Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Maxim Februari

Maxim Februari was van 1 juni 2020 tot 31 mei 2021 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn aanstelling viel samen met het Kuyperjaar, de VU vierde haar 140e verjaardag. 

Over zijn aanstelling: “Ik heb besloten dat ik graag Vrije Schrijver word. Ik denk dat het goed is heel praktisch te praten over tekst en over schrijven; als er één manier is om onszelf aan de haren uit het moeras te trekken, dan is het door iets te doen. En schrijven, althans bewust schrijven, is iets doen.”

Februari was de veertiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Arnon Grunberg en eerdere Vrije Schrijvers zoals Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. 
“Toen ik hoorde dat Maxim Februari onze nieuwe Vrije Schrijver gaat worden moest ik meteen aan de eerste zin van zijn laatste roman denken: “De klont was de vijand”. Het zal een opgave worden om samen uit de crisis te komen zonder dat het vijanddenken om zich heen slaat. Heel fijn dat we een creatieve geest in huis hebben die ons hierbij zal helpen met goede scherpe taal”, aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam. 

Maxim Februari studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1989 kwam onder het pseudoniem M. Februari zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 1991 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant op onderzoek naar economie en ethiek, Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek: Amartya Sen en de Onmogelijkheid van de Paretiaanse liberaal. Dit proefschrift werd genomineerd voor De Gouden Uil Literatuurprijs. Ook De Literaire Kring, uit 2007, over een elitair leesclubje dat door het lezen van een populaire roman geconfronteerd wordt met zijn eigen morele gedrag, kwam op de shortlist van De Gouden Uil. Het boek werd ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonk-prijs voor het gehele oeuvre en in 2011 sprak hij de jaarlijkse Mosse-lezing uit. In december 2019 won Februari de P.C. Hooftprijs 2020.

Sinds 2010 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Eerder was hij als columnist verbonden aan De Volkskrant.

Traditie Vrije Schrijver

Als Vrije Schrijver was Februari de opvolger van Arnon Grunberg (2019), Annelies Verbeke (2018), Bas Heijne(2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Zijn aanstelling duurt een jaar.  

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Februari gaf tijdens zijn periode aan de VU ook colleges aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam