Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Comeniusproject Professional Compagnion

Laatst gewijzigd op 31 oktober 2024
De VU profileert zich sterk op het gebied van diversiteit van haar studentenpopulatie en wordt daarom geprezen. Waar de VU minder om wordt geprezen is de aansluiting op de arbeidsmarkt. Uit de laatste Nationale Studenten Enquête (NSE) wordt die aansluiting als matig ervaren. Het project Professional Compagnion brengt daar verandering in.

Wat is het Professional Compagnion programma?

Het begeleidingsprogramma Professional Compagnion zal ervoor zorgen dat studenten een compagnion uit het werkveld krijgen. Het programma levert een bijdrage aan een betere aansluiting op de arbeidsmarkt, specifiek gericht op de cultuur diverse studenten van de VU.

De compagnions/mentoren zullen deze studenten helpen om zich een betere voorstelling te maken van het werkende leven maar ook adviseren over relevante inhoudelijke vakken, het ontwikkelen van de nodige soft- en social skills. Zij geven de studenten een secure base (veilige basis en inspiratie) en toegang tot hun netwerk doordat de studenten meelopen binnen de organisatie van de compagnion.

We denken vooral aan de professionals werkzaam bij bedrijven gevestigd op de nabijgelegen Zuidas om de rol als compagnion op zich te nemen. Andersom kunnen de professionals ook veel leren door in contact te komen met deze specifieke groep, via reverse mentoring. Zo hebben veel bedrijven de ambitie om een diverser personeelbestand op te bouwen.

In het komend academisch jaar zal het programma zich richten op de masterstudenten van de volgende opleidingen: Beleid Communicatie en Organisatie; de Engelstalige opleidingen: Culture Organization and Management en Professional Anthropology.

Veel master studenten van deze opleidingen hebben interesse in een baan in de consultancy. Dit programma zal zorgen voor een win-win situatie.

Het programma

Het programma is ontworpen voor de duur van één jaar. Via de app zal matching plaatsvinden op basis van de voorkeuren van studenten en compagnions, zoals studieachtergrond en werkveld en functie, culturele achtergrond en gender.

Het VU Centre for Teaching & Learning (CTL) zal de compagnions begeleiden om de kwaliteit van de begeleiding te verzekeren. De professional compagnions krijgen een start-workshop van een dagdeel waarin wordt ingegaan op hun rol als compagnion. Principes als deep learning, reverse mentoring, het zijn van een secure base, reflectie op de eigen professionele identiteit, begeleidingsvaardigheden komen aan bod.

Het mentoring programma zal daadwerkelijk begin november 2024 van start gaan.

We kiezen voor een lichte vorm van begeleiding: op jaarbasis zullen drie compagnion gesprekken en één meeloopdag bij de organisatie plaatsvinden, verspreid over zes maanden. Desalniettemin zal het effect groot zal zijn, omdat studenten zo in contact komen met een potentiële secure base uit het werkveld en die relatie kan voortduren na de begeleiding. De inhoud van de gesprekken wordt bepaald op basis van de leerbehoeften van student en compagnion. Voor deze gesprekken worden materialen gemaakt die beiden kunnen gebruiken (zoals documenten/cases powerpoint slides, video’s/animaties) met betrekking tot:

  • Studenten betrekken bij interessante en concrete praktijkcases
  • Advies over softskills die belangrijk zijn in het werkende leven, zoals: collegialiteit en teamwerk, organisatie sensitiviteit, zichtbaarheid en presentatie, reflectie (World Economic Forum, 2021)
  • Reverse mentoring

Aan het einde van het jaar wordt een inspiratiebijeenkomst georganiseerd voor de professional compagnions, waarin ze inzichten kunnen opdoen over hoe mensen leren en ontwikkelen. Een van de deelnemende studenten zal ook een presentatie geven over de opgedane ervaringen. Daarnaast is ook gelegenheid om andere compagnions te ontmoeten en kennis uit te wisselen.

In het tweede jaar zullen naast de beschreven opleidingen ook de master studenten van de rechten faculteit betrokken worden.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met Yvette Taminiau, y.taminiau@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam