Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Energy Challenge

De VU gaat 20% energie besparen. Doe je mee?

Elk jaar probeert de VU meer energie te besparen, bijvoorbeeld door steeds meer LED-verlichting te plaatsen en stappen richting een gasvrije campus te maken. Maar dit jaar willen we 20% minder energie verbruiken. Dat is nodig omdat de energieprijzen heel erg zijn gestegen en het scheelt bij de VU ettelijke miljoenen.

Maar 20% besparen is een grote stap. Wij geloven dat dit mogelijk is, maar daar is jouw hulp bij nodig. Natuurlijk zitten de grote besparingen in technische - en IT-oplossingen, maar álles helpt en daarom roepen we jou op om mee te denken en mee te doen! 

Op deze pagina geven we tips over wat jij kunt doen en laten we weten wat de VU voor maatregelen neemt om energie te besparen. 

Wat voor maatregelen nemen we?

 • Genomen maatregelen

  Het effect van de grote getallen

  Het energieverbruik voor onze gebouwen vertegenwoordigt 20-30% van ons totale verbruik. Dat komt omdat we met veel mensen op de campus zijn. Maar veel mensen kunnen ook veel besparen! Immers: als we met veel mensen allemaal iets besparen, dan heeft dat grote impact.

  De volgende maatregelen worden op korte termijn genomen

  1. De verwarming gaat later aan (een uur na opening van de gebouwen) en eerder uit (een uur voor sluitingstijd). Het kan dus iets kouder zijn als je in de ochtend op je werkplek aankomt.
  2. De temperatuur van de centrale verwarming gaat 1 graad lager en we onderzoeken of de radiatoren die met de hand bediend worden ook minder warm gezet kunnen worden. Doe dus een warme trui aan.
  3. We vervroegen de sluitingstijden van sommige gebouwen. Het Hoofdgebouw - dat veel energie gebruikt - en andere gebouwen die 's avonds niet druk bezocht worden, sluiten eerder.
  4. De ventilatie gaat aan als het gebouw opent en uit als we sluiten.
  5. De VU doet mee met Zuidas doe(t) het licht uit. De gevelverlichting staat nu permanent uit na sluitingstijd en dat geldt ook zoveel mogelijk voor de centraal bediende binnenverlichting. We houden daarbij uiteraard rekening met de veiligheid op de campus. De lantaarnpalen blijven aan.
  6. We winnen stroom terug met slimme liften in het Hoofdgebouw. Bij het remmen en dalen van de lift wekken de liften stroom op, die het totaal aan energieverbruik voor liften dus verlaagt. 
  7. We kijken waar de energiepieken zitten in het verbruik en proberen die te verlagen of te vermijden omdat op basis van die pieken de aansluitkosten (onderdeel van de  energiekosten)  worden berekend.
  8. We onderzoeken het gebruik van de gebouwen in daluren en kijken nog scherper wat er ‘s nachts uit kan. Denk aan koffieautomaten, vendingmachines, kopieermachines of het automatisch uitschakelen van beeldschermen.
  9. Tijdens de Kerstvakantie (25 december 2022 t/m 1 januari 2023) sluiten we de meeste VU-gebouwen.
  10. Per februari 2023 is de aanvoertemperatuur van warm water naar de gebouwen verlaagd.
 • IT maatregelen

  De dienst IT draagt aan de doelstelling om 20% minder energie te verbruiken bij door met ingang van maandag 16 januari 2023 álle beheerde werkplekken (alleen desktops) op de VU uit te schakelen als er een half uur niemand is ingelogd. 
   
  Het automatisch uitschakelen kan flink wat energie besparen. IT heeft z'n 8.550 werkplekken in beheer, daarvan staan er op een willekeurige avond nog ruim 1.300 aan. De maatregel komen bovenop de acties die de dienst IT al eerder nam:

  • Beeldschermen van beheerde Windows werkplekken (alleen desktops) gaan op stand-by als er 10 minuten geen activiteit is. Zodra er weer activiteit is, gaan de schermen vanzelf weer aan.
  • In studiezalen (studentenwerkplekken) worden elke avond alle systemen die nog aan staan om 23:00 uur automatisch uitgeschakeld.
  • De systemen in studiezalen die langer dan 30 minuten aan staan zonder dat daarop iemand is aangemeld, worden automatisch uitgeschakeld.

  Deze maatregelen leveren nog dit jaar een energiebesparing op van ongeveer 2.350 kW.

Wat leveren onze maatregelen op?

Tips en meer

 • Tips - wat kan jij doen?

  • Doe altijd je beeldscherm uit als je naar huis gaat. Een beeldscherm in slaapstand verbruikt ongeveer 5-15 watt/uur aan stroom. 
  • Doe -indien mogelijk- de verwarming uit en de deur van je kamer dicht. Veel ruimtes zijn uitgerust met een bewegingssensor. Als de deur open staat, blijft het licht branden.
  • Zet je wifi uit als je dit niet gebruikt. Als wifi aanstaat, wordt continu geauthentiseerd en dit kost energie.
  • Laat je oplader niet in het stopcontact zitten. 
  • Ruim je mailbox op. Vooral mails met grote bijlagen kosten veel energie om op te slaan.
  • Verstuur links en bestandslocaties in plaats van bijlagen. Hoe groter de mail en hoe meer ontvangers, hoe meer energie het versturen kost.
 • Taskforces Energie

  Zowel de VU als Amsterdam UMC - locatie VUmc hebben Taskforces Energie opgericht waar onder leiding van het Coördinatiecentrum Energie (CCE) nagedacht wordt over maatregelen en deze maatregelen ook bewaakt worden op uitvoering.

  Het CCE heeft zelf ook een taskforce opgericht, ook hier wordt onderzocht welke maatregelen genomen kunnen worden om energie te besparen, door bijvoorbeeld de gemaakte warmte ook te verlagen in temperatuur, en gekeken wordt hoe het rendement van de installaties verbeterd kan worden. In een overkoepelende Taskforce, onder leiding van het CCE, worden alle maatregelen besproken en bewaakt.

 • Ideeënbox

  Heb je ideeën om energie te besparen? Mail naar communicatie.fco@vu.nl

 • Interview NPO Radio 1 over verlichting VU-gebouwen

  Op 10 november 2022 werden Nina van den Berg (Green Business Club Zuidas) en Rooske Gaal (Energiecoördinator VU) geïnterviewd voor het radioprogramma 'Geld of je leven', over de actie Zuidas doe(t) het licht uit! Bedrijven op de Zuidas worden overtuigd om hun kantoorgebouwen in duisternis te hullen zodra de laatste werknemer het pand uit is. Bekijk het fragment >