Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Alles over peerfeedback op een rijtje

Laatst gewijzigd op 8 mei 2025
Voor een optimaal leerproces is het belangrijk dat studenten feedback ontvangen. Feedback van medestudenten is een waardevolle en veelgebruikte vorm, maar hoe zet je dit het beste in? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten en materialen die je direct zelf kan gebruiken.

Peerfeedback is een belangrijke academische vaardigheid. Hierbij geven studenten elkaar feedback op schriftelijke opdrachten, vaardigheden of gedrag. Studenten leren meer van feedback van medestudenten dan van de docent. Dit komt omdat studenten kritischer naar de feedback van hun medestudenten kijken: “Kan ik deze feedback wel vertrouwen? Zal ik iets met deze feedback doen of zal ik het naast me neerleggen?”. Maar om effectief te zijn, moeten studenten wel leren om goede peerfeedbackvaardigheden te ontwikkelen.

Wat is goede peerfeedback?
Peerfeedback op academisch werk bevat vier elementen: een oordeel, toelichting, suggestie ter verbetering en indien mogelijk een referentie. Dit kan in de vorm van een helpende vraag, een compliment of een kritische opmerking. De meest waardevolle feedback gaat over het grotere geheel. Veel studenten die voor eerst feedback geven, doen dat op details zoals schrijffouten. Maar feedback over het grotere geheel, zoals de onderzoeksvraag, de opbouw, samenhang of relevantie zet aan tot nadenken en verbetert het werk op een hoger niveau.

Ook is het van belang hoe de peerfeedback wordt gecommuniceerd. Gemene opmerkingen, enkel complimenten of onduidelijkheid zorgen voor emoties of verwarring die het leerproces in de weg staan.

De VU Onderwijswerkplaats heeft een kennisclip ontwikkeld om te delen met je studenten, beschikbaar in het Nederlands en Engels, waarin ze leren wat goede peerfeedback is en hoe je dit geeft. 

Peerfeedback leren gebruiken 
Peerfeedback geven is slechts de helft van de peerfeedbackvaardigheden die studenten nodig hebben. Leren om ontvangen feedback toe te passen weegt net zo zwaar. Hierbij is het belangrijk dat de student alle ontvangen feedback bekijkt, probeert te begrijpen en er vragen bij stelt. Het effectiefst is als de student in dialoog gaat met de peer die de feedback gegeven heeft, waarbij er in een academische discussie veel vragen worden gesteld om de ontvangen feedback op een hoger niveau te begrijpen. 

Vervolgens maken studenten een actieplan: welke feedback willen ze gebruiken en hoe pakken ze dit aan? Hierbij werken ze het beste van groot naar klein: pas eerst de hoofdzaken aan, kijk daarna pas naar details.  

Ook voor het ontvangen van peerfeedback heeft de VU Onderwijswerkplaats een kennisclip ontwikkeld die jij kan delen met je studenten, en ook deze is beschikbaar in het Nederlands en Engels.  

Peerfeedbackvaardigheden toetsen 
Het komt steeds vaker voor dat peerfeedbackvaardigheden leerdoelen van een vak of leerlijn worden. Al wordt vaak aangeraden om peerfeedback als formatieve toetsvorm in te zetten, soms is het toch nodig het summatief te beoordelen. 

Hoe kan je dat het beste doen? Daarvoor biedt de VU Onderwijswerkplaats een rubric, gebaseerd op de eerder genoemde kennisclips. Deze rubric kan je direct toepassen in je eigen onderwijs of gebruiken als inspiratie om je eigen rubric te ontwikkelen. 

Praktische tips

Leer studenten beter peerfeedback geven

Wil je dat je studenten beter peerfeedback geven? Deel deze animatie dan met je studenten. De animatie is kort en krachtig en direct gericht op studenten.

In deze serie hebben we ook een video over het ontvangen van peerfeedback.

Bekijk alle peerfeedbackvideo's

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam