Huisarts of huisartsenpost
Als je je zorgen maakt over je (mentale) gezondheid, is het belangrijk dat jouw huisarts op de hoogte is. De huisarts kan je adviseren, helpen of waar nodig doorverwijzen naar een specialist of de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Woon je net op kamers? Zorg dan dat je je inschrijft bij een huisarts bij jou in de buurt! Voor spoedvragen in de avond/nacht en in het weekend neem je contact op met de huisartsenpost in jouw woonplaats. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.
Frisse gedachtes
Voel je je soms eenzaam, valt het studeren tegen, vind je het moeilijk om te aarden op de universiteit of hogeschool, of heb je gewoon behoefte aan iemand die naar je luistert? Je studententijd is niet altijd even leuk. Frisse Gedachtes is een gratis platform waar je anoniem met psychologiestudenten of ervaringsdeskundigen in contact kunt komen. Jij kiest de student waar je anoniem en gratis mee wil chatten.
UpTalk
UpTalk is een initiatief van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond in samenwerking met Mindmasters, Jouw GGD en @Ease. Je kunt hier terecht om gratis en laagdrempelig je mentale worstelingen aan een professionele coach voor te leggen. De coaches bieden een luisterend oor en geven tips en advies. En als het nodig is, helpen ze je verder om nieuwe of ergere problemen te voorkomen.
De luisterlijn
De Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Ze zijn via telefoon, chat en e-mail bereikbaar.
Rode Kruis Hulplijn
De hulplijn van het Rode Kruis biedt een luisterend oor, advies of extra hulp (ma t/m do: 8.30 – 21.00 uur, vr: 8.30 – 17.00 uur, za: 8.30 – 14.00 uur). Je kunt in diverse talen het gesprek aangaan (Marokkaans-Arabisch, Tamazight, Turks, Portugees en Chinees).
MIND Korrelatie
MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Je kunt bellen, chatten of appen met een hulpverlener. Je kunt ook een mail sturen.
113 Zelfmoordpreventie
113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Ze bieden verschillende mogelijkheden voor hulp aan zoals chat, telefoon, online therapie, zelfhulpcursus en zelftesten – voor als je zelf aan zelfmoord denkt maar ook voor als je je zorgen maakt over iemand anders. 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar.
Als je zorgen maakt om een ander, kijk op Ik-maak-me-zorgen-om-iemand-anders. Deze gratis online training suïcidepreventie leert je wat je kunt doen als iemand in je omgeving kampt met suïcidale gedachten.
@ease
Studenten die niet lekker in hun vel zitten kunnen terecht bij een @ease locatie in Amsterdam. In deze inloophuiskamer bieden medestudenten een luisterend oor. Is er meer begeleiding nodig, dan kan er vanuit @ease gemakkelijk meegedacht worden over professionele hulp.
STRONG & DEPENDENT
In een STRONG & DEPENDENT (online) groep trek je drie weken op met leeftijdgenoten en doe je inzichten en vaardigheden op die je mentale weerstand verhogen, de banden met je vrienden verdiepen en je helpen om in het dagelijks leven meer positiviteit, rust en vertrouwen te ervaren. Het STRONG & DEPENDENT programma is gebaseerd op de theorie van de positieve psychologie. Kijk op www.strongdependent.com voor meer info.
Kenniscentrum Eer & Veiligheid
Het Kenniscentrum Eer & Veiligheid biedt hulp en advies aan personen die te maken hebben met (de dreiging van) eergerelateerd geweld. De medewerkers van het Kenniscentrum zijn gespecialiseerd in het herkennen van signalen van eergerelateerd geweld. Zij kennen de problemen en de gevoeligheden waarmee slachtoffers te maken kunnen hebben. Ze denken met hen mee over oplossingen en houden daarbij rekening met de band die slachtoffers voelen met hun familie.
De medewerkers van het Kenniscentrum Eer & Veiligheid houden een inloopspreekuur op de VU (locatie HG-0E.74A) op de volgende woensdagen van 14.00 tot 16.00 uur (niet in augustus):
- september 2024: woensdag 4 & 18 september
- oktober 2024: woensdag 2, 16 & 30 oktober
- november 2024: woensdag 13 & 27 november
- december 2024: woensdag 11 december
Het is niet nodig om een afspraak te maken. Het kan zijn dat je even moet wachten, omdat iemand anders in de kamer zit. Zodra je een situatie bespreekt, is dit altijd vertrouwelijk en geldt er geheimhouding.
Mentaal Vitaal
Mentaal Vitaal is een website en infolijn met betrouwbare en wetenschappelijke informatie over mentale gezondheid. Ook vind je tips, oefeningen, testen en een infolijn. Je kunt (anoniem) chatten, mailen of bellen. Het is voor iedereen die een vraag heeft over mentale gezondheid, of zich zorgen maakt om iemand anders.
Mentaal Vitaal is onderdeel van het Trimbos-instituut.