Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

(Mentale) gezondheid

Laatst gewijzigd op 2 september 2024
Het kan nodig zijn om (professionele) hulp te zoeken. Hulp als het fysiek niet goed met je gaat, of juist ondersteuning op mentaal gebied.

De studententijd is een uitdagende periode waarin je jezelf goed leert kennen. Het is dus mogelijk dat je tegen zaken aanloopt waar je ondersteuning of begeleiding bij kunt gebruiken. Studenten vinden het in eerste instantie vaak fijn om zelf aan de slag te gaan met zelfhulpmiddelen. Daarnaast kun je op de VU op verschillende plekken terecht voor zowel fysieke als mentale ondersteuning.

Met onderstaande adviezen van de studentenpsychologen van de VU kun je zelf proberen overzicht en grip terug te krijgen op je leven. Je kunt leren om te gaan met klachten als angst, onzekerheid, stress of somberheid.

Wees hierbij aardig voor jezelf. Accepteer dat je dit niet zo een-twee-drie weer op de rit hebt. Geef jezelf tijd om uit te proberen wat helpt.

Maak je je zorgen over iemand anders?

Als je je zorgen maakt over de mentale gezondheid van iemand in je omgeving, is het belangrijk dat je hier hulp voor inschakelt. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Zorg dan als eerste voor je eigen veiligheid en die van de ander. Schakel direct hulp in; bel 112 of waarschuw de huisarts(enpost).

Weet je niet goed wat je moet doen? Bekijk dan de signaleringskaart suïcidepreventie en verward gedrag  en doorloop de stappen om te beoordelen wat je zelf kunt doen. Of ga naar de website van het Meldpunt Sociale Veiligheid om te lezen waar en bij wie je terecht kunt voor hulp of advies.

(Mentale) gezondheid

  • Zelfhulp

    Websites en apps zijn een goede eerste stap als het niet goed met je gaat. Let erop dat je niet alles tegelijk hoeft te verbeteren: één verbeterdoel stellen en daarmee aan de slag gaan (mogelijk met behulp van een app) is een mooi begin.

    Fysiek welzijn

    • Slaapproblemen: Slaap is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar wat als het slapen niet wil lukken? Met deze zelfhelpmodule ga je hier zelfstandig en anoniem mee aan de slag!

    Mentale welzijn

    Websites

    • Arkin Preventie: Preventie staat voor je klaar als je vragen hebt over je psychische gezondheid en/of op zoek bent naar informatie of steun in de vorm van een persoonlijk adviesgesprek, (zelf)hulp of cursussen. Ons aanbod richt zich specifiek op het versterken van jouw eigen psychische gezondheid, zodat je kunt voorkomen dat je klachten verergeren.
    • Therapieland: online modules waar in je eigen tempo en tijd werkt aan onderwerpen waar jij behoefte aan hebt, en waarmee je leert omgaan met lastige gedachten en gevoelens waar je mee kunt worstelen. Je kunt als student gratis gebruikmaken van Therapieland, als je een gesprek hebt gehad met een studentenpsycholoog van de VU. Deze studentpsycholoog maakt een account voor je om in te loggen in Therapieland.
    • MENTAALvitaal: zelfstandig werken aan slaap-, pieker- of stressklachten.
    • Grip op je dip: online ondersteuning voor als je al een tijdje niet zo lekker in je vel zit of soms net even iets teveel hebt meegemaakt, speciaal voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar.
    • Stop het getob: oefeningen om langzaam maar zeker minder te gaan piekeren.
    • GGZ: online modules bij mildere klachten (slecht slapen en piekeren).
    • Beter concentreren: e-tool als je last hebt van concentratieproblemen.
    • Featback: is voor iedereen die, op welke manier dan ook, problemen heeft met eten, het eigen lichaam en gewicht. Je volgt bij Featback geen online lesprogramma, maar krijgt elke week een email met 4 vragen over je eetgedrag (gedurende X weken). Als je die beantwoordt krijg je meteen geautomatiseerde feedback en tips op basis van je antwoorden. Als je niet in behandeling bent voor eetproblemen of op de wachtlijst staat hiervoor, kan Featback je ook 8 weken ondersteuning (wekelijks via chat of e-mail) van een ervaringsdeskundige bieden.

