Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

6. Zijn er maatregelen om het energieverbruik te verminderen en verduurzamen?

De VU heeft als ambitie om per 2040 geen CO2-uitstoot meer te hebben.

Toelichting

Om energieverbruik te verminderen en te verduurzamen heeft de VU zich onder andere aan de volgende twee doelstellingen gecommitteerd. Dit is beschreven in het Energie Masterplan:

  • Alle ingekochte elektriciteit wordt 100% opgewekt door middel van wind en/of zon.
  • De VU Campus wordt (nagenoeg) gasloos in 2040. Waarom nagenoeg? Onderzoek heeft mogelijk nog gas nodig, denk hierbij bijvoorbeeld aan bunsenbranders. De ambitie is om alle gebouwen gasloos te verwarmen. Nu worden het OZW gebouw, het Nieuwe Universiteitsgebouw en het Onderzoeksgebouw VU al verwarmd door WKO (Warmte en Koude Opslag), en ACTA en het O|2 Labgebouw door stadswarmte. 
  • Status gasreductie: Een derde van het gas is al gereduceerd. 

Hiervoor hebben de VU en VUmc gezamenlijk een taskforce opgericht om extra energie te reduceren. In 2023 en 2024 zijn de volgende maatregelen genomen en permanent ingevoerd:

  • De verwarming gaat later aan (een uur na opening van de gebouwen) en eerder uit (een uur voor sluitingstijd). 
  • De temperatuur van de centrale verwarming is 1 graad lager gezet, naar 19 graden.
  • We hebben de sluitingstijden van sommige gebouwen vervroegd (per oktober 2024). Het Hoofdgebouw - dat nog met gas verwarmd wordt - en andere gebouwen die 's avonds niet druk bezocht worden, sluiten eerder. Het Hoofdgebouw gaat bijvoorbeeld op zaterdag om 18.00 uur dicht en is op zondag gesloten. De openingstijden van het Nieuwe Universiteitsgebouw, dat duurzaam verwarmd en gekoeld wordt door middel van WKO, zijn ruimer zodat studenten en medewerkers altijd hier terecht kunnen. 
  • De ventilatie gaat aan als het gebouw opent en uit als we sluiten.
  • De gevelverlichting staat nu permanent uit na sluitingstijd en dat geldt ook zo veel mogelijk voor de centraal bediende binnenverlichting. We controleren minimaal 1x per maand of verlichting daadwerkelijk 's nachts uit staat. We houden daarbij uiteraard rekening met de veiligheid op de campus. De lantaarnpalen op de campus blijven aan.

    Een mooie erkenning voor het verminderen van het energieverbruik kreeg de VU van Urgenda. Urgenda ging ‘s nachts langs bij de gebouwen in  Zuidas om te kijken waar de lichten uit waren. De VU Campus scoorde goed, vrijwel alle gebouwen waren donker. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.
  • We winnen stroom terug met slimme liften in het Hoofdgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw. Bij het remmen en dalen van de lift wekken deze liften stroom op, wat het totaal aan energieverbruik voor liften dus verlaagt.
  • We onderzoeken het gebruik van de gebouwen in daluren en kijken nog scherper wat er ‘s nachts uit kan. Denk aan koffieautomaten, vendingmachines, kopieermachines/printers en het automatisch uitschakelen van beeldschermen.
  • Tijdens de laatste kerstvakantie (23 december 2024 t/m 5 januari 2025) waren de gebouwen twee weken gesloten. Alleen het Nieuwe Universiteitsgebouw was open omdat daar een bioscoop en cultuurcentrum in zitten.

Op het gebied van IT worden aanvullend onder andere de volgende acties uitgevoerd om bij te dragen aan een reductie van het energieverbruik:

