Tip 1: Google in je Canvascursus
Stellen je studenten je vaak dezelfde vragen terwijl de antwoorden gewoon te vinden zijn binnen je Canvascursus? Studenten kunnen de informatie waarschijnlijk niet meteen vinden. Nu is Canvas Smart Search toegevoegd als menuoptie aan elke Canvascursus. Dit is een soort Google maar dan alleen binnen de Canvascursus. Studenten vullen hun zoekterm of vraag in en Canvas Smart Search doorzoekt je Canvascursus naar relevante resultaten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld informatie zoeken over een opdracht, een deadline, voor welk percentage een tentamen meetelt of welke huiswerkopdrachten er zijn. Canvas Smart Search werkt met AI waardoor de zoekvraag beter wordt begrepen. De zoekfunctie doorzoekt informatie op ‘Pages’, ‘Announcements’, ‘Discussions’ en ‘Assignments’. Maar het doorzoekt geen ‘Files’, geen externe tools zoals FeedbackFruits en Panopto, en ook geen webpagina's waarnaar gelinkt wordt binnen de Canvascursus. Wijs je studenten op deze functie, zodat ze snel het antwoord op hun vragen vinden.
Tip: let wel op dat Canvas Smart Search alle gepubliceerde content doorzoekt. Publiceer dus alleen informatie op Canvas die studenten nodig hebben.
Tip 2: verander alle soortgelijke informatie in één keer
Heb jij een Canvascursus van een voorgaand jaar gekopieerd? Of neem jij de Canvascursus van iemand anders over? Er staat dan vast informatie op de Canvascursus die alleen gold voor het vak van vorig jaar. Zo wil je misschien de datum of de naam van de docent aanpassen. Met de Find and Replace-tool kan je al deze informatie in één keer aanpassen. Vul bijvoorbeeld in dat overal waar 2023 staat veranderd moet worden naar 2024. Dit scheelt jou een hoop zoek- en veranderwerk. De Find and Replace-functie is in Edit-modus te vinden onder het tabje ‘Tools’ of door Ctrl+F te gebruiken.
Tip 3: stuur eenvoudig berichten naar een specifieke groep studenten
Wil jij alle studenten die een opdracht niet hebben ingeleverd een bericht sturen? Of die een herkansing moeten maken? Of studenten die in een bepaalde werkgroep zitten? Je hoeft niet zelf uit te zoeken wie deze studenten zijn en ze afzonderlijk te e-mailen. In Canvas kan je deze groepen in één keer selecteren en een bericht sturen met de Message students who-functie. Ga naar ‘Grades’ en klik op de drie verticale stipjes naast de betreffende opdracht. Hier kan je alle studenten die nog niets ingeleverd hebben meteen een bericht sturen. Of bijvoorbeeld studenten die lager of hoger dan een bepaald cijfer hebben gehaald, die nog geen beoordeling gekregen hebben, die hun opdracht nog niet hebben ingeleverd, of die moeten herkansen. Studenten krijgen dit bericht in hun Canvas Inbox en zolang studenten dit niet zelf uitschakelen, ook per e-mail.
Het is daarnaast ook mogelijk om studenten in een bepaalde sectie of groep een bericht te sturen. Dit kan via de Canvas Inbox die te vinden is in het blauwe menu helemaal links. Kies het adresboek bovenaan je scherm; hier kan je specifieke groepen mensen een bericht sturen. Zij krijgen dit bericht in hun Canvas Inbox en zolang ze dit niet zelf uitschakelen ook iper e-mail.
Tip 4: geef sneller feedback op opdrachten
Kost het jou ook veel tijd om feedback te geven op de opdrachten van studenten? Versnel dit proces door de feedback die je geeft op te slaan in de Comment Library. Bij het nakijken van de volgende student kan je deze feedback selecteren en dus nogmaals gebruiken. Zo hoef je veel gegeven feedback niet elke keer opnieuw te schrijven. Ga naar de SpeedGrader en kies het blauwe tekstballonnetje rechtsboven waar je je opmerkingen aan de student typt. Hier kan je gegeven feedback opslaan en opnieuw kiezen.
Maar het kan nog sneller. Praat jij ook sneller dan je typt? De SpeedGrader heeft ook een Speech to Text-functie. Klik op de luidsprekerknop onder het tekstvak en geef je feedback door te praten. Canvas schrijft wat je zegt op. Je stem wordt dus niet gedeeld met de student, maar alleen de inhoud. Ook dit kan je opslaan in de Comment Library.
Wil je nog duidelijker feedback geven? Je kan ook een schermopname maken. Je wijst met je muis aan over welk deel van de opdracht je feedback geeft en praat hierover. Deze opname wordt wel in zijn geheel met de student gedeeld. Om dit te doen, kies dan de camera knop onder het tekstvak in SpeedGrader.
Tip 5: deel video's in Canvas via Panopto Video
Wil jij video's delen met je studenten via Canvas? Voorheen gebruikte je hiervoor Kaltura, ook bekend als My Media in Canvas, maar Kaltura wordt niet langer ondersteund op de VU. Daarnaast is het zeer beperkt mogelijk om video's te uploaden in Canvas zelf. Gebruik daarom Panopto Video als je video's deelt in je Canvascursussen. Panopto is het nieuwe videoplatform van de VU en is geïntegreerd in Canvas. Panopto Video is als menuoptie te bereiken binnen je Canvascursus. Ook is het mogelijk om een Panopto-video toe te voegen op een pagina via de groene Panopto play-knop in Edit-modus. Met Panopto kan je video's opnemen, editen, bestaande video's opslaan en veilig delen binnen de VU met collega's of studenten.