Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

NWO Vening Meinesz prijs voor VU-aardwetenschapper Anouk Beniest

8 september 2022
VU-aardwetenschapper Anouk Beniest wint de Vening Meinesz prijs voor haar onderzoek en haar activiteiten om meer diversiteit, meer transparantie en gelijkheid in de wetenschappelijke wereld te creëren. De prijs wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) elke twee jaar toegekend aan jonge talenten in de Nederlandse aardwetenschappen.

5 september werd de prijs uitgereikt aan Anouk Beniest tijdens het Nederlands Aardwetenschappelijk Congres. Ze wordt gezien als een rijzende ster op het gebied van mariene geologie en tektoniek.

Onderzoek naar de aardkost
Beniest haar onderzoek richt zich op platentektoniek. Ze gaat regelmatig de oceaan op voor geofysisch en geologisch onderzoek naar de aardkorst. Met name back-arc basins hebben haar aandacht: geologische bekkens op de oceaanbodem, die ontstaan daar waar een tektonische plaat onder een andere tektonische plaat schuift, een gebied met een hoog risico op bijvoorbeeld aardbevingen en onderzeese landverschuivingen. Haar vaardigheden in de drie fundamentele pijlers van de geowetenschappen, namelijk geologie, geodynamica en geofysica, vormen een ideaal startpunt om multidisciplinaire projecten in de geowetenschappen te leiden.

Bijdrage aan academische wereld
Naast het onderzoek dat Beniest verricht, zet zij zich ook al jaren in voor een inclusieve, toegankelijke en gelijkwaardige academische omgeving op universitair niveau, zowel nationaal als internationaal. Zo organiseerde ze een debat tijdens de European Geosciences Union over pestgedrag in de academische wereld.

Beniest: “Ik voel me erg vereerd dat ik deze prijs heb gekregen vanwege mijn werk in divergerende tektonische systemen en de initiatieven waar ik aan bijdraag die pleiten voor een inclusieve en toegankelijke academische omgeving. Ik vind het echt fantastisch dat dit aspect van mijn werk – mijn bijdrage aan diversiteitsinitiatieven – expliciet wordt genoemd, omdat ik denk dat we met een diverse groep mensen zo veel meer kunnen bereiken binnen de wetenschap.”

Innovatieve aanwinst
Kandidaten voor de Vening Meinesz Prijs worden beoordeeld op gedrevenheid voor wetenschappelijk onderzoek, zelfstandigheid, output, impact op de onderzoeksgemeenschap, creativiteit bij de uitvoering van hun onderzoek en tenslotte de verwachtingen over de verdere loopbaan van de kandidaten. De selectiecommissie was onder de indruk van de internationale loopbaan van Beniest. De commissie omschrijft haar als ambitieus, onverschrokken, idealistisch en is volgens NWO een innovatieve aanwinst voor de Nederlandse aardwetenschappen door haar multidisciplinaire werkwijze. Ze is de tweede vrouw die deze prijs, die al sinds 1965 wordt uitgereikt, in ontvangst mag nemen.