  • De Dienst IT draagt bij aan de doelstelling om 20% minder energie te verbruiken door sinds 2023 alle beheerde werkplekken (desktops) op de VU uit te schakelen als een half uur niemand is ingelogd. Het automatisch uitschakelen kan flink wat energie besparen. IT heeft zo'n 8.550 werkplekken in beheer, en daarvan staan er op een willekeurige avond nog ruim 1.300 aan. En beeldschermen van beheerde Windows werkplekken ( desktops) gaan altijd op stand-by als er 10 minuten geen activiteit is. Zodra er weer activiteit is, gaan de schermen vanzelf weer aan.
  • In studiezalen (studentenwerkplekken) worden elke avond alle systemen die nog aan staan om 23.00 uur automatisch uitgeschakeld. En de systemen in de studiezalen worden altijd na 30 minuten  automatisch uitgeschakeld als niemand is aangemeld.
  • Doelstelling is een reductie van ⅔ van de printers. In 2024 is hiervoor onderzoek gedaan en de eerste printers zijn inmiddels verwijderd.
  • Gebruikers enthousiasmeren om mailboxen op te ruimen en daarmee energie te besparen. De  Dienst IT heeft zelf meegedaan met de Nationale Clean-up dag.
  • Allerlei maatregelen rond switches, zoals het consolideren van switches (en aanvullend het controleren en verwijderen van punten die niet worden gebruikt) en het aanpassen van de power setting van switches.
  • Het uitzetten van de labomgeving na een testperiode en de testomgeving niet langer beschikbaar stellen in het weekend.
  • De temperatuur in serverruimtes en datacenters verder verhogen.
  • Het consolideren van servers en fysieke servers omzetten naar een virtuele omgeving.
  • De led lampjes van kasten uitzetten.
  • De verhuizing van IT voor onderzoeksdoeleinden naar een nieuwe energiezuinige omgeving versnellen.

Resultaten: Analyse energieverbruik 2024 ten opzichte van 2023 en 2022

Reductie warmte

  • Als we naar het warmteverbruik in de gebouwen kijken was er campusbreed in 2023 een reductie van ca. 7% ten opzichte van het warmteverbruik van 2022. Dit heeft enerzijds te maken met de genomen maatregelen, anderzijds met de verschillen in buitentemperatuur.
    • Om een goede vergelijking te maken tussen 2022 en 2023 kijk je naar de graaddagen. Graaddagen (en koeldagen) worden gebruikt om het energieverbruik te corrigeren op de buitentemperatuur, zodat je een goed vergelijk kunt maken tussen de verschillende jaren. Wij gebruiken de graad- en koeldagen van de website van KWA ingenieursbureau. 
    • In 2022 waren er 2.426,9 gewogen graaddagen (locatie Schiphol), in 2023 waren er 2.377,8 gewogen graaddagen. Dit betekent dat er in 2023 minder graaddagen waren (ca. 2%), en dus minder dagen om te verwarmen. Dat verklaart een deel van de reductie (ca. 2%) in warmte. We nemen aan dat we ca. 5% bespaard hebben door de genomen maatregelen. 
    • In 2024 was er een verdere reductie van 3% ten opzichte van 2023. 
    • In 2024 waren er 2.372,6 gewogen graaddagen (locatie Schiphol). Dit is nagenoeg gelijk aan 2023. Daarmee kunnen we zeggen dat de verdere 3% reductie in 2024 is toe te wijzen aan de genomen maatregelen.
  • In 2023 is ook hoog temperatuur warmte uitgefaseerd en dus naar nul gereduceerd. Nu is er op de VU campus alleen nog laag temperatuur warmte, in lijn met de energietransitie zoals beschreven in het Energie Masterplan. Meer hierover in onderstaande paragrafen. 

Reductie koeling

  • In de gebouwen van de VU was in 2023 op het gebied van koeling een reductie van 9% zichtbaar ten opzichte van 2022. 
    • Voor koeling kan gecorrigeerd worden met koeldagen. Dit is iets lastiger dan correctie met graaddagen voor verwarming, omdat een deel van de koeling onafhankelijk van de buitentemperatuur moet koelen, denk hierbij aan serverrruimtes. Toch is het goed om een vergelijking te maken met de buitentemperatuur. In 2022 waren er 153,4 koeldagen. In 2023 waren dit er 151,4. Dit is dus gelijkwaardig, een verschil van iets meer dan 1%. We kunnen dus aannemen dat de gehele reductie in koude is gerealiseerd door de inzet van maatregelen. 
  • In 2024 was er een verdere reductie van 3% ten opzichte van 2023. 
    • In 2024 waren er (locatie Schiphol) 127,8 koeldagen, dus waren er ook minder dagen om te koelen dan in 2023. We kunnen dus stellen dat deze reductie te maken heeft met een mindere behoefte om te koelen in 2024, door minder koeldagen. Het gebruik in koude is dus gestabiliseerd.

Reductie elektriciteitsverbruik

  • Er was in 2023 een reductie van elektriciteitsverbruik van 1% ten opzichte van 2022. Zeker gezien de toename van het aantal studenten was dit een goede stap voorwaarts. 
  • In 2024 zijn extra maatregelen genomen en was er een verdere reductie van 3% op het totale elektriciteitsverbruik ten opzichte van 2023. Weer een goede stap voorwaarts, zeker gezien het feit dat Onderzoeksgebouw VU in 2024 opgeleverd is, wat voor extra elektriciteitsverbruik heeft gezorgd. 

Reductie gasverbruik

  • In de gebouwen van de VU was er in 2023 een reductie van 10% ten opzichte van 2022; in 2024 is dit geconsolideerd en is het gasverbruik gelijk gebleven ten opzichte van 2023. We verwachten een grote reductie in 2025 omdat de tentamenhal die met gas verwarmd wordt, gesloopt wordt. 

I. Dit is opgenomen in ons beleid

De VU heeft als ambitie om per 2040 geen CO2-uitstoot meer te hebben en heeft hierop beleid geformuleerd: 

In de Strategie VU 2020-2025 heeft de VU stevige ambities geformuleerd die inspelen op de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering. Daarbij zet zij in op speerpunten die richting geven aan ons handelen: duurzaam, ondernemend en divers. In de strategie is een van de doelen om in 2028 op het gebied van duurzame, betaalbare en betrouwbare energie-opwekking tot de top 3 te behoren van universiteiten en academische ziekenhuizen in Nederland (zie pagina 64 en 70). Dat doet de VU onder meer door energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen.

VU en Amsterdam UMC, locatie VUmc hebben een Energie Masterplan (EMP) geschreven voor de toekomstige energieopwekking voor de VU Campus. Deze is in 2017 door beide organisaties goedgekeurd en in werking getreden, en in 2022 geüpdatet. Het Energie Masterplan concretiseert de doelstellingen op het gebied van energie in de strategie van de VU, door het verduurzamen van de energie op de campus, met onder andere de ambitie om een nagenoeg gasloze campus te zijn in 2040. 

De doelstellingen van het Energie Masterplan in het kort:

  • Een (nagenoeg) gasloze campus in 2040
  • Warmte en koude uit Warmte Koude Opslag (WKO) of stadswarmte/stadskoude. Dit is een duurzame manier van verwarmen en koelen.
    • Wat is Warmte Koude Opslag? Hierbij wordt in de zomer in bellen warmte onder de grond opgeslagen en in de winter wordt dit gebruikt om te verwarmen. Andersom met koeling, koude wordt dit in de winter opgeslagen in bellen onder de grond en in de zomer gebruikt om te koelen. 
  • 100% duurzaam opgewekte elektriciteit

De Roadmap Sustainable VU Amsterdam 2020-2025 concretiseert de duurzame ambities voor onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering (zie pagina 26  voor energie). Daarnaast is er het Sustainable Campus plan 2020-2025. Dit campusplan vat alle acties uit eerdere documenten samen.  Drie voorbeelden hiervan zijn: 

  • vergroenen energie-inkoop (7.1)
  • fossielvrije campus (7.2)
  • verduurzamen energie-opwekking (9.2)

De VU onderhoudt haar gebouwen duurzaam en heeft dit vastgelegd in onderhoudsbeleid. In het duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) zijn de benodigde activiteiten opgenomen die per gebouw uitgevoerd moeten worden om ten minste aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Duurzaamheid is nadrukkelijk en integraal onderdeel van de aanbesteding voor het onderhoud van de gebouwen.

De VU zet zich in om verder te gaan dan een gasloze campus en werkt aan een netto positieve impact. Dit betekent dat de VU geen negatieve impact meer heeft op het milieu. Dit vraagt om een circulaire benadering. In 2023 heeft de VU dan ook de charter Race to Zero ondertekend.

