Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Freek van Ede krijgt Vidi van 800 duizend euro

5 juli 2022
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 101 ervaren onderzoekers, waarvan 6 van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC, locatie VUmc, een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend.

Interne focus
Freek van Ede (Cognitieve Psychologie, Principal Investigator van de Proactive Brain Lab aan de VU) krijgt de Vidi voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Influencing the contents of mind from the outside: understanding and utilising stimulus-driven attention inside working memory’. Samenvattend betreft zijn project de ‘externe controle over de interne focus’. Het project start vanuit het perspectief dat het menselijk brein als interface dient tussen de innerlijke (mentale) en de externe (fysieke) wereld. van Ede en zijn team zullen blootleggen hoe externe visuele sensaties op automatische wijze de aandacht trekken richting corresponderende interne representaties in het visuele werkgeheugen, en hoe dergelijke extern-gedreven selectieve geheugen activatie kan worden ingezet om de formatie van langdurige geheugensporen experimenteel te manipuleren.

Van Ede: “De Vidi betekent een enorme impuls voor mijn onderzoek naar interne aandacht. Het maakt het mogelijk voor mij en mijn onderzoeksgroep om een nieuwe richting te openen binnen ons fundamentele onderzoek naar de menselijke cognitie, alsmede om de translatie op te zoeken naar mogelijke toepassingen hiervan."

NWO-Talentprogramma 
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.