mei, dompelden de delegatieleden zich onder in gesprekken en workshops op hoog niveau met hun collega's, waarbij ze cruciale onderwerpen aansneden zoals academische vrijheid, diversiteit en inclusie, onderzoeksintegriteit, computationele cognitieve neurowetenschappen, gezondheid en welzijn, milieu- en digitale geesteswetenschappen, internationale betrekkingen en veiligheidsstudies, inzetbaarheid, duurzaamheid en baanbrekende innovatie. Deze discussies legden de basis voor spannende gezamenlijke onderzoeksinitiatieven, interdisciplinaire subsidievoorstellen, promoties en facultaire uitwisselingen, die het immense potentieel voor samenwerking tussen VU Amsterdam en hun Japanse tegenhangers benadrukten.

De focus van de delegatie op mentaal gezonde samenlevingen, taal en culturele competenties, duurzaamheid en innovatie, gelukkige samenlevingen, afvalbeheer en recycling, en het bedrijfsleven trok uitgebreide aandacht en versterkte het gedeelde engagement om de dringende uitdagingen van onze tijd aan te pakken. De vruchtbare uitwisseling van ideeën en expertise tijdens het bezoek bevorderde het vertrouwen en legde de basis voor toekomstige samenwerkingen, waardoor het academische landschap voor beide instellingen werd verrijkt.

Hoewel het bezoek in het teken stond van academische samenwerking, had de delegatie ook de gelegenheid om zich onder te dompelen in de boeiende cultuur, geschiedenis en samenleving van Japan. Tussen de stricte schema's door genoten ze van de wonderen van het land, de levendige tradities, de historische bezienswaardigheden en de verrukkelijke lokale keuken. Het culinaire aanbod van Tokio, Kobe, Kyoto en Osaka is een heerlijke symfonie van smaken, met een gevarieerd aanbod van verrukkelijke gerechten die variëren van de ingewikkelde kunst van sushi en sashimi tot het sappige Kobe rundvlees, en van de verfijnde kaiseki-keuken in Kyoto tot het levendige straatvoedsel in Osaka, vol met verrukkelijke takoyaki en okonomiyaki. Deze momenten van culturele verkenning dienden als een herinnering aan de diepe impact die een diepgaand begrip en waardering van diverse culturen kan hebben op de academische wereld en de samenleving.

De delegatie van VU Amsterdam sprak haar oprechte dank uit aan iedereen die hen verwelkomde, waaronder het Japan Science and Technology Agency (JST), Japan Society for the Promotion of Science (JSPS), Waseda Universiteit, Hosei Universiteit, Nagoya Universiteit, Kwansei Gakuin Universiteit, Tokai Universiteit, RIKEN, Nagasaki Universiteit, Hitotsubashi University, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), Kyoto University, Sophia University, Keio University, Seikei University, Osaka University, Kobe University, Kansai Gaidai University, Japan Student Services Organization (JASSO), Kyoto University Innovation Capital Co. , Ltd. Ltd. (KYOTO-iCAP) en hun collega-delegatieleden. Ze spraken ook hun waardering uit voor de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Tokio met speciale dank aan het Netherlands Innovation Network voor het bieden van een platform om hun visie op internationale en interdisciplinaire samenwerking te presenteren.

Nu de VU Amsterdam delegatie terugkeert naar Amsterdam, dragen zij een diep gevoel van voldoening en inspiratie met zich mee, voortkomend uit de betekenisvolle verbindingen die zijn gelegd en het immense potentieel voor transformatieve samenwerkingen. Het bezoek aan Japan is een overtuigend bewijs van de toewijding van VU Amsterdam aan het bevorderen van wereldwijde samenwerkingsverbanden en het speerpunt van innovatief onderzoek dat de meest urgente maatschappelijke uitdagingen aanpakt.

De reis naar Japan, die plaatsvond van 22 mei tot 26 mei, heeft niet alleen de banden tussen de VU Amsterdam en Japanse universiteiten versterkt, maar is ook een voorbeeld van de ware essentie van academische uitwisseling en samenwerking in onderwijs en onderzoek. De delegatieleden willen hun ervaringen, kennis en culturele inzichten graag delen met de VU Amsterdam gemeenschap, om zo ons streven naar internationalisering en interdisciplinaire samenwerking verder te stimuleren.

Blijf op de hoogte van komende delegaties

Neem contact op met het International Relations team

Vul dan het International Relations contact formulier in