Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Redigeerservice Academic Language Programme

De ALP Redigeerservice biedt hulp aan masterstudenten en promovendi die het Engels of het Nederlands in hun scriptie tiptop in orde willen maken.

Dit is een van de diensten van het ALP Schrijfcentrum, dat extra ondersteuning biedt aan studenten bij het schrijven van hun bachelor- of masterscriptie en aan PhD-kandidaten die bezig zijn met hun proefschrift.
De docenten die de redigeerservice aanbieden geven je feedback over de correctheid en helderheid van het Engels of het Nederlands en helpen je de tekst te schrijven in het juiste academische register (denk aan woordgebruik, toon enzovoorts). We buigen ons dus over de talige kwaliteit van de feitelijke tekst.

Wat redigeren we wel, wat redigeren we niet?
We buigen ons over de talige kwaliteit van de feitelijke tekst. Daarmee bedoelen we: de hoofdstukken waarin je inhoudelijk over je onderzoek rapporteert. We bemoeien ons niet met de lay-out van je scriptie of proefschrift. Ook controleren we niet of je in de tekst wel op de juiste manier naar literatuur verwijst, omdat daar in je opleiding of vakgebied allerlei heel specifieke regels over kunnen zijn. We geven het wel aan als we zien dat je bij literatuurverwijzingen in de tekst niet consistent te werk gaat.

Voor bachelor- en masterstudenten

Al vroeg in je scriptietraject bieden we je een check op je schrijfvaardigheid Engels of Nederlands. We controleren je tekst en laten je - met behulp van 'track changes' en ‘comments’ - zien welke correcties we in de tekst hebben aangebracht en waar je de tekst kunt verbeteren. Het gaat daarbij altijd om eenvoudige en duidelijke taalfouten. We gebruiken de comments om te wijzen op onduidelijke passages in de tekst, of op gevallen waarin er verschillende mogelijkheden voor verbetering bestaan. Aan het eind van je tekst zullen we enkele algemene opmerkingen over je schrijfstijl toevoegen. Vervolgens neem je je eigen beslissingen over de tekst op basis van ons commentaar.

Hoe werkt het? 

  • Je stuurt ons een tekst van 2.500-3.000 woorden. Dit kan elk deel van je scriptie zijn. Het moet wel een versie zijn die representatief is voor je schrijfvaardigheid. We kijken dus niet naar echte kladversies maar naar een zo ver mogelijk afgewerkte tekst. Een goede optie is om ons een deel van je literatuurhoofdstuk te sturen. 
  • We controleren je tekst en letten daarbij op fouten en duidelijkheid. Daarnaast voegen we drie opmerkingen toe over de manier waarop je je stijl kunt verbeteren. Als dat relevant is, voegen we ook nog enkele suggesties toe over de zaken waaraan je kunt werken bij het afronden van de tekst. Ook geven we nuttige bronnen die je kunnen helpen bij het aanbrengen van deze verbeteringen.
  • Je werkt de opmerkingen door, en gebruikt wat je geleerd hebt in de rest van je scriptie.  

Kosten
€ 75,- voor een tekst van 2.500-3.000 woorden die geschreven is in je eerste taal.
€ 100,- voor een tekst van 2.500-3.000 woorden als die geschreven is in een tweede of aanvullende taal.  
De prijs is gebaseerd op een aanname over het aantal en het soort fouten dat wordt gemaakt door native speakers vs. non-native speakers van het Nederlands en het Engels. 

Werkwijze
- Stuur je tekst per mail naar de Redigeerservice: alp.fgw@vu.nl met een verzoek tot redactie.
- Binnen drie dagen ontvang je bericht over de 'levertijd' voor de redactie en over de betaalprocedure.
- Zodra je betaald hebt, gaat de editor aan het werk.
- Je ontvangt de geredigeerde tekst per mail binnen de afgesproken tijd. Indien dat is afgesproken mailen we de geredigeerde tekst ook naar je begeleider.

Zie ook: informatie voor scriptiebegeleiders en docenten

Let op: wij zijn geen ghostwriters van je scriptie en we maken dus ook geen volledig gecorrigeerde versie van je tekst in de nacht voordat je hem moet inleveren. Reken op een 'levertijd' van ongeveer tien dagen. 

Voor PhD-kandidaten en onderzoekers

Voor promovendi en onderzoekers bieden wij redactiediensten aan voor teksten tot ruwweg 7.000 woorden. Je kunt kiezen tussen 'lichte' redactie, gericht op het corrigeren van eenvoudige fouten en het opsporen van dubbelzinnige zinnen en 'zware' redactie. Bij de laatste besteden we ook aandacht aan stijl en aantrekkelijkheid van de tekst en aan typische aspecten van eindversies als consistentie in spelling en terminologie.

Werkwijze
- Stuur je tekst per mail naar alp.fgw@vu.nl, voor verdere informatie en overleg. Is je tekst langer dan 7.000 woorden? Vermeld dat er dan bij en informeer naar de mogelijkheden.
- Je ontvangt binnen drie dagen bericht van ons over de geschatte kosten van het redigeren en hoeveel tijd we ervoor nodig hebben.
- Als je akkoord bent met de te verwachten kosten gaat de editor aan het werk.
- Je ontvangt de geredigeerde tekst per mail binnen de afgesproken tijd. Indien dat is afgesproken mailen we de geredigeerde tekst ook naar je begeleider. 
- Je ontvangt de rekening.

Contact Academic Language Programme

Voor docenten, opleidingsdirecteuren, studieadviseurs en andere VU-medewerkers: wil je informatie over het ALP-aanbod of overleggen over taalbeleidskwesties binnen de opleiding of faculteit? Neem dan contact met ons op.

Prof. dr. Alan Cienki, wetenschappelijk directeur ALP

Dr. Gea Dreschler, programmamanager ALP

Dr. Camille Welie, coördinator ALP Nederlands (NT1, NT2)

Voor studenten: neem voor vragen of informatie over een cursus, workshop of coaching contact op met de ALP cursusadministratie

alp.fgw@vu.nl