Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kosteneffectieve benadering blaast nieuw leven in locatiedata

24 mei 2022
Wie processen van verstedelijking en economische interacties tussen mens en milieu wilt begrijpen en dat visueel in kaart wilt brengen, kan tegenwoordig niet om locatiedata heen. Toch kost het bestuurders en dataverzamelaars veel moeite om van alle versnipperde en beperkte databronnen een juiste ruimtelijke analyse te maken die in dergelijke digitale kaarten en modellen op correcte wijze weergegeven wordt.

Dataonderzoeker Filipe Batista e Silva lijkt hier een oplossing voor gevonden te hebben. Door gegevens uit meerdere traditionele (statistiek) en nieuwe open access informatiebronnen te combineren, het zogeheten datafusieproces, worden onderzoeksvragen over ruimtelijke ordeningen en sociaaleconomische activiteiten niet alleen met een grotere precisie en reikwijdte beantwoord maar levert het voor de interactieve kaarten ook een hogere resolutie op en is het kosteneffectief.  

Een ongekend voorbeeld dat Batista e Silva hiermee in zijn onderzoek heeft ontwikkeld, is het in kaart brengen van de waarschijnlijke Europese bevolkingsdichtheid in verschillende seizoenen van het jaar en op verschillende tijdstippen van de dag met een hoge ruimtelijke resolutie voor de gehele Europese Unie. Dit kon alleen mogelijk worden gemaakt door de combinatie van officiële statistische gegevens over het aantal inwoners, arbeiders, studenten en toeristen met de locatie van diensten en infrastructuur (b.v. woon-, industrie- en handelsgebieden, scholen, hotels, enz.) uit vele locatiedatabronnen.

De resultaten van deze nieuwe vormen van locatiedata gaan verder dan de productie van mooiere digitale kaarten over landgebruik, bevolkingsspreiding of economische infrastructuren. Batista e Silva’s onderzoek stelt nieuwe informatie uit gestructureerde datafusiebenaderingen samen, waardoor nieuw inzicht in de ruimtelijke dimensie van sociaal-economische verschijnselen mogelijk wordt gemaakt en besluitvormingsprocessen beter ondersteund worden.

Lees hier zijn onderzoek.