Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Wetenschappers gaan vaak slordig te werk en soms over de schreef

17 februari 2022
Een op de twee onderzoekers geeft aan dat zij regelmatig slordig te werk gaan in hun onderzoek. Dit blijkt uit een studie naar wetenschappelijke integriteit aan de Nederlandse universiteiten en umc’s, uitgevoerd door Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam.

“Het gaat om bedenkelijke onderzoekspraktijken”, licht hoofdonderzoeker Gowri Gopalakrishna van Amsterdam UMC toe. “Ze melden bijvoorbeeld negatieve resultaten niet, trekken te sterke conclusies of beschrijven de zwakke punten van het onderzoek onvoldoende.” De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One

Waarom doen onderzoekers dit?
Gopalakrishna en haar collega’s ontdekten dat sterke onderlinge competitie en druk om te publiceren de kans vergroten dat wetenschappers slordig werken of de wetenschappelijke integriteit schenden. “Maar als onderzoekers menen dat peer reviewers hun ongewenste gedrag zullen ontdekken, dan onthouden ze zich juist van bedenkelijke onderzoekspraktijken en wetenschappelijk wangedrag”, aldus Gopalakrishna. Peer reviewers zijn vakgenoten die de kwaliteit van een wetenschappelijk artikel beoordelen voordat het in een vakblad verschijnt.

Enquête van de National Survey on Research Integrity 
Wetenschappelijk wangedrag komt voor bij een op de twaalf academische onderzoekers. 8,3% zegt de afgelopen drie jaar onderzoek vervalst te hebben of gegevens te hebben verzonnen. Onderzoekers van veertien universiteiten en acht universitair medische centra kregen tussen oktober en november 2020 een anonieme enquête van de National Survey on Research Integrity (NSRI) toegestuurd over onderwerpen die wetenschappelijke integriteit kunnen bevorderen of belemmeren. In totaal vulden 6.813 onderzoekers in Nederland de enquête in. 

Gedegen onderzoekspraktijken
De NSRI, momenteel het meest uitgebreide onderzoek naar wetenschappelijke integriteit ter wereld, richtte zich niet alleen op ongewenst gedrag. De enquête vroeg onderzoekers ook naar hun betrokkenheid bij gedegen onderzoekspraktijken die de kwaliteit en betrouwbaarheid van onderzoek helpen waarborgen. Deze bevindingen zijn nu reeds in preprint (geen peer-reviewed manuscript) beschikbaar op https://osf.io/preprints/metaarxiv/xsn94/.