Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe stel je je kandidaat voor de studentenraadsverkiezingen?

Laatst gewijzigd op 12 februari 2024
De VU moedigt alle studenten aan om zich verkiesbaar te stellen tijdens de studentenraadsverkiezingen.

Als lid van de Universitaire Studentenraad (USR) of een van de Facultaire Studentenraden (FSR) adviseer en beslis je mee over de toekomst van de VU. Hoe je je verkiesbaar stelt, lees je hieronder.

Stappenplan kandidaatstelling USR

  • Stap 1: Controleer of je kiesgerechtigd bent

    Om je kandidaat te stellen voor de Universitaire Studentenraad moet je kiesgerechtigd zijn. Studenten die op de door de Kiescommissie vastgestelde peildatum staan ingeschreven als student aan de VU, zijn kiesgerechtigd. Alle kiesgerechtigden worden opgenomen in het kiezersregister dat wordt vastgesteld door de Kiescommissie. Als je je na de peildatum uitschrijft bij de VU, verlies je je kiesrecht. Als je een premasterprogramma doet aan de VU, ben je niet kiesgerechtigd omdat je volgens de wet niet bent ingeschreven als student.

  • Stap 2: Zorg voor voldoende handtekeningen

    Voor een kandidaatstelling zijn handtekeningen van zogenaamde kandidaatstellers nodig. Dit zijn kiesgerechtigde studenten aan de VU. Voor een kandidatenlijst van een USR zijn minimaal vijftien kiesgerechtigde kandidaatstellers nodig. Een verkiesbare kandidaat kan niet óók een kandidaatsteller zijn: (je naam kan dus niet zowel op de voor- en achterkant van de kandidaatstelling staan).

    Om je kandidaat te stellen voor de verkiezingen, kun je een kandidatenlijst indienen via een van de universiteitspartijen of je kunt je eigen kandidatenlijst indienen. Het aantal handtekeningen van kandidaatstellers dat je nodig hebt, is in beide gevallen hetzelfde.

  • Stap 3: Lever de kandidatenlijst op tijd in

    Wanneer je voldoende handtekeningen hebt verzameld, kun je je kandidatenlijst indienen bij de Kiescommissie. Op de kandidatenlijst staat beschreven waar en wanneer je je lijst kunt indienen. Vragen? Neem dan contact op met de Kiescommissie via kiescommissie@vu.nl. Let op: wanneer je je kandidatenlijst te laat inlevert, kun je niet meedoen aan de verkiezingen.

  • Stap 4: Voer campagne!

    Is je kandidaatstelling goedgekeurd? Dan is het tijd om campagne te voeren! Als kandidaat (onafhankelijk of binnen een partij) heb je recht op een financiële tegemoetkoming om campagne te voeren. Wil je aanspraak maken op deze vergoeding? Neem dan contact op met Student Engagement via studentengagement@vu.nl

    Individuele kandidaten kunnen een bedrag tot 300 euro declareren en de grootste partij kan een bedrag tot 877,50 euro declareren. Hieronder vind je een overzicht:

    • Individuele kandidaat: 300 euro;
    • Partij met 2 kandidaten: 450 euro;
    • Partij met 3 kandidaten: 577,50 euro;
    • Partij met 4 kandidaten: 682,50 euro;
    • Partij met 5 kandidaten: 761 euro;
    • Partij met 6 kandidaten: 825 euro;
    • Partij met 7 kandidaten: 862,50 euro;
    • Partij met 8 of meer kandidaten: 877,50 euro;

    Weet je niet waar je moet beginnen met het voeren van campagne? Of zoek hulp bij het organiseren van een campagne die alle studenten bereikt? Neem dan contact op met de Coördinator Versterking Medezeggenschap via e.lodder@vu.nl.

Stappenplan kandidaatstelling FSR

  • Stap 1: Controleer of je kiesgerechtigd bent

    Om je kandidaat te stellen voor een facultaire studentenraad moet je kiesgerechtigd zijn én een opleiding volgen binnen de betreffende faculteit. Studenten die op de door de Kiescommissie vastgestelde peildatum staan ingeschreven als student aan de VU, zijn kiesgerechtigd. Let op dat je ook in het jaar waarvoor je je verkiesbaar stelt (het opvolgende studiejaar) nog staat ingeschreven voor een opleiding van de betreffende faculteit. Alle kiesgerechtigden worden opgenomen in het kiezersregister dat wordt vastgesteld door de Kiescommissie. Als je je na de peildatum uitschrijft bij de VU, verlies je je kiesrecht. Als je een premasterprogramma doet aan de VU, ben je niet kiesgerechtigd omdat je volgens de wet niet bent ingeschreven als student. Studenten van de opleiding Tandheelkunde (ACTA-studenten) kunnen zich niet verkiesbaar stellen voor de FSR, omdat de verkiezingen voor de FSR van ACTA worden gehouden bij de UvA.

  • Stap 2: Zorg voor voldoende handtekeningen

    Voor een kandidaatstelling zijn handtekeningen van zogenaamde kandidaatstellers nodig. Dit zijn kiesgerechtigde studenten aan de VU die een opleiding volgen binnen jouw faculteit. Voor een kandidatenlijst van een FSR zijn minimaal vijf kiesgerechtigde kandidaatstellers nodig. Een verkiesbare kandidaat kan niet óók een kandidaatsteller zijn: (je naam kan dus niet zowel op de voor- en achterkant van de kandidaatstelling staan).

  • Stap 3: Lever de kandidatenlijst op tijd in

    Wanneer je voldoende handtekeningen hebt verzameld, kun je je kandidatenlijst indienen bij de Kiescommissie. Op de kandidatenlijst staat beschreven waar en wanneer je je lijst kunt indienen. Vragen? Neem dan contact op met de Kiescommissie via kiescommissie@vu.nl.

  • Stap 4: Voer campagne!

    Is je kandidaatstelling goedgekeurd? Dan is het tijd om campagne te voeren! Als kandidaat (onafhankelijk of binnen een partij) heb je recht op een financiële tegemoetkoming om campagne te voeren. Wil je aanspraak maken op deze vergoeding? Neem dan contact op met Studentsucces via a.antonjan@vu.nl.

    Weet je niet waar je moet beginnen met het voeren van campagne? Of zoek hulp bij het organiseren van een campagne die alle studenten bereikt? Neem dan contact op met de Coördinator Versterking Medezeggenschap via e.lodder@vu.nl.

Zetelverdeling

  • USR

    De Kiescommissie stelt de uitslag van de verkiezingen vast en wijst de zetels van de raden toe conform het Kiesreglement Studentenraden.

    Voor de USR zijn er 11 zetels beschikbaar, waarvan er 10 zetels geoormerkt zijn voor de verschillende faculteiten binnen de VU. Als meerdere kandidaten zich verkiesbaar hebben gesteld voor de zetel van dezelfde faculteit, dan wordt de zetel toegewezen aan de kandidaat met de meeste stemmen. Als er slechts één kandidaat voor een geoormerkte zetel zich verkiesbaar heeft gesteld, dan is die kandidaat direct verkozen voor die zetel na de sluiting van de verkiezingen. Als er geen kandidaten zijn die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de geoormerkte zetel, dan verliest de zetel zijn oormerk en wordt deze ongeoormerkt. Wanneer de geoormerkte zetels zijn verdeeld, worden de resterende ongeoormerkte zetels toebedeeld. De ongeoormerkte zetels worden toebedeeld aan de kandidaat met de meeste aantal stemmen, los van de facultaire afkomst van de kandidaat.

    Voor zowel de USR als de FSR geldt dat indien minder kandidaten zich verkiesbaar hebben gesteld dan het aantal beschikbare zetels, de verkiezingen voor de USR of de betreffende FSR achterwege blijven. De kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld worden verkozen verklaard.

  • FSR

    De Kiescommissie stelt de uitslag van de verkiezingen vast en wijst de zetels van de raden toe conform het Kiesreglement Studentenraden.

    Voor het bepalen van de uitslag van de verkiezingen van de facultaire studentenraden, stelt de Kiescommissie per faculteit het totaal aantal geldige stemmen binnen de betreffende faculteit vast en deelt deze stemmen door het aantal te vervullen zetels. Dit – zo nodig naar boven afgeronde – getal is de zogenaamde kiesdeler. Daarnaast stelt de Kiescommissie per faculteit de uitslag van iedere kandidatenlijst vast: 

    a. het aantal op elke kandidaat van een lijst uitgebrachte stemmen, en 
    b. het totaal aantal op elke kandidatenlijst uitgebrachte stemmen.

    Het aantal keer dat de kiesdeler past in het aantal stemmen dat is uitgebracht op een lijst, worden zetels aan de lijst toegekend. Van de overblijvende zetels wordt achtereenvolgens telkens één zetel toegekend aan de lijst die het grootste aantal resterende stemmen heeft gekregen. Als er meer zetels worden toegekend aan een lijst dan er kandidaten zijn, wordt de zetel toegekend aan de volgende lijst volgens de hierboven genoemde systematiek.

    Elke kandidaat op de lijst waaraan zetels zijn toegekend die het aantal stemmen heeft verkregen dat tenminste gelijk is aan de kiesdeler, is verkozen. In dat geval is de kandidaat verkozen met voorkeur. De resterende zetels worden toegekend aan de kandidaten die minder stemmen dan de kiesdeler hebben behaald. Bij toekenning van die resterende zetels wordt de volgorde van de lijst gehanteerd.

    Voor zowel de USR als de FSR geldt dat indien minder kandidaten zich verkiesbaar hebben gesteld dan het aantal beschikbare zetels, de verkiezingen voor de USR of de betreffende FSR achterwege blijven. De kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld worden verkozen verklaard.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem dan gerust contact met ons op.

Heb je vragen over de kandidatenlijst? Neem contact op met de Kiescommissie via kiescommissie@vu.nl.

Wil je aanspraak maken op de vergoeding voor het voeren van campagne? Neem dan contact op met Sena Zeewijk.

Wil je advies of hulp bij het voeren van campagne? Neem dan contact op met Ezra Lodder.

Contactpersoon

  • Ezra Lodder
  • Projectleider Versterking Medezeggenschap
  • e.lodder@vu.nl
Profielfoto Ezra Lodder