    Apps
    Monitoren van stemming: 

    Ontspanning:  

    Sombere stemming: 

    Structuur en concentratie bevorderen:

    • Daybook app: deze app helpt je bij het registreren van je dagelijkse activiteiten. Dit geeft jou inzicht in de invloed van je activiteiten op jouw stemming. Vervolgens geeft dat je meer inzicht in wat je zou kunnen helpen op moeilijke momenten. Vaak word je bij de psycholoog gevraagd om dagelijkse registraties bij te houden. Ook daar kan deze app handig bij zijn.
  • Wat doe je bij stress, angstgevoelens of eenzaamheid

    Stress, angstgedachten en eenzaamheid
    Kun je je niet concentreren vanwege terugkerende of aanhoudende angstgedachten? Soms voelt het niet zo, maar ook hier kun je wat mee. Lees vooral verder.

    Evalueer hoe het met je gaat
    Ben je bezorgd over jezelf? Evalueer rustig en objectief hoe het met je gaat. Hoe voel ik me vandaag? Hoe is dit ten opzichte van gisteren of vanmorgen? Om dit overzichtelijk bij te houden kun je bijvoorbeeld de Daybook app gebruiken. 

    Besteed aandacht aan de moeilijke gedachten en gevoelens
    Mensen zijn vaak geneigd om afstand te nemen van moeilijke gedachten en gevoelens. Dit doen ze onder andere door afleiding te zoeken. In de praktijk blijkt verzetten en wegrennen van je emoties juist meer energie te kosten. Stop die worsteling door een moment te nemen om je moeilijke gedachten en gevoelens te onderzoeken.
    Plan een moment om aandacht te besteden aan je gedachten en gevoelens. Dat kun je doen tijdens een zogeheten piekerkwartier, maar ook door gedachten uit te dagen. Zie voor het piekerkwartier de online module Stop het getob.

    Gedachten uitdagen gaat als volgt: Neem jouw moeilijkste gedachte onder de loep. Onderzoek die gedachte door er kritische vragen over te stellen. Misschien zit hier een helpende vraag bij voor jou:

    • Klopt het wel wat ik denk?
    • Wat zijn de bewijzen voor en tegen de gedachte?
    • Zijn er alternatieve manieren om naar de situatie te kijken?
    • Helpt het mij om zo te denken, wat levert het mij op?
    • Als mijn zus/vriendin/broer/vader/moeder dit tegen mij zou zeggen, hoe zou ik er dan op reageren?
    • Waar heb ik op dit moment invloed op? En op wat niet?
    • Helpt het mij om me zo druk te maken om iets waar ik geen invloed op heb? 

    En, welke vraag spreekt jou het meeste aan?

    Wat hielp je in het verleden?
    Zijn er eerder momenten geweest in je leven dat je deze gevoelens ervoer? Hoe ben je er toen mee omgegaan? Wat hielp? En wat juist niet?

    Doe een ademhalings- of ontspanningsoefening
    Deze oefeningen helpen je om je gedachten en gevoelens tot rust te brengen. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende apps (zoals Headspace of de VGZ Mindfulness app) of filmpjes op YouTube.

    Belangrijk: vertel anderen hoe het met je gaat. Ook als het niet goed gaat: zoek steun en deel jouw gevoelens en zorgen. Probeer je emoties te accepteren en laat ze er zijn. Gun jezelf tijd om jouw gevoelens en behoeften te begrijpen. Veel mensen denken dat ze anderen belasten als ze hun moeilijke gedachten en gevoelens delen. Weet dat die onzekerheid normaal is en door veel mensen gedeeld wordt. Kijk maar eens wat er gebeurd als je voorzichtig vertelt waar je mee zit. Wie weet hoe het uitpakt.