II. Er wordt actie in de praktijk ondernomen en deze acties worden gemonitord en doorontwikkeld

Om de doelstellingen van de VU te monitoren, worden onder andere de volgende energiestromen gemeten per gebouw. Deze worden grotendeels (>90%) automatisch uitgelezen. De meeste meters geven uurwaardes af die geregistreerd worden in het monitoringsprogramma Erbis:

  • elektriciteit
  • warmte
  • koude
  • gas
  • water

Er zijn verschillende “alarmmeldingen” in het monitoringsprogramma ingebouwd, indien verbruik flink afwijkt is er een alarmmelding en acteren wij hier direct op. Minimaal één keer per maand wordt een monitoringsrapportage gemaakt, met een overzicht van alle gebouwen. In deze rapportage wordt het verbruik van alle gebouwen (en alle energiestromen) vergeleken met:

1) het verbruik van de maand ervoor en 

2) het verbruik in dezelfde maand het jaar ervoor 

Aan de hand van de monitoringsrapportages worden data en afwijkingen besproken met gebouwbeheerders. Bij afwijkingen wordt ook nog een vergelijking met andere jaren gemaakt. Zo kan onnodig extra verbruik snel vermeden worden.

Voor monitoring van de voortgang van de reductie CO2 bepaalt en presenteert de VU jaarlijks de CO2-uitstoot scope 1, 2 en 3, volgens het Greenhouse Gas Protocol (GHG). Met scope 1 wordt directe CO2-uitstoot bedoeld, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie. Scope 2 verwijst naar indirecte CO2-uitstoot door opwekking van ingekochte energie. Met deze footprint wordt al het energiegebruik (brandstoffen voertuigen, brandstoffen energieopwekking, elektriciteit, warmtelevering, personen­vervoer, goederenvervoer en koudemiddelen) omgerekend naar een totale koolstofdioxide­productie. 

Bestuurlijke monitoring en doorontwikkeling

Bestuurlijke monitoring en doorontwikkeling van doelstellingen vindt als volgt plaats:

  • De midterm review van de Strategie
    • De midterm review maakt onderdeel uit van het interne kwaliteitszorgsysteem. Hierin monitoren we de voortgang van de uitvoering van de strategie en onderzoeken of aanscherping van de acties nodig is om de doelstellingen te behalen. 
  • het VU jaarverslag
    • Hier blikken we terug op het afgelopen jaar en maken aanbevelingen voor het komende jaar
  • Sustainable Campus 2020-2025
    • Met het KPI-dashboard Cluster Organisation wordt de voortgang van de projecten permanent gemonitord. Dit KPI-dashboard wordt ook gebruikt om het College van Bestuur op de hoogte te houden van de voortgang van het verduurzamen van de campus.
    • Verder monitort het Clusterteam alle beschreven projecten in onderlinge samenhang, studenten zijn ook in het clusterteam vertegenwoordigd. Periodiek overleggen de contactpersonen over de voortgang van de projecten, mogelijke synergie en andere ontwikkelingen. 
    • Verder zijn de acties om het energieverbruik te verminderen uit Sustainable Campus 2020-2025 ook opgenomen in de jaarplancyclus van de diensten.
  • SDG-academy & SDG- monitor: 
  • Energie Masterplan (EMP)
    • Het Energie Masterplan wordt elke 5 jaar geüpdatet, en daarbij stellen wij onszelf onder andere de volgende onderzoeksvragen:
  • Klopt de einddoelstelling nog?
  • Klopt de weg naar onze doelstelling nog?
  • Zijn er nieuwe technieken die we zouden kunnen inzetten?
  • Is er versnelling mogelijk?
  • Het EMP is in 2017 geaccordeerd, en in 2022 geüpdatet en opnieuw bestuurlijk vastgelegd. De uitvoering van het EMP wordt gemonitord, onder meer in de VU-brede jaarplancyclus.
  • BREEAM
    • BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) is een goede methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van projecten in de gebouwde omgeving.


BREEAM

De VU heeft de volgende acties ondernomen voor het beoordelen van de duurzaamheid van projecten: 

