De USR overlegt regelmatig met het College van Bestuur (CvB). De raad heeft namelijk belangrijke instemmings- en adviesbevoegdheden op het terrein van strategisch beleid, organisatie, bestuur, financiële ondersteuning van studenten en het Studentenstatuut. Door deze rechten is het zeker dat de stem van studenten altijd wordt gehoord binnen de organisatie bij het nemen van belangrijke besluiten. Leden van de raad proberen daarnaast op diverse manieren het beleid van de universiteit te beïnvloeden door met medewerkers te overleggen en eigen adviezen te geven.
De raad houdt openbare USR-vergaderingen waar studenten bij aan kunnen sluiten en hun mening kunnen geven over adviezen die door de USR verstuurd zullen worden naar het CvB. Ook vraagt de raad studenten continu om hun mening in het Studentenforum (een vergadering waar elke student lid van kan zijn en initiatieven mag nemen), het presidium (een vergadering met de USR en alle facultaire studentenraden) en het UVO (een vergadering met de USR en verenigingsbesturen van de VU). Tenslotte kunnen studenten ook altijd input leveren via de mail of via Instagram, Facebook of LinkedIn.
Gezamenlijke Vergadering
De medezeggenschap kan ingedeeld worden in twee systemen: een gedeeld en ongedeeld systeem. Bij een gedeeld systeem zijn er twee raden: een ondernemingsraad en een studentenraad. Bij een ongedeeld systeem is er één raad met zowel vertegenwoordiging van medewerkers als studenten samen. Het systeem dat een universiteit kent, wordt zowel decentraal als centraal gehanteerd. De Vrije Universiteit Amsterdam kent een gedeeld systeem waar de Ondernemingsraad (OR) en de Universitaire Studentenraad (USR) in zitten.
De leden van de OR en de USR nemen samen plaats in de Gezamenlijke Vergadering (GV). Hierdoor is de Universitaire Studentenraad altijd betrokken bij de belangrijke beslissingen die worden genomen op de VU. De taken en bevoegdheden van de Gezamenlijke Vergadering zijn terug te vinden in het Reglement Universitaire Gezamenlijke Vergadering en omvatten o.a. adviesrechten op de jaarlijkse universitaire begroting, het jaarverslag en de jaarrekening en instemmingsrecht op het instellingsplan (meerjarig beleidsplan), het Bestuursreglement VU en het Kwaliteitsplan Onderwijs. De GV praat met het CvB tijdens de Gezamenlijke Overlegvergadering (GOV).