  • Begeleiding en ondersteuning binnen de VU

    Studentenpsycholoog

    Tijdens je studie kun je last krijgen van studiegerelateerde problemen, zoals faalangst, uitstelgedrag, concentratieproblemen, gebrek aan discipline, gebrek aan motivatie, tentamenvrees, presentatieangst, studiestress, negatieve ideeën over jezelf, studeer- of afstudeerproblemen. De studentenpsychologen bieden kortdurende begeleiding aan in de vorm van individuele begeleiding, workshops, trainingen en groepen. Je kunt zonder verwijzing een afspraak maken. De studentenpsychologen zijn medewerkers van de VU en werken onafhankelijk en vertrouwelijk. Zij hebben een geheimhoudingsplicht, zonder jouw toestemming verstrekken zij dus nooit informatie aan derden.

    Wil je snel en kort advies? De studentenpsychologen organiseren wekelijks een inloopspreekuur (max. 10 minuten). Meer informatie kun je vinden op deze pagina. Log je eerst wel even in om toegang te verkrijgen tot de gehele pagina.

    MoodLift

    De Vrije Universiteit Amsterdam maakt deel uit van het MoodLift project, een initiatief gericht op het verbeteren van het psychisch welzijn van studenten. Een anonieme online vragenlijst geeft je inzicht in je eigen mentale gezondheid en geeft gepersonaliseerde feedback over je stemming, stress, en angst, gebaseerd op je antwoorden. Je kiest zelf wat je met de feedback doet. Als je graag zelf aan de slag wilt met de uitkomst van de vragenlijst, neem dan eens een kijkje bij de gratis online programma’s van MoodLift. Als je wilt kun je via hen ook geholpen worden door en persoonlijke online coach.

    NEWConnective

    NEWConnective organiseert evenementen over persoonlijke ontwikkeling, levensvragen, (oude) wijsheden en andere zoektochten naar betekenis. Denk aan diners waarin vooroordelen aan de kaak worden gesteld, workshops over identiteit en gesprekken over verlies in rouwgroepen. Je wordt niet naar huis gestuurd zonder nieuwe inzichten en een gevoel van verbondenheid. Je vindt er meer over via newconnective.nl.

  • Begeleiding en ondersteuning buiten de VU

    Huisarts of huisartsenpost

    Als je je zorgen maakt over je (mentale) gezondheid, is het belangrijk dat jouw huisarts op de hoogte is. De huisarts kan je adviseren, helpen of waar nodig doorverwijzen naar een specialist of de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Woon je net op kamers? Zorg dan dat je je inschrijft bij een huisarts bij jou in de buurt! Voor spoedvragen in de avond/nacht en in het weekend neem je contact op met de huisartsenpost in jouw woonplaats. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

    Frisse gedachtes

    Voel je je soms eenzaam, valt het studeren tegen, vind je het moeilijk om te aarden op de universiteit of hogeschool, of heb je gewoon behoefte aan iemand die naar je luistert? Je studententijd is niet altijd even leuk. Frisse Gedachtes is een gratis platform waar je anoniem met psychologiestudenten of ervaringsdeskundigen in contact kunt komen. Jij kiest de student waar je anoniem en gratis mee wil chatten.

    UpTalk

    UpTalk is een initiatief van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond in samenwerking met Mindmasters, Jouw GGD en @Ease. Je kunt hier terecht om gratis en laagdrempelig je mentale worstelingen aan een professionele coach voor te leggen. De coaches bieden een luisterend oor en geven tips en advies. En als het nodig is, helpen ze je verder om nieuwe of ergere problemen te voorkomen.

    De luisterlijn

    De Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Ze zijn via telefoon, chat en e-mail bereikbaar.

    Rode Kruis Hulplijn

    De hulplijn van het Rode Kruis biedt een luisterend oor, advies of extra hulp (ma t/m do: 8.30 – 21.00 uur, vr: 8.30 – 17.00 uur, za: 8.30 – 14.00 uur). Je kunt in diverse talen het gesprek aangaan (Marokkaans-Arabisch, Tamazight, Turks, Portugees en Chinees). 

    MIND Korrelatie

    MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Je kunt bellen, chatten of appen met een hulpverlener. Je kunt ook een mail sturen.

    113 Zelfmoordpreventie

    113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Ze bieden verschillende mogelijkheden voor hulp aan zoals chat, telefoon, online therapie, zelfhulpcursus en zelftesten – voor als je zelf aan zelfmoord denkt maar ook voor als je je zorgen maakt over iemand anders. 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar.

