Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Chief Dadá brengt Inheemse kennis mee naar rechtenfaculteit

13 oktober 2022
Op vrijdag 7 oktober vond een bijzondere bijeenkomst plaats op de rechtenfaculteit. Chief Dadá Borarí, professor Gilberto Rodrigues van de Braziliaanse Federal University of Western Pará (UFOPA) en enkele inheemse bewoners van de Braziliaanse Amazone kwamen naar de Vrije Universiteit Amsterdam om te praten over de ontbossing in de Amazone en inheemse educatie. Prof. Wouter Veraart, dr. Luigi Corrias en Tara Rezvani (student-assistent) van de afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis verwelkomden de gasten op de rechtenfaculteit.

De partijen kwamen bijeen om de mogelijkheden tot een gelijkwaardige samenwerking te bespreken. Twee thema’s stonden hierbij centraal: de ontbossing in de Amazone en inheemse educatie. Het recht blijkt een dubieuze rol te spelen als het gaat om de problematiek rondom de ontbossing in het gebied. Op papier toegekende rechten worden namelijk niet of nauwelijks gehandhaafd. Over het inheemse onderwijs vertelde Chief Dadá dat het regenwoud voor hun als een school is. Samenwerking rondom inheemse educatie kan enerzijds het onderwijs aldaar versterken, maar net zo goed het onderwijs aan de VU. Zo zou het rechtenonderwijs versterkt kunnen worden door veel meer aandacht te besteden aan ecologische perspectieven op de rechtsstaat en de rol van het recht in de samenleving.   

De partijen besloten een samenwerking op te zetten tussen de afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis van de VU en UFOPA en deze gaandeweg uit te bouwen. Vanuit de Vrije Universiteit is er belangstelling getoond voor een samenwerking door vier verschillende faculteiten.  

Chief Dadá was in Europa om aandacht te vragen voor de penibele situatie van het Amazonegebied. Hij is één van de hoofdpersonen in de film  'The Letter: A message for our earth,' die onlangs in première ging in Vaticaanstad. De film roept op tot een verandering van levensstijl om klimaatverandering en de vernietiging van de natuur het hoofd te bieden.