Hij sloot op 24 april af met de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap' in de Westerkerk te Amsterdam.
Hij trad op bij diverse activiteiten en grote evenementen zoals:
- Abraham Kuyperlezing - 24 april 2018 - Westerkerk Amsterdam
- Symposium Recht van Spreken - 29 november 2017 - Lees hier het verslag
- Museumnacht met Bas Heijne - 4 november 2017- fotoverslag op Facebook
- Dies Natalis - 20 oktober 2017. Lees hier het verslag
- On The Roof Filmfestival - 5 t/m 8 september 2017. Lees hier het verslag
- Opening Academisch Jaar - 4 september 2017. Lees hier het verslag
- Vrijheidsmaaltijd - 5 mei 2017. Lees hier het verslag.
Gelauwerd schrijver
Bas Heijne (1960) groeide op in Zwanenburg en studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Begin jaren tachtig debuteerde hij als romanschrijver. Tegenwoordig is Heijne vooral befaamd als essayist en geniet hij grote bekendheid als columnist van NRC Handelsblad. Zijn maatschappijkritische beschouwingen zijn zeer actueel en krachtig, waarbij vooral de toenemende individualisering versus de maatschappelijke onvrede trefzeker wordt geanalyseerd. Hij publiceerde een twintigtal boeken, waaronder de essays Onredelijkheid (2007) Moeten wij van elkaar houden. Het populisme ontleed (2011) en Onbehagen ( 2016). Zijn laatste werk is het essay Staat van Nederland, waarin hij pleit voor een fundamenteel maatschappelijk debat: ‘De vraag is niet: wie zijn wij? De vraag is: wie willen wij zijn?’ Heijne maakt duidelijk hoe de tweedeling, die in Nederland onoverbrugbaar lijkt te worden, is ontstaan en hoe deze opgelost zou kunnen worden.
P.C. Hooft-prijs
Op 18 mei 2017 ontving Bas Heijne de prestigieuze P.C. Hooft-prijs. In het juryrapport wordt de kern van zijn kracht als beschouwend schrijver goed verwoord. Een fragment:
Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft.Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier.Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […] Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.
De aanstelling van de Vrije Schrijver wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van VUvereniging en de Faculteit der Geesteswetenschappen.