    Als je zorgen maakt om een ander, kijk op Ik-maak-me-zorgen-om-iemand-anders. Deze gratis online training suïcidepreventie leert je wat je kunt doen als iemand in je omgeving kampt met suïcidale gedachten. 

    @ease

    Studenten die niet lekker in hun vel zitten kunnen terecht bij een @ease locatie in Amsterdam. In deze inloophuiskamer bieden medestudenten een luisterend oor. Is er meer begeleiding nodig, dan kan er vanuit @ease gemakkelijk meegedacht worden over professionele hulp.

    STRONG & DEPENDENT

    In een STRONG & DEPENDENT (online) groep trek je drie weken op met leeftijdgenoten en doe je inzichten en vaardigheden op die je mentale weerstand verhogen, de banden met je vrienden verdiepen en je helpen om in het dagelijks leven meer positiviteit, rust en vertrouwen te ervaren. Het STRONG & DEPENDENT programma is gebaseerd op de theorie van de positieve psychologie. Kijk op www.strongdependent.com voor meer info.

    Kenniscentrum Eer & Veiligheid

    Het Kenniscentrum Eer & Veiligheid biedt hulp en advies aan personen die te maken hebben met (de dreiging van) eergerelateerd geweld. De medewerkers van het Kenniscentrum zijn gespecialiseerd in het herkennen van signalen van eergerelateerd geweld. Zij kennen de problemen en de gevoeligheden waarmee slachtoffers te maken kunnen hebben. Ze denken met hen mee over oplossingen en houden daarbij rekening met de band die slachtoffers voelen met hun familie.

    De medewerkers van het Kenniscentrum Eer & Veiligheid houden een inloopspreekuur op de VU (locatie HG-0E.74A) op de volgende woensdagen van 14.00 tot 16.00 uur (niet in augustus):

    • september 2024: woensdag 4 & 18 september 
    • oktober 2024: woensdag 2, 16 & 30 oktober 
    • november 2024: woensdag 13 & 27 november 
    • december 2024: woensdag 11 december 

    Het is niet nodig om een afspraak te maken. Het kan zijn dat je even moet wachten, omdat iemand anders in de kamer zit. Zodra je een situatie bespreekt, is dit altijd vertrouwelijk en geldt er geheimhouding. 

    Mentaal Vitaal

    Mentaal Vitaal is een website en infolijn met betrouwbare en wetenschappelijke informatie over mentale gezondheid. Ook vind je tips, oefeningen, testen en een infolijn. Je kunt (anoniem) chatten, mailen of bellen. Het is voor iedereen die een vraag heeft over mentale gezondheid, of zich zorgen maakt om iemand anders.
    Mentaal Vitaal is onderdeel van het Trimbos-instituut. 

  • Fysieke Health Check

    Fitsurance Fysieke Health Check

    Ontdek hoe je jouw gezondheid, vitaliteit en energieniveau doelgericht kunt verbeteren. Met de Fitsurance Fysieke Health Check brengen we op een laagdrempelige wijze je gezondheid in kaart. Fitsurance biedt verschillende Health Checks aan hier op de VU! Je krijgt makkelijk en snel inzicht in jouw gezondheid, en afhankelijk van jouw behoefte en doelen geven wij leefstijladvies. Na afloop

    Voordelen

    • Snel meer inzicht in je gezondheid en vitaliteit
    • De eerste stap naar een gezondere leefstijl
    • Direct toepasbaar leefstijladvies
    • Eenvoudig uit te breiden met een nameting

    Plan nu je afspraak!

  • Vraag om hulp als het niet lukt

    Weet dat je welkom bent en blijft bij je studieadviseur en de studentenpsychologen. Voor een luisterend oor, een goed gesprek en hulp bij navigeren binnen de VU raden we het Student Wellbeing Point aan (zie informatie hieronder).

Heb je een vraag of opmerkingen?

Neem contact op met de Student Wellbeing Point

Student Wellbeing Point: studentwellbeingpoint@vu.nl
Stuur een e-mail naar het Student Wellbeing Point om met een Point Peer te praten, voor vragen en/of doorverwijzing.

Volg ons op Instagram

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam