Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Oprichting Raad voor de Biologie

22 juni 2022
Prof. Jacintha Ellers (A-LIFE) is de VU-vertegenwoordiger in de nieuwe landelijke Raad voor de Biologie. De acht Nederlandse universiteiten met een brede biologie-opleiding en de nationale biologie-onderzoeksinstituten willen met de Raad een georganiseerde belangenbehartiging bewerkstelligen voor het Nederlandse wetenschappelijk biologieonderzoek en onderwijs. De Raad voor de Biologie streeft er naar een aanspreekpunt te vormen voor de biologie richting overheid, andere wetenschappelijke disciplines, en externe partijen.

Een goede organisatie van de biologie draagt bij aan een sterk onderzoeksveld en aan gedegen academisch onderwijs. Ook naar mensen en instanties buiten het eigen veld is één stem belangrijk om de belangen van de biologie krachtig over te brengen. Om deze reden heeft NWO in 2018 een start gemaakt met een landelijke organisatie van de sector levenswetenschappen binnen Nederland door een Tafel Levenswetenschappen op te richten met de daarbij behorende Werkgemeenschappen. Dit werd in 2019 gevolgd door de start van een jaarlijkse conferentie over levenswetenschappen, NWO LIFE. Vervolgens is, als voortvloeisel van het Sectorbeeld Bèta & Techniek, gestart met voorbereidend werk voor een Sectorplan Biologie. 

Er werd een Taskforce Sectorbeeld Biologie opgericht die, samen met drie andere disciplines, in het najaar van 2020 een Sectorbeeld Aard- en Milieuwetenschappen, Astronomie, Biologie en Farmacie uitbracht, met als titel “Voor een sterker fundament”. Het werk van deze tijdelijke Taskforce en het geleverde resultaat was vervolgens aanleiding om na te denken over het oprichten van een landelijke, disciplinaire raad voor de biologie, naar voorbeeld van de natuurkunde, scheikunde, wiskunde en ICT-disciplines. Omdat de Taskforce inmiddels geolied werkte is besloten om, in overleg met de betrokken decanen, dezelfde groep mensen te vragen zitting te nemen in de Raad voor de Biologie. De leden van de Raad hebben vanuit hun thuisorganisatie een bestuurlijk mandaat gekregen. 

Deze Raad voor de Biologie heeft zich als doel gesteld op te komen voor de belangen van de biologie in Nederland op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs. De Raad wil een aanspreekpunt vormen voor de biologie richting overheid, andere wetenschappelijke disciplines, en externe partijen om zo het gehele veld met één stem te laten spreken. De Raad heeft een adviserende en signalerende functie en komt op voor de belangen van de biologie in Nederland. Interne interactie en coherentie binnen de biologie in Nederland zijn belangrijk en daarom zijn de activiteiten van de Raad voor de Biologie gebaseerd op een breed draagvlak binnen de biologie in Nederland. 

Meer informatie: www.raadvoordebiologie.nl. Contactpersoon: Liesbeth Noor, secretaris van de Raad.