Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Internationale rankings

De Vrije Universiteit Amsterdam positioneert zich sterk op wetenschappelijke en maatschappelijke verbinding. In toonaangevende internationale rankings behoren we tot de wereldtop van universiteiten.

Vooral de Impact Ranking van Times Higher Education sluit aan bij de ambities die wij uitdragen, zoals beschreven in de Strategie 2020-2025, en dan met name ten aanzien van ons speerpunt duurzaam en ons profielthema Science for Sustainability. In deze THE Impact Ranking staat de VU in de top 200 wereldwijd. Anders dan de meer traditionele rankings die veelal op onderzoeksoutput zijn gebaseerd, gaat het om de bijdrage van universiteiten aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, op het gebied van beleid, onderwijs en onderzoek.

De VU beschouwt de CWTS Leiden Ranking, met name wat betreft de top 10 procent wetenschappelijke publicaties (PP top-10%), als de belangrijkste indicator van haar internationale positie. Dit geldt eveneens voor de Academic Ranking of World Universities (ARWU / Shanghai Ranking). Deze twee rankings hechten opvallende waarde aan objectieve en kwantitatieve indicatoren over de onderzoekskwaliteit van universiteiten, zoals onderzoeksoutput, publicaties en citaties. In de CWTS Leiden Ranking editie 2021 staat de VU genoteerd als de nummer 79 van de wereld, de nummer 24 van Europa en de nummer 4 van Nederland. In de Shanghai Ranking behoort de VU steevast tot de top 150 wereldwijd.

Deze visualisatie geeft de positie van de VU in de bekendste internationale ranglijsten weer – klik op de logo’s voor de weergave van onze positie door de jaren heen in de CWTS Leiden Ranking, Academic Ranking of World Universities (ARWU / Shanghai Ranking), Times Higher Education World University Rankings, Times Higher Education Impact Rankings en de QS World University Rankings.

Uitleg over internationale rankings
Internationale rankings toetsen de (inter)nationale zichtbaarheid van universiteiten op basis van gegevens over onderzoek, onderwijs, wetenschappelijke medewerkers en financiën. De ranglijsten geven zo een indruk van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, en zijn vooral gericht op internationale studenten en onderzoekers. Elk van de rankings gebruikt verschillende indicatoren en methodes om de prestaties van universiteiten wereldwijd te meten. De Nederlandse universiteiten zijn goed vertegenwoordigd in internationale rankings, en behoren tot de wereldtop.

Onze positie in de internationale rankings

  • CWTS Leiden Ranking

    In de CWTS Leiden Ranking editie 2022 staat de VU op positie 68 wereldwijd.

    De CWTS Leiden Ranking wordt jaarlijks gepubliceerd door het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden. Dit instituut heeft een beoordelingssysteem op basis van bibliometrische indicatoren ontwikkeld om wetenschappelijke impact te meten. De CWTS Leiden Ranking richt zich op alle universiteiten wereldwijd waarvan in een periode van vier jaar meer dan 800 publicaties in Web of Science zijn geïndexeerd. In de ranglijst worden meer dan 1.200 universiteiten meegenomen.

    Het CWTS publiceert verschillende rankings die gebaseerd zijn op dezelfde data maar wetenschappelijke impact op basis van andere prestatie-indicatoren beoordelen. Eén ranglijst richt zich bijvoorbeeld geheel op het aantal publicaties, terwijl andere ranglijsten ook de omvang van het betreffende instituut in acht nemen. De PP top-10% indicator geeft het aandeel publicaties weer dat, vergeleken met vergelijkbare publicaties in het vakgebied, tot de top 10% meest geciteerde publicaties horen. Het CWTS beschouwt de PP top-10% als de belangrijkste indicator van de CWTS Leiden Ranking: deze is het meest stabiel en wordt niet sterk beïnvloed door een enkel hoog geciteerd artikel.

  • Academic Ranking of World Universities (ARWU / Shanghai Ranking)

    In de Academic Ranking of World Universities editie 2022 staat de VU op positie 153 wereldwijd.

    De Academic Ranking of World Universities (ARWU), oftewel de Shanghai Ranking, wordt jaarlijks gepubliceerd door de Shanghai Jiao Tong Universiteit en meet academische excellentie aan de hand van de volgende indicatoren:

    • Het aantal Nobelprijzen en Fields-medailles uitgereikt aan alumni (10%);
    • Het aantal Nobelprijzen en Fields-medailles uitgereikt aan personeel (20%);
    • Het aantal vaak geciteerde onderzoekers (20%);
    • Het aantal geïndexeerde artikelen in Web of Science (20%);
    • Het aantal gepubliceerde artikelen in Nature and Science (20%);
    • De gewogen gemiddelde scores van de van bovenstaande indicatoren gedeeld door het aantal FTE wetenschappelijk personeel (10%).
  • Times Higher Education World University Rankings

    In de Times Higher Education (THE) World University Rankings editie 2022 staat de VU op positie 115 wereldwijd.

    De THE World University Rankings is sinds 2011 gebaseerd op een methodologie waarbij gebruik wordt gemaakt van 13 verschillende prestatie-indicatoren die alle universitaire activiteiten omvatten. Deze zijn ondergebracht in 5 categorieën:

    • Onderwijs – leeromgeving (30%);
    • Onderzoek – omvang, inkomsten en reputatie (30%);
    • Citaties – onderzoekbijdrage (32,5 %);
    • Inkomsten van bedrijven – innovatie (2,5%);
    • Internationale mix – personeel en studenten (5%).
  • Times Higher Education Impact Rankings

    De overkoepelende positie van de universiteit in de Times Higher Education (THE) Impact Rankings is in de range van 201-300. De vier SDG’s waarmee de Vrije Universiteit Amsterdam zich het meeste verbonden zijn (in volgorde van grootste connectie): SDG 10 Reduced Inequalities  (# 10), SDG 5 Gender Equality (# 16), SDG 9 Industry, Innovation and infrastructure (# 101-200), SDG 13 Climate Action (# 101-200).

    De THE Impact Rankings meet de bijdrage van universiteiten aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) op het gebied van beleid, onderwijs en onderzoek.

    Onderzoek en onderwijs van de VU behoort tot de top 15-20 procent van 1.406 universiteiten wereldwijd als het gaat om impact op de Sustainable Development Goals (SDG’s) Reduced inequalities; Gender equality; Industry, Innovation and Infrastructure; and Climate Action.

    Voor meer informatie, zie het persbericht.

  • Times Higher Education Europe Teaching Rankings

    In de Times Higher Education (THE) Europe Teaching Rankings editie 2019 staat de VU op positie 24 in Europa.

    Zie ook het VU-nieuwsbericht VU in THE Europe Teaching Ranking 2019.

  • QS World University Rankings

    In de QS World University Rankings editie 2022 staat de VU op positie 214 wereldwijd.

    Voor meer informatie, zie het persbericht.

    De QS World University Rankings is gebaseerd op verschillende indicatoren voor reputatie en excellentie:

    • Academic reputation (40%);
    • Faculty student ratio (20%);
    • Citations per faculty (20%);
    • Employer reputation (10%);
    • International outlook (10%).