Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Online platform om sekse en gender in onderzoek te integreren

14 april 2022
Een team van jonge, internationale gezondheidswetenschappers, waaronder VU-promovendus Lena Sialino, heeft onlangs het online platform Genderful Research World gelanceerd. Het interactieve platform is bedoeld is om het gender- en sekseperspectief beter in wetenschappelijk onderzoek te betrekken. Het platform biedt ondersteuning aan gezondheidswetenschappers om de juiste bronnen te vinden. Het team kreeg voor de uitvoering van dit innovatieve idee een ZonMw-subsidie.

Uit eerdere studies blijkt dat het negeren van sekse en gender in onderzoek leidt tot onnauwkeurige resultaten, ongelijke zorg en ongelijke gezondheid. Zo zijn bijvoorbeeld de verschillende symptomen van hartfalen bij vrouwen pas in recente jaren ontdekt omdat de basis van onze geneeskunde nog veelal de witte man van middelbare leeftijd is. Het gaat dus om onderzoekskwaliteit én sociale rechtvaardigheid.

Landschapskaart
Het platform is ontworpen voor zowel gezondheidsonderzoekers die nog niet veel ervaring hebben met de integratie van sekse en gender in onderzoek, als voor meer ervaren onderzoekers. Per stap in het onderzoeksproces geeft het platform via een landschapskaart nuttige informatiebronnen die gemakkelijk te vinden zijn. De bronnen zijn gegroepeerd naar biomedisch, medisch en gezondheidsonderzoek.

Veel bronnen, maar moeilijk vindbaar
Lena Sialino licht toe: ‘Het werd ons meteen duidelijk dat er veel goede informatiebronnen zijn, maar dat deze moeilijk te vinden zijn. We wilden het gemakkelijker maken voor gezondheidsonderzoekers om geschikte bronnen te vinden, op een interactieve manier. Uit de resultaten van onze haalbaarheidsstudie over ons platform blijkt dat dit is gelukt. Onderzoekers gaven aan het platform interessant, fijn en nuttig te vinden. Ook blijken onderzoekers naar het platform terug te keren, bijvoorbeeld voor lesgeven, onderzoek doen en het schrijven van aanvragen. Op basis van de resultaten van de haalbaarheidsstudie is de website aangepast en verbeterd. 

Bezoek het platform: http://genderfulresearchworld.com