  • Nieuwe gebouwen worden ontworpen en gecertificeerd volgens BREEAM Nieuwbouw op het niveau Excellent. Het Nieuwe Universiteitsgebouw heeft voor het ontwerp het BREEAM-certificaat Excellent behaald. 
  • Het Onderzoeksgebouw VU is een laboratoriumgebouw dat niet binnen de scope van de standaard beoordelingsrichtlijn viel. De VU heeft samen met de DGBC (Dutch Green Building Council) een maatwerktraject opgestart om tot een 'BREEAM-bespoke' beoordelingsrichtlijn te komen. Een bespoke richtlijn is een richtlijn voor gebouwen waarvoor nog geen vastgestelde richtlijn bestond. 
  • Het W&N gebouw wordt zo duurzaam mogelijk gesloopt
  • Bestaande gebouwen worden getoetst aan BREEAM In-Use. Conform de richtlijnen van BREEAM wordt deze toetsing periodiek herhaald. Het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn (OZW gebouw) is het eerste bestaande gebouw dat getoetst is aan BREEAM en heeft als niveau Very Good voor zowel Asset als Beheer en het heeft energielabel B. Het Initium gebouw, met energielabel A, behaalde als eerste onderwijsgebouw in Nederland het duurzaamheidscertificaat in BREEAM NL In-Use voor Hoger Onderwijs. Dit gebouw heeft scores Excellent voor Asset, Good voor beheer en Very Good in de categorie Gebruik. Het kantoorgedeelte van het ACTA gebouw heeft Asset niveau Very Good. Het Hoofdgebouw, een pand van bijna 100.000 m2 met kantoren en onderwijs- en andere voorzieningen, is gecertificeerd met de score Good in de categorie Beheer en Good in de categorie Asset.

III. Studenten en andere stakeholders worden betrokken bij het proces

Toelichting 6 bouwstenen van studentenbetrokkenheid

1. Oriëntatie

In 2014 zijn we begonnen met de ontwikkeling van het Energie Masterplan, het stappenplan richting een aardgasloze campus. Ook is in 2014 Green Office VU gestart. Er is bewust gekozen om Green Office VU als onafhankelijk platform op te richten, zodat studenten met een onafhankelijke, frisse en kritische blik kunnen meekijken én bijdragen aan de energietransitie binnen de VU. Zo zijn we samen het proces van verduurzaming gestart. We werken nog altijd nauw samen, ook in diverse projecten. Zo hebben we vorig jaar samen opgetrokken bij de oriëntatie op zonnepanelen voor de VU Campus. 

Binnen de VU bestaat ook de SDG Academy, waarbij medewerkers en studenten samenwerken op verdere stappen voor een fossielvrije campus. Dit wordt georganiseerd door het Amsterdam Sustainability Institute (ASI) (Amsterdam Sustainability Institute - Vrije Universiteit Amsterdam).

Daarnaast is in 2022 het Green Ambassador programma opgericht door het Sustainability Office. Iedereen kan hierbij aansluiten, zowel studenten als medewerkers. We hebben inmiddels Green Ambassadors en Green Teams bij alle faculteiten en diensten. In 2024 heeft de regiehouder Duurzaamheid een presentatie gegeven over energieverbruik, waarin de volgende vraag centraal stond: Hoe kunnen we samen minder energie gebruiken? De Green Ambassadors zetten deze vraag verder uit in hun deel van de organisatie. Zo pakken we deze uitdaging samen op.

        -    Become a Green Ambassador - Vrije Universiteit Amsterdam

Andere voorbeelden uit het Green Ambassador Programma 2024:

  • SSC Energy Challenge: De School of Social Sciences ging aan de slag met een energie challenge; de energiemanager van de VU nam actief hieraan deel.
  • Green Transitorium: Een actiegroep van medewerkers en studenten is aan de slag gegaan met het verduurzamen van het gebouw Transitorium. In 2024 is een “boom” neergezet in het gebouw Transitorium, medewerkers en studenten konden hun ‘duurzame idee’ hieraan ophangen, waarvan een aantal reeds zijn geïmplementeerd. 

2. Motivatie

Ook voor de bouwsteen ‘Motivatie’ zijn Green Office VU en het Green Ambassador programma van het Sustainability Office belangrijke onderdelen. Zij motiveren studenten en medewerkers om het  energiegebruik te reduceren. Bijvoorbeeld door kennisdeling over energiereductie en energietransitie, denk hierbij aan workshops en informatie op de website.

3. Bereiken & betrekken

De VU bereikt studenten en medewerkers op het gebied van duurzaamheid onder andere op de volgende manieren: 

  • Zowel de VU als Green Office VU zijn actief op social media. Ook verschillende faculteiten zijn actief op social media, denk hierbij aan Green Acta. 
  • In bijna elk gebouw staat een scherm (op een centrale plek) met duurzaamheidsgerelateerde informatie. Deze informatie wisselt van tijd tot tijd. 
  • VU en Amsterdam UMC, locatie VUmc, hebben alle energie-expertise gebundeld in het Coördinatiecentrum Energie (CCE). Het CCE organiseert rondleidingen die toegankelijk zijn voor iedereen. Daarbij wordt uitleg gegeven over de energietransitie. 
  • Green Office VU helpt studenten en studentenverenigingen met tips & best practices en ondersteunt bij initiatieven.

