Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Jaap Doek scriptieprijs voor Charlotte Parree

15 december 2022
Charlotte Parree ontving op dinsdag 6 december de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs voor haar masterscriptie ‘Lijden kent geen leeftijd; actieve levensbeëindiging wel’. Emeritus professor Jaap Doek overhandigde de prijs tijdens de uitreiking bij de Universiteit Leiden en prees Charlotte in het bijzonder voor het vernieuwende aspect van haar scriptie.

Onderzoek

Alumna Rechtsgeleerdheid Charlotte deed voor haar scriptie onderzoek naar het juridische aspect van actieve levensbeëindiging voor kinderen, die bijvoorbeeld door een ongeneeslijke ziekte ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Charlotte werd geinspireerd door het werk van haar moeder. Als zorgmedewerker heeft zij vaker te maken gehad met actieve levensbeëindiging bij ondraaglijk lijden. Charlotte hoorde en las in de media steeds meer over ouders met kinderen die te maken hadden met uitzichtloos lijden, maar zag deze thematiek niet terugkomen in de collegezaal. Ze besloot zelf onderzoek te doen en ontdekte dat er in Nederland juridisch gezien nog altijd weinig mogelijk is voor levensbeëindiging bij 1- tot 12-jarige kinderen die uitzichtloos lijden. 

Vernieuwd aspect

De scriptie van Charlotte werd vooral geprezen om het vernieuwende aspect van haar scriptie. Volgens Jaap Doek vond ze een lacune in de huidige wet- en regelgeving op het gebied van actieve levensbeëindiging en heeft ze krachtige aanbevelingen gedaan om die lacune op te vullen. Charlotte’s scriptie werd uit een top zes van genomineerden gekozen en werd beoordeeld op het belang en de reikwijdte van het onderwerp, de kwaliteit van de inhoudelijke argumentatie en de betrekking op kinderrechten en de aandacht voor methodologie.

Bezoek aan kinderrechtencomité

Charlotte, inmiddels docent bij de afdeling Privaatrecht, reageerde verrast op de prijs, die bestaat uit een vrij te besteden bedrag van € 500,- en een georganiseerde reis naar Genéve met een bezoek aan het VN-Kinderrechtencomité. ‘’Bijzonder dat ik een bezoek mag brengen aan het comité dat ik in mijn scriptie zo veelvuldig heb aangehaald. Ik ben benieuwd naar hoe zo'n zitting eraan toe gaat en vind het leuk dat het kinderrechten in rechtssystemen wereldwijd betreft en niet alleen binnen onze eigen landsgrenzen.’’

 

De Kinderrechtenscriptieprijs is bedoeld voor de beste masterscriptie van Nederland op het gebied van kinderrechten. De prijs is een initiatief van Defence for Children en de afdeling Jeugdrecht aan de Universiteit van Leiden.