De VU betrekt studenten en medewerkers op het gebied van duurzaamheid onder andere op de volgende manieren: 

  • Het College van Bestuur gaat regelmatig in gesprek met de VU-gemeenschap over duurzaamheid. Vragen, voorstellen en ideeën van studenten en medewerkers worden meegenomen in beleid.
  • De VU beslist binnenkort over een vernieuwde universiteitsbrede duurzaamheidsvisie. Medewerkers en studenten spelen een belangrijke rol in advies naar het College van Bestuur via de Sustainability University Assembly.
  • Bij Sustainable Campus 2020-2025 worden studenten en andere stakeholders intensief betrokken. Periodiek wordt de voortgang van het plan besproken in het Clusterteam. In het Clusterteam zitten ook Green Office VU en de Studentenraad. 
  • Op de Dag van de Duurzaamheid wordt elk jaar op de VU een duurzaamheidsmarkt georganiseerd. Daar is ook altijd een stand aanwezig waar informatie wordt gegeven over de energietransitie: Be the Change: Kom naar Sustainability Day op 10 oktober! - Vrije Universiteit Amsterdam

4. Talentontwikkeling

Het Amsterdam Sustainability Institute (ASI) (Amsterdam Sustainability Institute - Vrije Universiteit Amsterdam) biedt een inclusieve paraplu voor duurzaamheidsgerelateerd onderzoek aan de VU.  

Studenten kunnen ook aansluiten bij Green Office VU en initiatief nemen voor of deelnemen aan diverse projecten. Zo hebben bijvoorbeeld in 2024 verschillende studenten meegeholpen met het project voor zonnepanelen bij de VU en de berekening van de CO2-footprint voor de VU. 

5. Binden & boeien

De eerder benoemde SDG Academy werkt ook aan het binden en boeien van zowel medewerkers als studenten. Dit wordt georganiseerd door het Amsterdam Sustainability Institute. Een paar leuke voorbeelden hiervan zijn: 

Green Office VU heeft een eigen ruimte direct onder de hoofdingang van het Hoofdgebouw. Het is tijdens de openingstijden van het Hoofdgebouw open voor iedereen. Studenten en medewerkers zijn welkom om even binnen te lopen om van gedachten te wisselen over duurzaamheidsgerelateerde onderwerpen. Elke donderdag wordt er tijdens de lunch periode gediscussieerd over duurzaamheid & energie:

  • 12.30 - 13.30 Weekly Campus Gathering (Bring Your Own Lunch): Connect with colleagues and students, share ideas, and enjoy a casual lunchtime meetup every week. No need to RSVP—just show up and join in! Whether you're a student or staff member, we welcome you with open arms. Hope to see you there!

Green Office VU organiseert ook met regelmaat evenementen. 

6. Terugkoppelen & voortbouwen

Over Energie wordt (bestuurlijk) teruggekoppeld via:

  • De midterm review van de VU-Strategie: De midterm review maakt deel uit van het interne kwaliteitszorgsysteem. Hierin monitoren we de voortgang van de uitvoering van de strategie en onderzoeken we of aanscherping nodig is om de doelstellingen te behalen. 
  • Het VU jaarverslag: Hierin blikken we terug op het afgelopen jaar en doen we aanbevelingen voor het komende jaar. Cijfers uit de milieubarometer over het onderwerp Energie komen terug in het VU jaarverslag bij het hoofdstuk “kerngegevens”: VU - Jaarverslag 2023
  • Sustainable Campus 2020-2025: Het Programmateam beschrijft alle projecten in onderlinge samenhang. Studenten zijn hierin vertegenwoordigd via Green Office VU. Met het KPI-dashboard Sustainability Cluster Organisation wordt de voortgang van de projecten permanent gemonitord. Het KPI-dashboard wordt ook gebruikt om het CvB op de hoogte te houden over de voortgang in het verduurzamen van de campus.

Terugkoppeling naar studenten en Green Office VU:

Er wordt elke zes weken met Green Office VU vergaderd om lopende projecten op het gebied van duurzaamheid en energie te bespreken. Twee keer per jaar zijn hierbij ook twee leden van het managementteam van de dienst Facilitaire Campus Organisatie aanwezig. 

Green Office VU

Green Office VU heeft als duurzaamheidsplatform en denktank een centrale rol binnen de VU en een adviserende rol in duurzaamheidsgerelateerde besluitvorming. Green Office VU is onafhankelijk en wordt niet aangestuurd door de VU.

Green Office VU hanteert 6 bouwstenen om studentenbetrokkenheid te stimuleren. Actieve participatie van studenten en stakeholders wordt aangemoedigd in onderwijs, onderzoek en diverse campusactiviteiten. Denk hierbij aan verschillende thema’s binnen beleidsvorming of projecten rond inkoop. Alle stemmen worden gehoord en serieus genomen door het bestuur en de medewerkers van de VU. Naar de mening van de studenten zijn alle 6 bouwstenen van studentenbetrokkenheid meer dan voldoende beschikbaar bij de VU, deze wordt beschreven in het hoofdstuk “Toelichting 6 bouwstenen van studentenbetrokkenheid”.

Green Office VU houdt zich onder andere bezig met energieverbruik en het identificeren van kansen om duurzaamheid te bevorderen door middel van frequent overleg met de dienst Facilitaire Campus Organisatie (FCO) en deelname aan het Green Ambassador programma. 

  • Vergaderingen met de dienst Facilitaire Campus Organisatie

De Green Office Campus officer en manager vergaderen elke 6 weken met het Sustainability Office en FCO. Hier bespreken zij punten en strategieën om het energieverbruik te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Zo hielp Green Office VU bij het identificeren van geschikte locaties voor zonnepanelen op de campus. 

  • Green Ambassador programma

Green Office VU is een actieve deelnemer aan het Green Ambassador programma en hielp ook bij het vinden van deelnemers van verschillende faculteiten en studies. In dit programma zijn Green Office-functionarissen betrokken bij brainstormsessies, gesprekken en de implementatie van initiatieven voor afval- en energiebesparing met geïnteresseerde partijen van de VU. Dit stelt Green Office VU in staat om te netwerken met medewerkers van de VU. Dit biedt ook de kans om ideeën van studenten buiten het project door te geven. Iedereen is welkom om deel te nemen aan het programma.

Samenwerkingsverbanden

Amsterdam UMC, locatie VUmc
We hebben het Energie Masterplan samen met Amsterdam UMC, locatie VUmc, ontwikkeld en geschreven. Het transitieplan is in goede samenwerking verder ontwikkeld.

Waternet
In 2024 hebben we samen met Waternet een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar Thermische Energie uit Drinkwater (TED). Analyse van de resultaten van dit onderzoek volgt later dit jaar. 

Toelichting hierop: De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor aquathermie (warmte uit water) als duurzame bron voor warmte en koude. Thermische energie uit drinkwater biedt goede mogelijkheden om bij te dragen aan de warmtetransitie. Het voordeel hiervan is dat het makkelijk kan worden toegepast in bestaande infrastructuur in stedelijk gebied.

Green Business Club Zuidas
VU is een actief deelnemer aan Green Business Club Zuidas. In 2020 heeft de VU de volgende ambitieverklaring ondertekend: GBC-Zuidas-Ambitieverklaring-2021-2025-1.pdf. In deze ambitieverklaring staat bijvoorbeeld: “Participanten verbruiken in 2025 geen aardgas meer of hebben daartoe intern de beslissing genomen”. Ook zijn we actief betrokken bij verschillende projecten van Green Business Club Zuidas, zoals Zuidas doet het licht uit - Green Business Club Zuidas.

Universiteiten
Ook tussen universiteiten is er goed overleg over de energietransitie. Zo bestaat er een kerngroep van energie-experts van TU Eindhoven, Universiteit Leiden, Wageningen University & Research (WUR) en de VU. In deze kerngroep analyseren we ook de energiedata van alle universiteiten.

IV. Deze beleids- en visiedocumenten zijn transparant in te zien en online te vinden

Monitoringsgegevens

Alle gebouwen van de VU hebben een eigen energiemeter en wordt het verbruik gemonitord. In de Milieubarometer VU wordt deze informatie op jaarbasis inzichtelijk gemaakt voor het publiek.

Terug naar de pagina 'SustainaBul: vragen en antwoorden'

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam